Orzechy nerkowca kontra cukrzyca
Orzechy nerkowca kontra cukrzyca
Orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2 – potwierdzają badania naukowców z Kanady i Kamerunu, o których informuje pismo „Molecular Nutrition & Food Research”.
Woda podstawą życia
Woda podstawą życia
Woda jest  podstawowym artykułem  pierwszej potrzeby i  elementem  kształtującym  środowisko życia.  Jest niezbędnym  środkiem utrzymania higieny, surowcem i środkiem produkcji przemysłowej oraz źródłem energii. Woda jest także  związkiem chemicznym i ...
Kawa i herbata dobre dla serca?
Kawa i herbata dobre dla serca?
Picie w umiarkowanych ilościach kawy i herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca – informują naukowcy z Holandii na łamach pisma „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology”.
Dieta środziemnomorska na raka
Korzyści z diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska ma wiele zalet. Hiszpańscy naukowcy twierdzą, że kolejnym powodem, dla którego powinniśmy sięgnąć po warzywa, owoce, ryby, zboża i oliwę z oliwek jest to, iż produkty te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka żołądka – informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
Codzienna porcja słońca i witamin
Naturalne witaminy w pełni sezonu
Zbliża się ulubiona pora roku – lato, kiedy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, spacerujemy, uprawiamy sporty. Dzieci mają wakacje, odpoczywają i nabierają sił do sprostania nowym obowiązkom szkolnym. Co zrobić, by maksymalnie wykorzystać słoneczne miesiące na odpoczynek i w pełni sił ...
Pistacje pomogą obniżyć cholesterol
W walce z cholesterolem pomogą pistacje
Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów powinniśmy częściej sięgać po orzechy, a w szczególności pistacje – dowodzą naukowcy na łamach „Archives of Internal Medicine”.
Butelki PET zatruwają sok owocowy
Toksyczne soki z plastikowych butelek
Bardzo dokładne analizy składu chemicznego dostępnych handlowo soków owocowych przechowywanych w plastikowych opakowaniach wykonanych z PET wskazują, że soki te zawierają w swym składzie podwyższony poziom antymonu.
Bezkaloryczny słodzik dla diabetyków
Bezkaloryczny słodzik dobry dla diabetyków
Zespołowi prof. Waldemara Rymowicza z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udało się otrzymać mutanty drożdży o unikalnych właściwościach technologicznych. Drożdże te, nazwane Yarrowia lipolytica Wratislavia, mogą m.in. syntetyzować erytrytol, czyli bezkaloryczny słodzik, z taniej gliceryny ...
Już pięć minut na łonie przyrody poprawia samopoczucie
Na dobre samopoczucie – przyroda
Ile czasu należy przebywać wśród zieleni, by jak najwięcej skorzystało na tym nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne? Wystarczy już pięć minut – twierdzą autorzy publikacji w amerykańskim dwutygodniku „Environmental Science and Technology”.
Warzywa i owoce kontra rak
Dieta a ryzyko zachorowania na raka
Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw może obniżać ryzyko zachorowania na raka, ale nie w tak dużym stopniu jak sądzono – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach „Journal of National Cancer Institute”
Pasaż zakupowy