Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko zgonu
Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko zgonu
Osoby, które jedzą dużo czerwonego i przetworzonego mięsa mają nieco podwyższone ryzyko zgonu z różnych przyczyn, również z powodu raka oraz chorób serca - wynika z amerykańskich badań, które publikuje pismo "Archives of Internal Medicine". Do takich wniosków doszli naukowcy z Narodowego ...
Jemy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych
Jemy za dużo nasyconych kwasów tłuszczowych
Większość Polaków spożywa zbyt dużo niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych, co prowadzi m.in. do chorób układu krążenia i zwiększonego ryzyka zawału serca. By to zmienić potrzebna jest długoletnia akcja edukacyjną - to wnioski przedstawione przez ekspertów na konferencji prasowej, która ...
Zdrowy tryb życia zmniejsza ryzyko raka
Zdrowy tryb życia zmniejsza ryzyko raka
Niezdrowe odżywianie i brak aktywności fizycznej ponoszą winę za ponad jedną trzecią chorób nowotworowych - wynika z raportu Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund - WCRF). Wnioski przedstawione w raporcie są ściśle związane z 10 zaleceniami dotyczącymi zmniejszania ...
Kofeina na słońce
Kofeina na słońce
Kofeina powoduje, że komórki ludzkiej skóry uszkodzone przez działanie UV przestają się dzielić i ulegają samozniszczeniu; dzięki temu może nas chronić przed rozwojem raka - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Journal of Investigative Dermatology".
Mieszkasz przy fast-foodach? Możesz mieć udar!
Mieszkasz przy fast-foodach? Możesz mieć udar!
Im więcej restauracji typu fast-food znajduje się w okolicy, tym bardziej jej mieszkańcy są narażeni na udar mózgu - zaobserwowali naukowcy z USA.
Gen odpowiedzialny za otyłość
Pechowy wariant genu Fto dodaje kilogramów, zmniejszając spalanie kalorii - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Nature".
Chipsy szkodzą sercu
Chipsy szkodzą sercu
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza.
Guma do żucia dla chorych na nerki
Guma do żucia dla chorych na nerki
Guma do żucia, która zawiera środek wiążący fosforany może pomóc w leczeniu osób z przewlekłą chorobą nerek - informuje "Journal of the American Society Nephrology".
Witamina B1 chroni nerki
Witamina B1 chroni nerki
Odpowiednie dawki witaminy B1 (tiaminy) mogą odwrócić wczesne uszkodzenia nerek u osób z cukrzycą typu II - informuje pismo "Diabetologia".
Witamina D na infekcje
Witamina D może chronić płód przed infekcjami, gdyż pobudza produkcję związku przeciwbakteryjnego w łożysku - odkryli naukowcy z USA. Informację podaje pismo "Biology and Reproduction".
Pasaż zakupowy