Ostropest plamisty – właściwości, działanie i zastosowanie ostropestu plamistego
Ostropest plamisty – zioło stworzone dla wątroby
Ludzie leczą się ostropestem już ponad 2 tysiące lat! Od czasów starożytnych Rzymian zioło kojarzone było bardzo słusznie z dobrodziejstwem dla wątroby – narządu, który najdobitniej chyba odczuwa postęp cywilizacyjny. Ostropest pojawia się w tej roli w tekstach medycznych największych ...
Zielona herbata – właściwości, działanie i odchudzanie
Na czym polega fenomen zielonej herbaty?
Zielona herbata jest coraz chętniej spożywana przez Polaków. To dobra wiadomość, bowiem napój ten redukuje wysokie ciśnienie, obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność organizmu, potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę. Ale to tylko ...
Sezon na przeziębienie. Jak nie dać się przeziębieniom?
Nie daj się przeziębieniom
Przeziębienie może nas dopaść zawsze, jednak w sezonie zimowym jesteśmy najbardziej na nie podatni. Oprócz leków i wsparcia ze strony lekarza mamy również możliwość wspomagania naszego leczenia domowymi sposobami.
Fototerapia - lecznicze działanie światła. Fototerapia w depresji, dermatologii i kosmetyce
Fototerapia - lecznicze działanie światła
Lecznicze właściwości światła są powszechnie znane już od końca XX wieku. Promieniowanie słoneczne znajduje zastosowanie w leczeniu chorób układu ruchu, depresji i niektórych zmian skórnych. Współczesna fototerapia przy użyciu sztucznego światła o różnej barwie umożliwia leczenie zaburzeń ...
Indeks glikemiczny (IG)– tabela i produkty o niskim i wysokim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny – wszystko co warto o nim wiedzieć
Indeks glikemiczny to pojęcie, o którym jest w medycynie bardzo głośno, choć nie ma ono jeszcze nawet 50 lat! Przez większą część ubiegłego stulecia zmorą i starszakiem dietetyków na całym świece były bowiem przede wszystkim tłuszcze. Zdefiniowanie i opisanie idei indeksu glikemicznego w ...
Pieprz cayenne przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie pieprzu cayenne
Pieprz cayenne – zdrowa ostrość na talerzu
Należałoby zacząć od tego, że pieprz cayenne nie jest wcale pieprzem. Wbrew mylącej nazwie, gatunek Capsicum anuum nie ma nic wspólnego z rośliną Piper nigrum, z której pozyskujemy pikantne czarne kuleczki. Winnym całego tego zamieszania jest nie kto inny, jak Krzysztof Kolumb. Wielki ...
Witamina K - właściwości, działanie i występowanie witaminy K
Witamina K - krew i kości pod kontrolą
O ile dbając o zdrowie naszego układu kostnego pamiętamy o prawidłowej podaży wapnia i witaminy D, o tyle witamina K często schodzi na dalszy plan. Jest ona jednak niezbędna dla prawidłowej mineralizacji kości i chroni nas przed niebezpiecznym dla zdrowia „paradoksem wapnia”. Co więcej, ...
Żeń-szeń korzeń ‒ właściwości, działanie i zastosowanie korzenia żeń-szenia
Żeń-szeń wspiera serce i zapobiega cukrzycy
Należą do najbardziej popularnych suplementów ziołowych na świecie. Zawierające ekstrakt z żeń-szenia preparaty, bo o nich mowa, zaleca się głównie osobom osłabionym, narażonym na przewlekły stres lub duży wysiłek psychofizyczny. Przypominające do złudzenia ludzką sylwetkę kłącze żeń-szenia ...
Zimno może odchudzać
Zimno może odchudzać
Obniżenie temperatury otoczenia może pomóc obniżyć wagę ciała. Z czego to wynika? Kiedy przebywa się w chłodzie, flora bakteryjna jelit zmienia się i może pomóc w walce z nadwagą.
Tran - właściwości, działanie i wartości odżywcze tranu
Tran - co za dużo, to niezdrowo?
Najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy to ten pochodzący z ryb. Dlaczego? Ponieważ zawiera cenne kwasy omega-3 i ma wysoką koncentrację witamin. Nie wszyscy jednak są oddanymi fanami ryb. Poza tym świeże ryby dobrej jakości, pochodzące ze sprawdzonego źródła, odstraszają cenami i są trudno dostępne. ...
Pasaż zakupowy