Gorczyca przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie gorczycy
Gorczyca – lecznicza przyprawa
Gorczyca biała rośnie w wielu rejonach świata. Jest pospolita m.in. na południu Europy, w Azji Zachodniej czy na północy Afryki. Na dobre zadomowiła się przed wiekami również na polskich ziemiach. Każdy z nas zna smak gorczycy – jest bowiem podstawowym składnikiem jednego z najbardziej ...
Potas (K) - właściwości, działanie i występowanie potasu
Potas - dlaczego jest taki ważny?
Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów obecnych w ludzkim organizmie. To dlatego, że spełnia dwie niezwykle istotne funkcje – warunkuje prawidłową pracę mięśni, w tym serca, oraz uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych. Tu nie kończy się jednak jego wpływ na nasze zdrowie. ...
Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości
Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości
Złote mleko ‒ pod tą enigmatyczną nazwą kryje się niesamowity ajurwedyjski napój o wielu wspaniałych właściwościach. Głównie dzięki głównemu składnikowi – kurkuminie, która działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, łagodzi bóle stawów, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Olej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z pestek winogron?
Olej z pestek winogron – pielęgnacja zdrowia i urody
Winogrono należy do najpopularniejszych owoców na świecie, które ma wielorakie zastosowanie. Najpopularniejszym produktem pochodnym jest wino. Jednak mało kto sobie zdaje sprawę, jak bardzo wartościowe są jego pestki. Olej tłoczony z pestek winogron posiada wiele drogocennych prozdrowotnych ...
Spirulina - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie spiruliny
Spirulina - oczyszcza, odchudza i odżywia
Spirulina cieszy się obecnie ogromną popularnością jako superżywność, która, ze względu na wyjątkowe składniki odżywcze, jest bardzo silnym oksydantem i niezwykle wartościowym dla naszego zdrowia pokarmem. Najprościej dostać ją w wersji suszonej – sproszkowanej. Spożywana regularnie ...
Szafran przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie szafranu
Szafran – o właściwościach krokusów
Wielobarwne krokusy to jedne z pierwszych kwiatów zwiastujących nadejście wiosny. Szefowie kuchni utożsamiają je jednak ze zgoła czymś innym, mianowicie drogocennym szafranem, przyprawą, która niczym złoto uświetnia przepisy.
Ocet przyprawa – właściwości, skład i rodzaje octu
Ocet – przyprawa, która może leczyć nowotwory!
Ocet dla większości z nas jest jednym z najpospolitszych składników spożywczych. Tak naprawdę jednak, ten prawieczny potomek alkoholu odznacza się niebywałą, alchemiczną wręcz mocą, którą docenić można nie tylko w kuchni. Na przykład, jeśli wierzyć legendzie, słynna Helena Trojańska ...
Ostropest plamisty – właściwości, działanie i zastosowanie ostropestu plamistego
Ostropest plamisty – zioło stworzone dla wątroby
Ludzie leczą się ostropestem już ponad 2 tysiące lat! Od czasów starożytnych Rzymian zioło kojarzone było bardzo słusznie z dobrodziejstwem dla wątroby – narządu, który najdobitniej chyba odczuwa postęp cywilizacyjny. Ostropest pojawia się w tej roli w tekstach medycznych największych ...
Zielona herbata – właściwości, działanie i odchudzanie
Na czym polega fenomen zielonej herbaty?
Zielona herbata jest coraz chętniej spożywana przez Polaków. To dobra wiadomość, bowiem napój ten redukuje wysokie ciśnienie, obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność organizmu, potencjalnie może obniżać ryzyko zachorowalności na raka i miażdżycę. Ale to tylko ...
Sezon na przeziębienie. Jak nie dać się przeziębieniom?
Nie daj się przeziębieniom
Przeziębienie może nas dopaść zawsze, jednak w sezonie zimowym jesteśmy najbardziej na nie podatni. Oprócz leków i wsparcia ze strony lekarza mamy również możliwość wspomagania naszego leczenia domowymi sposobami.
Pasaż zakupowy