Tran - właściwości, działanie i wartości odżywcze tranu
Tran - co za dużo, to niezdrowo?
Najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy to ten pochodzący z ryb. Dlaczego? Ponieważ zawiera cenne kwasy omega-3 i ma wysoką koncentrację witamin. Nie wszyscy jednak są oddanymi fanami ryb. Poza tym świeże ryby dobrej jakości, pochodzące ze sprawdzonego źródła, odstraszają cenami i są trudno dostępne. ...
Woda utleniona – właściwości, działanie i zastosowanie wody utlenionej
Woda utleniona – na straży zdrowia i czystości
Woda utleniona to przede wszystkim popularna dezynfekcja, która tworzy na powierzchni ran charakterystyczną musującą pianę. W swojej chemicznej formule chemicznej do złudzenia przypomina ona zwykłą wodę – obie substancje różni zaledwie jeden atom tlenu, który wszak czyni wielką różnicę. ...
Męczennica (Passiflora) – właściwości, działanie i zastosowanie męczennicy
Passiflora – naturalny sposób na bezsenność
Męczennica to roślina o niezwykłej symbolice. Jej nazwę ukuli hiszpańscy misjonarze, którzy w XVI w. przybyli do Ameryki Południowej szerzyć wiarę chrześcijańską. Niezwykłe kwiaty gatunku Passiflora okazały się dla nich doskonałą inspiracją i niemal znakiem z niebios. Męczennica przez ...
Olej z pestek kiwi – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z pestek kiwi?
Olej z pestek kiwi – nowy eliksir młodości?
Olej z pestek kiwi to produkt, o którym mało kto słyszał, ale który zdobywa coraz większą popularność w kosmetyce. Włochate brązowe owoce aktinidii słyną z wysokiej zawartości witaminy C, jednak ich zielony miąższ okazuje się kryć w sobie jeszcze większy potencjał. I choć trudno jest sobie ...
Olej z pestek żurawiny – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z pestek żurawiny?
Olej z pestek żurawiny – źródło naturalnej witaminy E
Samych żurawin nie trzeba nikomu zachwalać - cierpkie, czerwone owoce zachwyciły już pierwotne plemiona indiańskie i do dziś pozostają hitem na rynku zdrowej żywności. Olej z pestek żurawiny jest jednak stosunkową nowością, bowiem dotychczas same pestki traktowane były zaledwie jako odpad ...
Rozmaryn przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie rozmarynu
Energetyzująca moc rozmarynu
Rozmaryn pojawia się w historii ludzkości w zaskakujących często kontekstach. W średniowieczu używano do go plecenia wianków ślubnych dla młodych panien, które miały ponoć zapewniać wierność małżeńską. Nieco później wkładano go również do trumien, aby odgonić złe moce i zatrzymać pamięć o ...
Sorbinian potasu - właściwości, działanie i zastosowanie sorbinianu potasu
Sorbinian potasu – dobry konserwant
Szukając zdrowych i jak najmniej przetworzonych produktów spożywczych, zwracamy coraz baczniejszą uwagę na ich składy. Cieszy nas, gdy są krótkie i zawierają tylko znajomo brzmiące pozycje.  Najwyższa pora, aby dołączył do nich sorbinian potasu – choć to konserwant, nie musimy się go ...
Elastyna białko – właściwości, działanie i zastosowanie elastyny
Elastyna – białko, którego chcielibyśmy mieć wciąż więcej
Jak sama nazwa wskazuje, elastyna jest kwintesencją sprężystości w ludzkim organizmie. Niczym włókna lycry w tkaninach umożliwia ona różnym tkankom ciała rozciąganie i wyginanie się, a następnie powrót do pierwotnego kształtu. To dzięki elastynie właśnie skóra po uszczypnięciu staje się w ...
Wyciąg z jemioły – właściwości, działanie i zastosowanie wyciągu z jemioły
Wyciąg z jemioły – recepta na raka?
Jemioła powszechnie uważana jest za zwykły pasożyt, który żerując na drzewach nie dając nic w zamian, ale jednocześnie nie szkodząc im. W niektórych kręgach kulturowych przypisywano jej niemal właściwości mistyczne – miała chronić przed ogniem i chorobą, zapewniać szczęście w małżeństwie ...
Sól kamienna przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie soli kamiennej
Sól kamienna – wcale nie taka zdrowa!
Sól kamienna, zwana również halitytem, to główne źródło soli na świecie. To właśnie ze skalnych złoży produkowane są bowiem: najpowszechniej znana sól kuchenna, a także sól warzona oraz sól przemysłowa, stosowana do zimowego solenia dróg. W naturalnej postaci sól kamienna pretenduje wszak ...
Pasaż zakupowy