Słód jęczmienny – właściwości, działanie i zastosowanie słodu jęczmiennego
Słód jęczmienny – słodycz w kolorze zbóż
Jęczmień to jedno z najważniejszych zbóż na świecie, uprawiane na coraz większą skalę. Głównym produktem powstającym z jęczmienia nie jest wszak pieczywo. Znaczną część światowych upraw jęczmienia przeznacza się na produkcję słodu. Słód jęczmienny to z kolei jeden z kluczowych surowców ...
Garam masala przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie garam masala
Garam masala – indyjska mieszanka zdrowia
Garam masala – pod tą egzotyczną nazwą kryje się równie egzotyczne wnętrze. Garam masala, to specyficzna mieszanka przypraw pochodząca z Indii. Nie tylko charakteryzuje się oryginalnym smakiem, który zapewni naszym posiłkom wyjątkowy i niepowtarzalny charakter. Garam masala, to przede ...
Inhalacja - domowy sposób na przeziębienie
Inhalacja - domowy sposób na przeziębienie
Dolegliwości towarzyszące infekcjom górnych dróg oddechowych i alergiom, takie jak nieżyt nosa czy duszności, często uniemożliwiają zaśnięcie i mocno utrudniają wykonywanie codziennych obowiązków. Na szczęście istnieją domowe sposoby na złagodzenie, a nawet wyeliminowanie objawów ...
Olejki eteryczne – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olejki eteryczne?
Olejki eteryczne – skondensowana moc przyrody
Uważa się, że już 18 tysięcy lat p.n.e prymitywni ludzie korzystali z uzdrowicielskiej mocy roślin. Dopiero w czasach starożytnego Egiptu, ok. 5000 lat temu, zielarze nauczyli się jednak izolować z tkanek roślinnych to co najlepsze – tak powstały właśnie olejki eteryczne. Ta wiedza o ...
Erytrol – właściwości, działanie i zastosowanie erytrolu
Erytrol – słodzik na miarę naszych potrzeb
Choć jego nazwa, brzmiąca nad wyraz chemicznie, nie budzi może najkorzystniejszych skojarzeń, erytrol w przeciwieństwie do wielu innych pokrewnych słodzików, ma wiele zalet. Na zachętę wystarczy chociażby wspomnieć, że jego wartość kaloryczna jest niemalże zerowa, a poziomem słodkości ...
Arnika – właściwości, działanie i zastosowanie arniki
Arnika – ziołowa moc prosto z gór
Te piękne i niepozorne kwiatki posiadają wielką moc. Właściwości arniki znane i stosowane były już kilka wieków temu. Roślina ta ma tyle zastosowań, że o mały włos nie wyginęła! W związku z tym trudno ją znaleźć rosnącą na przypadkowej łące. Za sprawą specjalnych upraw jest wykorzystywana w ...
Witamina K - właściwości, działanie i występowanie witaminy K
Witamina K - krew i kości pod kontrolą
O ile dbając o zdrowie naszego układu kostnego pamiętamy o prawidłowej podaży wapnia i witaminy D, o tyle witamina K często schodzi na dalszy plan. Jest ona jednak niezbędna dla prawidłowej mineralizacji kości i chroni nas przed niebezpiecznym dla zdrowia „paradoksem wapnia”. Co więcej, ...
Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory
Mięso zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory
Regularne spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie jego konsumpcji do 0,5 kg tygodniowo.
Biszofit połtawski – właściwości, działanie i zastosowanie biszofitu połtawskiego
Biszofit połtawski – remedium na bolące mięśnie i stawy
Powstawał w późnym paleozoiku, a dziś jest wydobywany, by wspomóc nasze obolałe plecy i nadwyrężone mięśnie. Biszofit połtawski to minerał o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Z balsamów produkowanych na jego bazie mogą korzystać zarówno sportowcy, osoby z chorymi ...
Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości
Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości
Złote mleko ‒ pod tą enigmatyczną nazwą kryje się niesamowity ajurwedyjski napój o wielu wspaniałych właściwościach. Głównie dzięki głównemu składnikowi – kurkuminie, która działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, łagodzi bóle stawów, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Pasaż zakupowy