Przytulia – ziołowy sposób na odporność
Przytulia – ziołowy sposób na odporność
Przytulia jest obecnie traktowana jak niepotrzebny chwast, który rośnie dziko na łąkach i polach. Niegdyś jednak roślina ta była powszechnie znana ze swoich poprawiających odporność właściwości. W medycynie ludowej przytulia jest bowiem uważana za jedno z najskuteczniejszych ziół ...
Orzechy jednak nie tuczą?
Orzechy tuczą? To mit!
Orzechy włoskie mają 21 proc. mniej kalorii niż dotychczas sądzono. – wynika  z badania opublikowanego w Journal of Nutrition. Wydział Badań Rolnictwa, Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wykazał, że jedna porcja (1 uncja, tj. 28 g) orzechów włoskich zawiera 146 kalorii, ...
Morszczyn pęcherzykowaty – właściwości, działanie i zastosowanie morszczynu pęcherzykowatego
Morszczyn pęcherzykowaty – odchudza i odmładza!
Dla większości z nas morszczyn pęcherzykowaty to po prostu nieprzyjemne zielono-brązowe glony wyrzucane przez morze na plażę. Ale ludzkość od dekad już fascynuje się algami, ich odżywczym oraz medycznym potencjałem, zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. W czasie II Wojny Światowej morszczynem ...
Czubryca przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie czubrycy
Czubryca – ormiański sposób na smaczne i zdrowe dania
Obowiązkowy składnik sosu ajwar i ormiańskiej herbaty – czubryca – to przyprawa, którą pozyskuje się z niewielkiego krzewu o nazwie cząber górski. Jej korzenny aromat nadaje oryginalnego charakteru wielu daniom mięsnym i jarskim, a zawarte w niej właściwości lecznicze sprawiają, że potrawy z jej ...
Witamina P (citryn) – właściwości, działanie i występowanie witaminy P
Witamina P - wzmocni naczynia krwionośne i podniesie odporność
Każdy, komu miłe jest życie w zgodzie z naturą oraz dobre zdrowie, z pewnością słyszał o witaminie P, choć może pod inną nazwą. W rzeczywistości nie jest ona bowiem witaminą, ale mieszaniną aktywnych biologicznie związków roślinnych o zbawiennym wpływie na organizm. Związki te wzmacniają ...
Kolagen białko – właściwości i rodzaje. Dlaczego kolagen jest nam potrzebny?
Kolagen – dlaczego jest nam potrzebny?
Jednym z głównych składników tkanki łącznej człowieka jest białko – kolagen. Bez niego organizm ma trudności z funkcjonowaniem. Białko występuje we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. W organizmie człowieka – to podstawowy budulec wszystkich narządów. Wchodzi w skład enzymów, hormonów, ...
Eukaliptus – właściwości, działanie i zastosowanie eukaliptusa
Eukaliptus – w medycynie, aromaterapii i na co dzień
Eukaliptusy to liczące kilkaset gatunków drzewa egzotyczne, których ojczyzną jest Australia i jej okolice. Są znane głównie za sprawą koali, które nieustannie wręcz przesiadują na ich gałęziach i żywią się liśćmi obfitującymi m.in. w substancje zapachowe. To z nich pozyskuje się olejek ...
Wegetariańskie potrawy zawierają więcej soli niż popularny Big Mac
Wegańskie potrawy mniej zdrowe niż popularny Big Mac
Wegetariańska i wegańska żywność jest ogólnie uważana za zdrową. Niestety wiele z przetworzonych, bezmięsnych produktów w rzeczywistości zawiera dwa razy więcej soli niż ich mięsne alternatywy ‒ wynika z badań przeprowadzonych przez Action on Salt.
Mirt zwyczajny – właściwości, działanie i zastosowanie mirtu zwyczajnego
Mirt – przy infekcjach dróg oddechowych i układu moczowego
Mirt zwyczajny wcale nie jest taki zwyczajny! Jego kwiaty symbolizują miłość i nadzieję i są tradycyjnym elementem ślubnych bukietów w angielskiej rodzinie królewskiej, sięgającym czasów królowej Wiktorii. Źródła historyczne wskazują też, że już starożytni Grecy i Rzymianie darzyli ...
Jak dbać o gardło w sezonie grzewczym?
Jak dbać o gardło w sezonie grzewczym?
Na jesieni rusza sezon grzewczy. Kaloryfery wysuszają powietrze, a co za tym idzie równie gardła. W konsekwencji pojawia się chrypka, pieczenie, ból a nawet ból. Jak temu zaradzić?
Pasaż zakupowy