Dlaczego unikanie słońca może Cię zabić?
Dlaczego unikanie słońca może Cię zabić?
Kobiety, które przez całe wakacje unikały słońca, dwukrotnie częściej umierały w wyniku różnych schorzeń, w porównaniu z paniami, które opalały się codziennie. – wynika z badań naukowców z Karolinska Institute.
Picie skraca życie! O ile?
Picie skraca życie! O ile?
Chcesz żyć długo? Zrezygnuj z alkoholu. Spożywanie co najmniej pięciu drinków tygodniowo skraca życie o kilka lat ‒ wynika z badań naukowców  z z University of Cambridge.
Herbata – właściwości, działanie i rodzaje herbat
Herbata – nie taki zwykły napar z liści
Herbata to drugi po wodzie, najpopularniejszy napój na całym świecie. Filiżanka herbaty uspokaja, wprowadza w błogi nastrój i jest nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich. Do tego różne rodzaje herbat posiadają cenne właściwości prozdrowotne – są skuteczne w profilaktyce nowotworów, ...
Glin (Al) -  właściwości, rola glinu w organizmie i jego niedobory
Toksyczny glin - dlaczego należy go unikać?
Jest szeroko rozpowszechniony, co stanowi jego największą wadę, jeśli patrzeć z perspektywy naszego zdrowia. Glin, inaczej aluminium, nie ma zbyt dobrej prasy. To pierwiastek toksyczny i styczność z nim lepiej ograniczyć.
Czekolada - właściwości, witaminy i wartości odżywcze czekolady
Czekolada dobra na wszystko?
Gorzka, mleczna, biała, z orzechami czy z nadzieniem − 12 kwietnia obchodzimy święto wszystkich łakomczuchów – Światowy Dzień Czekolady. Czekolada, która kojarzy się ze zbędnymi kilogramami, odpowiednio wykorzystana może stanowić doskonały sposób na różne dolegliwości.
Dobra oliwa zabezpiecza przed zawałem serca i udarem mózgu
Dobra oliwa zabezpiecza przed zawałem serca i udarem mózgu
Oleaceina, która występuje w oliwie z oliwek typu ekstra virgin, ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękania szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności m.in. z powodu udaru mózgu czy zawału serca ‒ wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z ...
Jak złagodzić objawy alergii na pyłki roślin?
Jak złagodzić objawy alergii na pyłki roślin?
Wiosna to piękna pora roku. Niestety – nie dla wszystkich. Osoby cierpiące na alergie sezonowe wolałyby, żeby od razu po zimie było lato.
Mleko migdałowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka migdałowego
Mleko migdałowe ‒ dla serca, umysłu i zgrabnej sylwetki
Lekko słodkawy, delikatny w smaku, o wyczuwalnej orzechowej nucie. Napój migdałowy zyskuje na popularności ‒ doceniają go wegetarianie, weganie jak i mięsożercy. Ten marcepanowy płyn o aksamitnej konsystencji z powodzeniem może zastąpić krowie mleko. Warto poznać jego właściwości zdrowotne.
Uwaga na ukryty cukier!
Uwaga na ukryty cukier!
Badacze wyliczają, że średnio każdego dnia możemy spożywać nawet do 25 łyżek cukru. Jeśli myślisz – „mnie to nie dotyczy, bo nie jem słodyczy i nie słodzę kawy ani herbaty”, to jesteś w wielkim błędzie. Wiele produktów żywnościowych, które uważamy za zdrowe, w rzeczywistości mają więcej ...
Syrop glukozowo-fruktozowy - właściwości, skład i zastosowanie syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy: osłodzi życie, lecz odbierze zdrowie
Na pierwszy rzut oka, syrop glukozowo-fruktozowy prezentuje się lepiej niż zły i zniesławiony cukier. Coraz częściej też zastępuje go na etykietach. Nie dajmy się jednak zwieść. Syrop glukozowo-fruktozowy nie jest zdrowym zamiennikiem cukru, choć upowszechnił się na tyle, że jego spożycie ciągle ...
Pasaż zakupowy