Naturalne sposoby na uniknięcie jesiennej chandry
Naturalne sposoby na uniknięcie jesiennej chandry
Jesienna pogoda zdominowana przez deszcz, niską temperaturę i zachmurzone niebo sprzyja pogorszeniu samopoczucia. Krótkie i szare dni mogą powodować przygnębienie, a nawet stany depresyjne. W jaki sposób prostymi, domowymi sposobami możemy uniknąć jesiennej chandry i odzyskać radość życia?
Inhalacja - domowy sposób na przeziębienie
Inhalacja - domowy sposób na przeziębienie
Dolegliwości towarzyszące infekcjom górnych dróg oddechowych i alergiom, takie jak nieżyt nosa czy duszności, często uniemożliwiają zaśnięcie i mocno utrudniają wykonywanie codziennych obowiązków. Na szczęście istnieją domowe sposoby na złagodzenie, a nawet wyeliminowanie objawów ...
Tauryna ‒ właściwości, działanie i zastosowanie tauryny
Tauryna czyli bycze zdrowie
Tauryna większości z nas kojarzy się z dobrze rozpoznawalną marką napojów energetyzujących, która opiera swój marketing na wyobrażeniu o sile i kondycji byka. W rzeczywistości jest to o wiele bardziej uniwersalna substancja, której nazwa, owszem, pochodzi od męskiego przedstawiciela gatunku krowy – ...
Oksytocyna (hormon miłości) – właściwości, działanie i rola oksytocyny w organizmie człowieka
Oksytocyna – hormon miłości i bliskości
Oksytocyna inaczej nazywana jest hormonem miłości. Głównie dlatego, że kojarzona jest przede wszystkim z porodem i procesami, które zachodzą pomiędzy matką a noworodkiem. Tymczasem okazuje się, że hormon ten odpowiedzialny jest także za wiele innych istotnych dla naszego zdrowia kwestii. Co ...
Dlaczego warto korzystać z sauny?
Co ci da sauna?
Poprawia urodę, oczyszcza, polepsza nasze samopoczucie, hartuje organizm, poprawia krążenie – korzystanie z sauny ma wiele zalet. Czy rzeczywiście sauna sprzyja zdrowiu? Jak często i jak długo należy korzystać z sauny, by polepszyć kondycję organizmu. Jak korzystać z sauny, by sobie nie ...
Guma ksantanowa – właściwości, działanie i zastosowanie gumy ksantowej
Guma ksantanowa – panaceum na zaparcia!
Guma ksantanowa jest popularnym dodatkiem do żywności oznaczanym na etykietach jako E415. Jej wykorzystanie jest jednak zaskakująco wszechstronne – od kleju do tapet po sklepowe lody. I choć może nie brzmi to specjalnie zachęcająco, wynaleziona w latach 50-tych ubiegłego stulecia przez ...
Kwas mlekowy – właściwości, działanie i zastosowanie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy – sfermentowany przyjaciel człowieka
Poprawna nazwa chemiczna kwasu mlekowego brzmi kwas 2-hydroksypropanowy, zaś w przemyśle spożywczym jest on dodatkowo oznaczany jako E270. Z punktu widzenia biologii najbardziej fascynująca jest jego geneza – kwas mlekowy powstaje bowiem w produktach spożywczych pod wpływem działania ...
Liście koki ‒ tłumią głód, zmęczenie i dodają energii
Liście koki ‒ tłumią głód, zmęczenie i dodają energii
Kiedy większość ludzi słyszy słowo „koka”, to kojarzy je z niebezpiecznym narkotykiem ‒ kokainą. W rzeczywistości koka ta wielozadaniowa roślina lecznicza, która była używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej przez tysiące lat. Liść koki po przeżuciu lub spożyciu w herbacie ...
Skwalan i skwalen – właściwości, działanie i zastosowanie skwalanu i skwalenu
Skwalan a skwalen – czym są, czym się różnią i jak pomagają zdrowiu?
Skwalan to gorący produkt ostatnich lat, nawet, jeśli w wielu źródłach pojawia się nie w pełni zasłużenie. Ludzie mają bowiem zaskakującą tendencję do przeinaczania naukowych faktów i, kolokwialnie rzecz ujmując, wiedzą, że biją, ale nie wiedzą w którym kościele. Tymczasem skwalan posiada ...
Skrobia kukurydziana – właściwości, skład i wykorzystanie skrobi kukurydzianej
Skrobia kukurydziana – czy warto ją stosować w kuchni?
Skrobia kukurydziana jest największym konkurentem skrobi ziemniaczanej, tradycyjnie popularniejszej w naszej części Europy ze względu na nieograniczoną prawie podaż kartofli. Zdaniem kulinarnych ekspertów to jednak skrobia kukurydziana wygrywa kuchenną rywalizację, dając lepsze efekty, ...
Pasaż zakupowy