Żywność, której nie powinniśmy jeść na pusty żołądek
Żywność, której nie powinniśmy jeść na pusty żołądek
Olejek jałowcowy – właściwości i działanie. Jak stosować olejek jałowcowy?
Olejek jałowcowy – na niestrawność, reumatyzm i problemy skórne
Olejek jałowcowy należy do najpopularniejszych w aromaterapii ze względu na siłę i spektrum oddziaływania, jak również relatywnie dobrą dostępność. Już przed kilkoma tysiącami lat ludzie wykorzystywali esencjonalne owoce do celów leczniczych i kulinarnych – pierwsze wzmianki o nich pochodzą ...
Witamina K3 (menadion) – właściwości, działanie i występowanie witaminy K3
Witamina K3 – bezpieczna dla zwierząt, trująca dla ludzi
Witamina K3, inaczej menadion, jest obecnie stosowana w paszach zwierząt gospodarskich. Ze względu na jej potencjalną toksyczność w dużych dawkach, zwykle nie podaje się jej ludziom. Wyjątek stanowią kraje Trzeciego Świata, gdzie jest tanim zastępnikiem witaminy K1. W biedniejszych ...
Kancerogeny w żywności. Poznaj najbardziej rakotwórcze produkty spożywcze
Uwaga! Te produkty mogą przyczyniać się do rozwoju raka!
Kancerogeny to wszystkie substancje, a także promieniowanie i izotopy promieniotwórcze, o których wiemy, że powodują raka. Naturalnie lista ta nie jest wcale zamknięta i nieustannie się rozszerza, a spora jej część dotyczy żywności – coraz bardziej sztucznej i przetworzonej. Naukowcy są ...
Dlaczego trzeba prać nowe ubrania?
Dlaczego warto prać nowe ubrania?
Nowe ubrania, prosto ze sklepu należy uprać przed założeniem. Powód? Chemiczne środki konserwujące mogą powodować wysypki, swędzenie, alergie skórne – ostrzegają dermatolodzy.
Prozdrowotne właściwości naparu z ogonków wiśni
Prozdrowotne właściwości naparu z ogonków wiśni
Surowcem o cennych właściwościach są nie tylko soczyste owoce wiśni. Wartości prozdrowotne posiadają również ogonki. Na ich bazie możemy przygotować leczniczą herbatkę, która złagodzi obrzęki, zwalczy zaparcia i dostarczy nam mocy cennych antyoksydantów.
Miód Manuka – właściwości, działanie i wykorzystanie miodu Manuka
Miód Manuka – najzdrowszy pośród miodów
Nowozelandzki miód Manuka należy do najbardziej pożądanych i zarazem najdroższych miodów na świecie. Produkują go pszczoły zbierające nektar z kwiatów krzewu Leptospermum scoparium, należącego do rodziny mirtowatych. W latach 80-tych ubiegłego wieku pojawiły się pierwsze doniesienia o ...
Efedryna – właściwości, działanie i zastosowanie efedryny
Efedryna – substancja, która może zabić
Efedryna to związek chemiczny o roślinnym pochodzeniu. Korzenie efedryny sięgają starożytnych Chin, gdzie pozyskiwano ją z krzewu z gatunku Ephedra. W chińskiej medycynie ludowej efedryna jest wykorzystywana do leczenia objawów astmy i zapalenia oskrzeli. Przez lata była stosowana w ...
Olejek kardamonowy – właściwości i działanie. Jak stosować olejek kardamonowy?
Olejek kardamonowy – naturalne wsparcie przy infekcjach
Olejek kardamonowy to znany od XVI wieku olejek eteryczny o wielu zastosowaniach. W literaturze przedmiotu podkreśla się jego relaksacyjne właściwości. Kąpiel z dodatkiem kilku kropel olejku kardamonowego łagodzi zmęczenie oraz odpręża. Roztwór wody z olejkiem kardamonowym jest ...
Naturalne i domowe sposoby na oparzenia słoneczne
Domowe sposoby na oparzenia słoneczne
Leżymy plackiem na plaży, wsłuchując się w szum fal i śpiew ptaków. Słonko delikatnie przygrzewa – jest cieplutko i przyjemnie. Po kilku godzinach błogiego relaksu na plaży, spuszczamy dmuchany materac, zwijamy koc, zakładamy plecak i… nagle wrażenie błogiego spełnienia zastępuje uczucie, ...
Pasaż zakupowy