Czy fosforan sodu (E339) jest bezpiecznym dodatkiem do żywności?
Czy fosforan sodu (E339) jest bezpiecznym dodatkiem do żywności?
Fosforan sodu (Na3PO4) jest jednym ze związków fosforowych powszechnie dodawanych do żywności. Na etykietach produktów znajdziemy go pod symbolem E339, co oznacza, że został oficjalnie zaakceptowany jako składnik spożywczy bezpieczny dla zdrowia w określonych normami ilościach. Regulacje ...
Unikanie słońca może Cię zabić
Unikanie słońca może Cię zabić
Kobiety, które przez całe wakacje unikały słońca, dwukrotnie częściej umierały w wyniku różnych schorzeń, w porównaniu z paniami, które opalały się codziennie. – wynika z badań naukowców z Karolinska Institute.
Dlaczego należy unikać odświeżaczy powietrza?
Dlaczego należy unikać odświeżaczy powietrza?
Lawendowe pole, sosnowy las czy morska bryza ‒ kto nie chce mieszkać w domu, który wygląda i pachnie cudownie? Właśnie dlatego staramy się kształtować naszą przestrzeń za pomocą aerozoli i odświeżaczy powietrza. Niestety, okazuje się, że produkty te mogą wyrządzić nam więcej szkody niż ...
Witaminy z grupy B – niezbędne do życia
Witaminy z grupy B – niezbędne do życia
Witaminy z grupy B to rozpuszczalne w wodzie związki, których organizm nie potrafi sam wytwarzać, ale które są mu do życia i prawidłowego funkcjonowania niezbędne. Ich zasadnicza rola polega na regulacji metabolizmu komórkowego, choć funkcje poszczególnych związków dość znacznie się od ...
Prawoślaz lekarski – balsam na żołądek i drogi oddechowe
Prawoślaz lekarski – balsam na żołądek i drogi oddechowe
Prawoślaz lekarski cieszy się estymą wśród zielarzy od setek lat. Ponoć sam Pliniusz Starszy, słynny rzymski botanik i historyk, przed prawie dwoma tysiącami lat głosił, że kto spożyje łyżkę prawoślazu, będzie tego dnia będzie chroniony od wszelkich chorób, które mogłyby go zaatakować. I ...
Skrobia kukurydziana – czy warto ją stosować w kuchni?
Skrobia kukurydziana – czy warto ją stosować w kuchni?
Skrobia kukurydziana jest największym konkurentem skrobi ziemniaczanej, tradycyjnie popularniejszej w naszej części Europy ze względu na nieograniczoną prawie podaż kartofli. Zdaniem kulinarnych ekspertów to jednak skrobia kukurydziana wygrywa kuchenną rywalizację, dając lepsze efekty, ...
Liście koki ‒ tłumią głód, zmęczenie i dodają energii
Liście koki ‒ tłumią głód, zmęczenie i dodają energii
Kiedy większość ludzi słyszy słowo „koka”, to kojarzy je z niebezpiecznym narkotykiem ‒ kokainą. W rzeczywistości koka ta wielozadaniowa roślina lecznicza, która była używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej przez tysiące lat. Liść koki po przeżuciu lub spożyciu w herbacie ...
Melisa nie tylko dla nerwusów. Pomoże też w leczeniu opryszczki i niestrawności
Melisa nie tylko dla nerwusów. Pomoże też w leczeniu opryszczki i niestrawności
Ma niepozorny wygląd, zniewalający aromat i nadzwyczajne właściwości. Od ponad  2000 lat melisa jest uprawiana jako roślina kulinarna i lecznicza. Zielarze od wieków traktowali to zioło z wielkim uznaniem, przypisując jej zdolność do wydłużania życia.  Współcześnie ludzie w całej ...
Pokrzywa na odporność, odchudzanie i alergie
Pokrzywa na odporność, odchudzanie i alergie
Spotkać ją można dość łatwo, a kto miał z nią bliski kontakt, ten nie żywi do niej ciepłych uczuć. Pokrzywa to chwast, który rośnie dziko w zaroślach, ogrodach, na łąkach, pastwiskach, w lasach i w rowach.  Kojarzona jest głównie z pieczeniem, swędzeniem i bąblami. Mimo, iż przez swoją ...
Oto, jakie spustoszenia w kobiecym organizmie mogą powodować słodzone napoje
Oto, jakie spustoszenia w kobiecym organizmie mogą powodować słodzone napoje
Tylko jeden napój słodzony cukrem dziennie może zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu u kobiet.
Pasaż zakupowy