Butelki PET zatruwają sok owocowy
Toksyczne soki z plastikowych butelek
Bardzo dokładne analizy składu chemicznego dostępnych handlowo soków owocowych przechowywanych w plastikowych opakowaniach wykonanych z PET wskazują, że soki te zawierają w swym składzie podwyższony poziom antymonu.
Bezkaloryczny słodzik dla diabetyków
Bezkaloryczny słodzik dobry dla diabetyków
Zespołowi prof. Waldemara Rymowicza z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udało się otrzymać mutanty drożdży o unikalnych właściwościach technologicznych. Drożdże te, nazwane Yarrowia lipolytica Wratislavia, mogą m.in. syntetyzować erytrytol, czyli bezkaloryczny słodzik, z taniej gliceryny ...
Witaminy albo ćwiczenia
Ćwiczenia lepsze od witamin
Zażywanie witamin o działaniu przeciwutleniaczy, takich jak C i E może osłabiać korzystne efekty ćwiczeń fizycznych - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Już pięć minut na łonie przyrody poprawia samopoczucie
Na dobre samopoczucie – przyroda
Ile czasu należy przebywać wśród zieleni, by jak najwięcej skorzystało na tym nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne? Wystarczy już pięć minut – twierdzą autorzy publikacji w amerykańskim dwutygodniku „Environmental Science and Technology”.
Intensywne maszerowanie zmniejsza ryzyko udaru –  ale tylko u kobiet
Spacer uchroni kobiety przed udarem
Regularne zażywanie spacerów, najlepiej w intensywnym tempie, zmniejsza ryzyko udaru – ale tylko u pań. Tak wynika z badań przeprowadzonych w ramach Women's Health Study (czyli Badania Zdrowia Kobiet) wśród prawie 40 tys. amerykańskich pracownic służby zdrowia.
Warzywa i owoce kontra rak
Dieta a ryzyko zachorowania na raka
Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw może obniżać ryzyko zachorowania na raka, ale nie w tak dużym stopniu jak sądzono – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach „Journal of National Cancer Institute”
„Junk food” uzależnia jak narkotyk
Jedzenie, które uzależnia jak narkotyk
Od wysokokalorycznej, lecz posiadającej niskie właściwości odżywcze taniej żywności tzw. „junk food”, można się uzależnić tak samo, jak od nikotyny i kokainy – twierdzą naukowcy, których ustalenia publikuje „Nature Neuroscience”.
Słodzone i gazowane napoje są szkodliwe dla zdrowia
Uwaga na słodkie napoje!
Dziesiątki tysięcy przypadków cukrzycy i chorób serca oraz setki milionów dolarów wydanych na opiekę zdrowotną – oto do czego, zdaniem amerykańskich naukowców, prowadzi picie słodkich napojów.
Soja zmniejsza ryzyko raka płuca
Rzuć palenie, jedz soję
Panowie, którzy rzucili już palenie, mogą rozważyć włączenie do swojej diety produktów sojowych. Zdaniem japońskich naukowców soja może być bowiem jednym z czynników zmniejszających ryzyko raka płuca. O ich wnioskach informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
Co kryje się w pieczywie?
Co kryje się w pieczywie?
Chleb jest naszym podstawowym produktem żywnościowym. Występuje w wielu odmianach – razowy, pszenny, orkiszowy… Jednak zawartość chleba w chlebie nie jest już tak oczywista. Konsument często nie wie, jaki rodzaj pieczywa naprawdę zakupi.
Pasaż zakupowy