Dieta bogatoresztkowa – na czym polega?
Dieta bogatoresztkowa – na czym polega?
Błonnik to bardzo ważny składnik pożywienia, który mimo swojego rozpowszechnienia w produktach żywnościowych niestety nie przez wszystkich jest spożywany we wskazanych ilościach. Warto zadbać o jego większy udział w diecie, ponieważ ma między innymi właściwości antynowotworowe i ...
Glutamina - czy warto ją przyjmować na własną rękę?
Glutamina - czy warto ją przyjmować na własną rękę?
Glutamina jest najpowszechniejszym i najbardziej wszechstronnym aminokwasem w ludzkim organizmie. Tak naprawdę potrzebują jej wszystkie organizmy żywe, ponieważ wchodzi w skład struktury najważniejszych białek. Co ciekawe, nasze ciało potrafi jednak produkować ją samodzielnie i to ...
Aspartam – bardziej szkodliwy niż zwykły cukier?
Aspartam – bardziej szkodliwy niż zwykły cukier?
Aspartam jest jednym z najpopularniejszych współcześnie sztucznych słodzików. Nawet 200 razy słodszy niż cukier, z założenia ma być sposobem na oszczędności finansowe dla producentów żywności, a przede wszystkim pomysłem jak raczyć się przyjemnościami kulinarnymi bez ryzyka dla figury. Czy ...
Oksytocyna – hormon miłości i bliskości
Oksytocyna – hormon miłości i bliskości
Oksytocyna inaczej nazywana jest hormonem miłości. Głównie dlatego, że kojarzona jest przede wszystkim z porodem i procesami, które zachodzą pomiędzy matką a noworodkiem. Tymczasem okazuje się, że hormon ten odpowiedzialny jest także za wiele innych istotnych dla naszego zdrowia kwestii. Co ...
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o beta-alaninie – suplemencie sportowców
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o beta-alaninie – suplemencie sportowców
Jeśli interesujesz się sportem lub uprawiasz fitness, prawdopodobnie słyszałeś już (albo wkrótce przeczytasz!) o beta-alaninie. To suplement, który obiecuje poprawę wyników sportowych czy poprawę składu ciała, jest więc kuszącą propozycją dla fanów wysiłku fizycznego. Jeśli czujesz, że to ...
Fitosterole – co to za substancje i jak działają w organizmie?
Fitosterole – co to za substancje i jak działają w organizmie?
Owoce i warzywa oraz orzechy i strączki są pełne korzystnych dla zdrowia związków – witamin i składników mineralnych oraz antyoksydantów. Przez to są postrzegane jako najzdrowsze produkty pochodzenia roślinnego. Ale okazuje się, że w roślinach, szczególnie strączkach, orzechach czy zbożach, ...
Cukrzyca – nieuleczalna choroba, której możesz uniknąć!
Cukrzyca – nieuleczalna choroba, której możesz uniknąć!
Cukrzyca przybiera postać globalnej epidemii mimo, że nie jest zaraźliwa! Według danych Światowej Organizacji Zdrowia cierpią już na nią ponad 420 miliony ludzi, a co roku umiera nawet 1.6 miliona! Co gorsza, statystyki wyraźnie wskazują na stale rosnący trend zachorowań, któremu ewidentnie ...
Słodzone napoje zwiększają ryzyko śmierci
Słodzone napoje zwiększają ryzyko śmierci
W nowym badaniu koordynowanym przez naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) zbadano związek między spożyciem napojów bezalkoholowych i słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych, a następnie całkowitą śmiertelnością związaną z konkretną przyczyną.
Światło, które leczy
Światło, które leczy
Lecznicze właściwości światła są powszechnie znane już od końca XX wieku. Promieniowanie słoneczne znajduje zastosowanie w leczeniu chorób układu ruchu, depresji i niektórych zmian skórnych. Współczesna fototerapia przy użyciu sztucznego światła o różnej barwie umożliwia leczenie zaburzeń ...
Sól fizjologiczna – prosta, skuteczna, ale czasem niebezpieczna!
Sól fizjologiczna – prosta, skuteczna, ale czasem niebezpieczna!
Sól fizjologiczna z jednej strony jest najczęściej stosowanym płynem w medycynie; z drugiej, w swej istocie stanowi zaledwie roztwór chlorku sodu, czyli soli kuchennej. W samych Stanach Zjednoczonych w służbie zdrowia używa się rocznie 200 milionów litrów „słonej wody”, a obserwacje ...
Pasaż zakupowy