Inhalacja - domowy sposób na przeziębienie
Inhalacja - domowy sposób na przeziębienie
Dolegliwości towarzyszące infekcjom górnych dróg oddechowych i alergiom, takie jak nieżyt nosa czy duszności, często uniemożliwiają zaśnięcie i mocno utrudniają wykonywanie codziennych obowiązków. Na szczęście istnieją domowe sposoby na złagodzenie, a nawet wyeliminowanie objawów ...
Tauryna ‒ właściwości, działanie i zastosowanie tauryny
Tauryna czyli bycze zdrowie
Tauryna większości z nas kojarzy się z dobrze rozpoznawalną marką napojów energetyzujących, która opiera swój marketing na wyobrażeniu o sile i kondycji byka. W rzeczywistości jest to o wiele bardziej uniwersalna substancja, której nazwa, owszem, pochodzi od męskiego przedstawiciela gatunku krowy – ...
Oksytocyna (hormon miłości) – właściwości, działanie i rola oksytocyny w organizmie człowieka
Oksytocyna – hormon miłości i bliskości
Oksytocyna inaczej nazywana jest hormonem miłości. Głównie dlatego, że kojarzona jest przede wszystkim z porodem i procesami, które zachodzą pomiędzy matką a noworodkiem. Tymczasem okazuje się, że hormon ten odpowiedzialny jest także za wiele innych istotnych dla naszego zdrowia kwestii. Co ...
Dlaczego warto korzystać z sauny?
Co ci da sauna?
Poprawia urodę, oczyszcza, polepsza nasze samopoczucie, hartuje organizm, poprawia krążenie – korzystanie z sauny ma wiele zalet. Czy rzeczywiście sauna sprzyja zdrowiu? Jak często i jak długo należy korzystać z sauny, by polepszyć kondycję organizmu. Jak korzystać z sauny, by sobie nie ...
Guma ksantanowa – właściwości, działanie i zastosowanie gumy ksantowej
Guma ksantanowa – panaceum na zaparcia!
Guma ksantanowa jest popularnym dodatkiem do żywności oznaczanym na etykietach jako E415. Jej wykorzystanie jest jednak zaskakująco wszechstronne – od kleju do tapet po sklepowe lody. I choć może nie brzmi to specjalnie zachęcająco, wynaleziona w latach 50-tych ubiegłego stulecia przez ...
Kwas mlekowy – właściwości, działanie i zastosowanie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy – sfermentowany przyjaciel człowieka
Poprawna nazwa chemiczna kwasu mlekowego brzmi kwas 2-hydroksypropanowy, zaś w przemyśle spożywczym jest on dodatkowo oznaczany jako E270. Z punktu widzenia biologii najbardziej fascynująca jest jego geneza – kwas mlekowy powstaje bowiem w produktach spożywczych pod wpływem działania ...
Liście koki ‒ tłumią głód, zmęczenie i dodają energii
Liście koki ‒ tłumią głód, zmęczenie i dodają energii
Kiedy większość ludzi słyszy słowo „koka”, to kojarzy je z niebezpiecznym narkotykiem ‒ kokainą. W rzeczywistości koka ta wielozadaniowa roślina lecznicza, która była używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej przez tysiące lat. Liść koki po przeżuciu lub spożyciu w herbacie ...
Skwalan i skwalen – właściwości, działanie i zastosowanie skwalanu i skwalenu
Skwalan a skwalen – czym są, czym się różnią i jak pomagają zdrowiu?
Skwalan to gorący produkt ostatnich lat, nawet, jeśli w wielu źródłach pojawia się nie w pełni zasłużenie. Ludzie mają bowiem zaskakującą tendencję do przeinaczania naukowych faktów i, kolokwialnie rzecz ujmując, wiedzą, że biją, ale nie wiedzą w którym kościele. Tymczasem skwalan posiada ...
Skrobia kukurydziana – właściwości, skład i wykorzystanie skrobi kukurydzianej
Skrobia kukurydziana – czy warto ją stosować w kuchni?
Skrobia kukurydziana jest największym konkurentem skrobi ziemniaczanej, tradycyjnie popularniejszej w naszej części Europy ze względu na nieograniczoną prawie podaż kartofli. Zdaniem kulinarnych ekspertów to jednak skrobia kukurydziana wygrywa kuchenną rywalizację, dając lepsze efekty, ...
Olejek waniliowy – właściwości i działanie. Jak stosować olejek waniliowy?
Olejek waniliowy – olejek pełen sekretów
Olejek waniliowy poprawia nastrój, działa leczniczo i… kryje wiele tajemnic. Na podstawie jego składu możemy na przykład określić skąd pochodzi. Już kilka kropel olejku waniliowego może skutecznie odstraszyć komary i muchy. Dowiedz się, co jeszcze możesz zrobić z olejkiem waniliowym.
Pasaż zakupowy