Jak odżywiać się bezpiecznie w czasach epidemii?
Jak odżywiać się bezpiecznie w czasach epidemii?
Pandemia wirusa Covid-19 wywołuje zrozumiałą panikę i rosnącą liczbę pytań na temat tego, co jest bezpieczne, a co nie. Jeśli bowiem wirusem możemy zarazić się dotykając dłońmi twarzy, np. po wyjściu ze sklepu, to czy nie należy się bać również żywności rozłożonej na półkach supermarketów? ...
Sok z brzozy podniesie witalność i oczyści ciało
Sok z brzozy podniesie witalność i oczyści ciało
Wiosna to najlepszy sezon na sok z brzozy. Aby korzystać z jego cennych właściwości wcale nie musimy kupować go w sklepie z ekologiczną żywnością. Przy odrobinie cierpliwości, w sposób skuteczny możemy go pozyskać samodzielnie – prosto z drzewa!
Dieta bogatoresztkowa – na czym polega?
Dieta bogatoresztkowa – na czym polega?
Błonnik to bardzo ważny składnik pożywienia, który mimo swojego rozpowszechnienia w produktach żywnościowych niestety nie przez wszystkich jest spożywany we wskazanych ilościach. Warto zadbać o jego większy udział w diecie, ponieważ ma między innymi właściwości antynowotworowe i ...
Czujesz się samotny? Jedz kiszone ogórki!
Czujesz się samotny? Jedz kiszone ogórki!
Spożywanie sfermentowanego jedzenia, takie jak kiszone ogórki czy kapusta może zmniejszyć uczucie lęku społecznego. – wynika z najnowszych badan opublikowanych na łamach czasopisma „Psychiatry Research”.
Koronawirus i grypa – podobieństwa i różnice
Koronawirus i grypa – podobieństwa i różnice
Grypa towarzyszy nam co roku w sezonie jesienno-zimowym, zbierając niemałe pokłosie wśród ludzi na całym świecie. Koronawirus Covid-19 pojawił się dość nagle i w ciągu kilku miesięcy z chińskiego problemu stał się światową pandemią. Co łączy obie choroby i czy należy się ich obawiać w równym ...
Wrotycz ‒ wyklęta roślina o cennych właściwościach leczniczych
Wrotycz ‒ wyklęta roślina o cennych właściwościach leczniczych
Wrotycz pospolity zwalcza pasożyty, odstrasza muchy, komary i kleszcze.  Był powszechnie stosowany przez nasze prababcie i babcie. Współcześnie, ze względu na swój skład chemiczny, uznawany jest za zioło niebezpieczne. Dlaczego wrotycz pospolity budzi takie kontrowersje?
Witamina C - czyni cuda
Witamina C - czyni cuda
Witaminę C większość z nas kojarzy z popularnymi preparatami na przeziębienie i grypę. Okazuje się jednak, że zakres działania tej substancji wykracza daleko poza jesienno-zimowe infekcje. Kwas askorbinowy potrafi spektakularnie odmienić stan naszej cery, złagodzić alergię, wzmocnić kości ...
Syrop z cebuli – babciny sposób na odporność
Syrop z cebuli – babciny sposób na odporność
Zima sprzyja rozwojowi wielu infekcji i chorób. Na szczęście można je leczyć oraz zapobiegać im naturalnymi metodami. Specyfikiem, który może wspomóc nasz organizm w walce z przeziębieniami jest syrop z cebuli. Chociaż nie brzmi zbyt apetycznie, ten naturalny preparat stosowany przez nasze ...
Jak wzmocnić układ odpornościowy?
Jak wzmocnić układ odpornościowy?
W dzisiejszych czasach wszyscy mają na uwadze zdrowie. Wiele osób zadaje sobie pytanie: jak wzmocnić układ odpornościowy. Prawda jest tak, że nie można „wzmocnić” układu odpornościowego, ale niektóre decyzje dotyczące stylu życia zdecydowanie ułatwią mu pracę.
Olej szafranowy – najzdrowszy olej do gotowania?
Olej szafranowy – najzdrowszy olej do gotowania?
Olej szafranowy to inaczej olej tłoczony z nasion krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius), jednorocznej rośliny należącej do rodziny astrowatych. Nazwa jest nieco myląca, bowiem olej szafranowy nie ma nic wspólnego z najdroższą przyprawą świata – pospolite skojarzenie wiąże się ...
Pasaż zakupowy