Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?
Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?
Aby zęby były mocne, lśniące i zadbane, nie wystarczy odpowiednia higiena jamy ustnej. Sekret uśmiechu rodem z Hollywood tkwi bowiem również w diecie. Produkty, takie jak seler, jabłko czy kefir zapobiegają tworzeniu się kamienia nazębnego, wzmacniają szkliwo i chronią przed chorobami ...
Mleko kokosowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka kokosowego
Mleko kokosowe ‒ mleko, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia
Mleko kokosowe rozpieszcza podniebienie, a także korzystnie wpływa na nasz organizm. Łączy w sobie smak, powszechność i właściwości zdrowotne. Nic zatem w tym dziwnego, że zaliczane jest do superpokarmów, które cieszą się coraz większą popularnością.
Porost islandzki – właściwości, działanie i zastosowanie porostu islandzkiego
Porost islandzki – naturalna ulga w stanach zapalnych
Porost islandzki to jeden z najstarszych i najcenniejszych porostów wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Wiemy o nim przede wszystkim, że wspomaga łagodzenie kaszlu i gasi ogień w gardle. Plechowiec ten ma jednak o wiele więcej właściwości – stymuluje ludzki układ odpornościowy, łagodzi ...
Witamina F (NNKT) - przyczynia się do obniżenia masy ciała i wzrostu płodności
Witamina F - królowa zdrowych olejów
O ile o nienasyconych kwasach tłuszczowych słyszał każdy z nas, o tyle mało kto wie o istnieniu witaminy F. Tak się składa, że ta tajemnicza substancja to nic innego, jak Fatty Acids, a więc mieszanina Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Jest ona, w istocie, niezbędna dla naszego ...
Witamina A (prowitamina A, beta-karoten, retinol) - właściwości, rola w organizmie i jej niedobory
Witamina A – remedium na astmę i bolesną miesiączkę
Prawidłowa podaż witaminy A wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i wygląd. Zewnętrzną oznaką jej prawidłowego poziomu jest promienna cera, piękne włosy i zdrowe paznokcie. Substancję tę znajdziemy w tranie, jajach, rybach, mięsie i produktach mlecznych. Owoce i warzywa z kolei dostarczają ...
Uważaj na cukier. Może powodować raka piersi!
Uważaj na cukier. Może powodować raka piersi!
Szukasz powodu, by wyrzucić cukier ze swojej diety? Może to Cię przekona. Najnowsze badania wykazały, że dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi i przerzutów do płuc.
Większa ilość tłuszczów – dłuższe życie
Dłuższe życie dzięki tłuszczom
W ciągu ostatnich 25 lat zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia życia Polaków – wykazały najnowsze badania opublikowane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ).
Fosfor (P) - właściwości i rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru
Dlaczego fosfor jest tak istotny dla naszego zdrowia?
Dlaczego fosfor jest tak istotny dla naszego zdrowia? Jest ważny, ponieważ dzięki niemu możemy mieć mocne zęby, a kości i stawy funkcjonują bez zarzutu. Fosfor, wraz z wapniem, odpowiada za utrzymanie w dobrym stanie układu kostnego. Niedobór lub nadmiar fosforu, mogą świadczyć o poważnych ...
Paleo-wegan czyli pegan
Pegan – z czym się to je?
Co może powstać z połączenia diety wegańskiej i Paleo? Dieta pegan nazywana także dietą Paleo Vegan. O co w tym chodzi i co w tym nowego?
Zioła prowansalskie przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie ziół prowansalskich
Zioła prowansalskie – właściwości i zastosowanie ziół prowansalskich
Na straganach w Marsylii czy w Aix-en-Provence sprzedawane są na kilogramy. Zioła prowansalskie to wszystkie najdoskonalsze zioła, rosnące na żyznych polach południowej Francji, dopieszczane przez śródziemnomorskie słońce. Są niezastąpione w zdrowej, naturalnej kuchni. Poznajmy skład i walory ziół ...
Pasaż zakupowy