„Zły tłuszcz” można przekształcić w „dobry”

Źródło: sxc.huŹródło: sxc.hu

Zwykłą, sprawiającą wiele problemów białą tkankę tłuszczową można przekształcić w brunatną tkankę tłuszczową, która pomaga pozbyć się nadmiaru kalorii – informuje pismo „Cell metabolizm”.



Zespół doktora Shenga Bi z Johns Hopkins University School of Medicine przekształcił na razie tkankę tłuszczową szczurów, jednak najprawdopodobniej będzie to możliwe także u ludzi – co byłoby zupełnie nowym sposobem leczenia otyłości.

Podczas eksperymentu badacze hamowali działanie wzmagającego apetyt białka NPY. Dzięki temu szczury – nawet żywione obfitującym w tłuszcze pokarmem – nie tylko mniej jadły i zaczęły chudnąć, ale w dodatku zmienił się skład ich tkanki tłuszczowej. Zamiast zwykłej, białej tkanki tłuszczowej, której „oponka” jest zmorą lubiących dobrze zjeść, powstała brunatna tkanka tłuszczowa.

Brunatna tkanka tłuszczowa występuje u ssaków – na przykład ludzkich noworodków i dorosłych zwierząt zapadających w sen zimowy. Zlokalizowana między łopatkami, w okolicy szyi, śródpiersia oraz dużych tętnic i nerek noworodka, wytwarza ciepło, spalając tłuszcze. Jednak z czasem zastępuje ją „dorosła”, biała tkanka tłuszczowa, która wytwarza tłuszcze (lipogeneza) i rozkłada je (lipoliza), ale przy naszym współczesnym trybie życia najlepiej jej wychodzi magazynowanie tłuszczu.

Zdaniem ekspertów pobudzanie organizmu do zastępowania białek tkanki tłuszczowej brunatną – na przykład przez jej wstrzykiwanie pod skórę – mogłoby być dobrym sposobem kontrolowania masy ciała i zapobiegania otyłości oraz chorobom z nią związanym, takim jak cukrzyca typu 2.
Źródło: PAP - Nauka w Polsce
Moim zdaniem
Często się odchudzasz?
Ocena (3.7) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy