Konwalia majowa - opis, właściwości i zastosowanie konwalii majowej
Konwalia majowa – pachnąca trucizna czy lek na serce?
Uwodzi pięknym zapachem i przyciąga wzrok śnieżnobiałymi kwiatkami. Konwalia majowa to jeden z najwspanialszych skarbów wiosny, który powszechnie pełni funkcje dekoracyjne. Konwalia znajduje również szerokie zastosowanie w medycynie. Mimo że zawarte w niej substancje są trujące, roślina ta ...
Grillowanie szkodzi skórze
Grillowanie szkodzi skórze
Letnie grillowanie może narazić Cię na potencjalnie rakotwórcze substancje chemiczne w zaskakujący sposób. Osoby zajmujące się grillowaniem wchłaniają więcej toksycznych substancji  zawartych w dymie przez skórę niż przez drogi oddechowe - informuje pismo „Environmental Science & ...
Olej z awokado – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z awokado?
Olej z awokado – jeden najzdrowszych olejów na świecie
Oleje i wszelkiego rodzaju olejki robią prawdziwą furorę. Używane są nie tylko w kuchni jako dodatek do dań, ale również znakomicie sprawdzają się w pielęgnacji całego ciała. Nie inaczej jest w przypadku oleju z awokado, który zaliczany jest do najzdrowszych olejów na świecie. W czym tkwi jego ...
Gąbki morskie - pochodzenie, właściwości i wykorzystanie gąbek morskich
Gąbki morskie ‒ dezynfekują i pielęgnują
Są gospodarzem wielu substancji chemicznych zwalczających bakterie i grzyby. Dokładnie myją i pielęgnują nawet najdelikatniejszą skórę. Są hipoalergiczne i wolne od toksyn. Czy warto używać naturalnych gąbek morskich?
Kuchenna apteczka pierwszej pomocy
Kuchenna apteczka pierwszej pomocy
Mało kto wie, że podstawowe i uniwersalne lekarstwa są dostępne w każdej kuchni i - do tego – kosztują grosze. Sól, pieprz i sok z cytryny to nie tylko podstawowy przyprawnik, lecz także najlepsze wyposażenie domowej apteczki!
Czy cholesterol w jajkach rzeczywiście jest taki straszny?
Czy cholesterol w jajkach rzeczywiście jest taki straszny?
Czy cholesterol w jajkach rzeczywiście jest taki straszny? Według aktualnych badań naukowych jest to lęk nieuzasadniony. Z uwagi na cenne składniki odżywcze jajo jest doskonałą żywnością funkcjonalną, z której nie powinny rezygnować nawet osoby z hipercholesterolemią czy wysokim ryzykiem ...
Witamina U – właściwości, działanie i występowanie witaminy U
Witamina U – eliksir dla żołądkowców
Witamina U nie jest właściwie witaminą, ale enzymem, którego poprawna chemiczna nazwa brzmi S-Methylmethionine, a po polsku L-metylo-metionino-sulfonian. Swoją zwyczajową nazwę zawdzięcza amerykańskiemu naukowcowi z Uniwersytetu Stanford, Garnettowi Cheneyowi, który w latach 50-tych XX ...
Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?
Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?
Aby zęby były mocne, lśniące i zadbane, nie wystarczy odpowiednia higiena jamy ustnej. Sekret uśmiechu rodem z Hollywood tkwi bowiem również w diecie. Produkty, takie jak seler, jabłko czy kefir zapobiegają tworzeniu się kamienia nazębnego, wzmacniają szkliwo i chronią przed chorobami ...
Khmeli suneli (chmeli-suneli) przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie khmeli suneli
Khmeli suneli – zioła na lepsze trawienie
Khmeli suneli nazywana bywa gruzińską garam masalą. Faktycznie bowiem, chodzi o fantazyjną, wieloskładnikową mieszankę przypraw, która stała się już kuchennym szlagierem w światowej gastronomii. Jako ciepła, orzechowo-trawiasta i lekko gorzka kompozycja smaków, khmeli suneli jest ciekawą ...
Olej buriti – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej buriti?
Olej buriti – tropikalny konkurent dla oliwy z oliwek
Olej buriti pochodzi z owoców palmy Mauritia flexuosa opisanej po raz pierwszy przez niemieckiego przyrodnika i geografa, Alexandra von Humboldta. On to, podróżując przez Wenezuelę na początku XIX w., natknął się na imponujący gatunek, który nazwał „drzewem życia”. Zaskakujące jest bowiem ...
Pasaż zakupowy