Proszek do pieczenia – jeden z najbardziej znanych produktów kuchennych
Proszek do pieczenia to wynalazek opatentowany w XIX wieku. Jednak pierwsze eksperymenty nad uzyskaniem proszku do pieczenia rozpoczęły się już sto lat wcześniej. Pomysł sprzedaży małych torebek z proszkiem do pieczenia należy do doktora Oetkera, niemieckiego aptekarza, który zajął się ...
Bazylia – orzeźwiające listki pełne zdrowia
Bazylia – orzeźwiające listki pełne zdrowia
Obowiązkowy składnik włoskiego pesto, który zachwyca swoim orzeźwiającym aromatem i lekko korzennym smakiem, czyli bazylia, to zioło przyprawowe, które znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Świeże listki tej rośliny kryją w sobie olejek eteryczny, który wykorzystuje m.in. się w ...
Babka płesznik – nieznane źródło zdrowia i piękna
Babka płesznik – nieznane źródło zdrowia i piękna
Skarby, które daje nam natura bardzo często są niedoceniane. Zamiast nich wolimy stosować sprawdzone, ale drogie farmaceutyki. A to duży błąd, gdyż wszelkie zioła i nasiona przynoszą ten sam albo podobny efekt. Tak jest w przypadku babki płesznik, mało znanej rośliny, która skrywa w sobie ...
Gąbki morskie ‒ dezynfekują i pielęgnują
Gąbki morskie ‒ dezynfekują i pielęgnują
Są gospodarzem wielu substancji chemicznych zwalczających bakterie i grzyby. Dokładnie myją i pielęgnują nawet najdelikatniejszą skórę. Są hipoalergiczne i wolne od toksyn. Czy warto używać naturalnych gąbek morskich?
Kuchenna apteczka pierwszej pomocy
Kuchenna apteczka pierwszej pomocy
Mało kto wie, że podstawowe i uniwersalne lekarstwa są dostępne w każdej kuchni i - do tego – kosztują grosze. Sól, pieprz i sok z cytryny to nie tylko podstawowy przyprawnik, lecz także najlepsze wyposażenie domowej apteczki!
Khmeli suneli – zioła na lepsze trawienie
Khmeli suneli – zioła na lepsze trawienie
Khmeli suneli nazywana bywa gruzińską garam masalą. Faktycznie bowiem, chodzi o fantazyjną, wieloskładnikową mieszankę przypraw, która stała się już kuchennym szlagierem w światowej gastronomii. Jako ciepła, orzechowo-trawiasta i lekko gorzka kompozycja smaków, khmeli suneli jest ciekawą ...
Olej buriti – tropikalny konkurent dla oliwy z oliwek
Olej buriti – tropikalny konkurent dla oliwy z oliwek
Olej buriti pochodzi z owoców palmy Mauritia flexuosa opisanej po raz pierwszy przez niemieckiego przyrodnika i geografa, Alexandra von Humboldta. On to, podróżując przez Wenezuelę na początku XIX w., natknął się na imponujący gatunek, który nazwał „drzewem życia”. Zaskakujące jest bowiem ...
Jak złagodzić objawy alergii na pyłki roślin?
Jak złagodzić objawy alergii na pyłki roślin?
Wiosna to piękna pora roku. Niestety – nie dla wszystkich. Osoby cierpiące na alergie sezonowe wolałyby, żeby od razu po zimie było lato.
Mleko kozie – dobra alternatywa dla krowiego
Mleko kozie – dobra alternatywa dla krowiego
Według mitologii greckiej kozim mlekiem wykarmiony został sam Zeus, oddany przez swą matkę pod opiekę boskiej kozie Almatei. I choć starożytni prawdopodobnie nie wiedzieli tyle o zaletach koziego mleka, ile my dzisiaj, mieli jednak zdecydowanie dobrą intuicję.
Kora dębu – ulga w stanach zapalnych i chorobach skóry
Kora dębu – ulga w stanach zapalnych i chorobach skóry
Kora dębu jest jednym z najpopularniejszych i najskuteczniejszych surowców zielarskich. Pozyskuje się ją z młodych dębów szypułkowych i bezszypułkowych. Medycyna tradycyjna wyróżnia korę dębu spośród naturalnych leków, gdyż ma silne właściwości przeciwzapalne i ściągające. Charakterystyczne ...
Pasaż zakupowy