Co kryje się w pieczywie?
Co kryje się w pieczywie?
Chleb jest naszym podstawowym produktem żywnościowym. Występuje w wielu odmianach – razowy, pszenny, orkiszowy… Jednak zawartość chleba w chlebie nie jest już tak oczywista. Konsument często nie wie, jaki rodzaj pieczywa naprawdę zakupi.
Zielona herbata nie tylko dla młodych
Ludzie w starszym wieku, którzy piją codziennie kilka filiżanek zielonej herbaty, są mniej skłonni do ulegania stanom depresyjnym – wynika z badań na japońskim Uniwersytecie Tohoku.
Sok, nektar, napój - co pić, a czego unikać?
Sok, nektar, napój - co pić, a czego unikać?
Soki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów i wielu składników mineralnych, m.in. potasu i magnezu. Warto jednak sprawdzić czy to, co pijemy jest 100 proc. sokiem, nektarem czy napojem - zalecają eksperci. Ten pierwszy jest źródłem zdrowia, a dwa ostatnie m.in. wielu pustych ...
Curry może zapobiegać demencji
Curry może zapobiegać demencji
Dwa lub trzy posiłki z dodatkiem indyjskiej przyprawy curry tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera - twierdzi prof. Murali Doraiswarmy z Duke University w Północnej Karolinie.
Pomidorowa pigułka na serce
Pomidorowa pigułka na serce
Uzyskany z pomidorów naturalny suplement może zapobiegać udarom i chorobom serca - twierdzą brytyjscy naukowcy.
Brytyjskie produkty spożywcze dla dzieci szkodliwe
Brytyjskie produkty spożywcze dla dzieci szkodliwe
Produkty spożywcze przeznaczone dla dzieci są bardzo szkodliwe - wynika z brytyjskiego raportu przedstawionego przez dziennik „The Guardian”.
Dlaczego frytki McDonald's są tak smaczne?
Dlaczego frytki McDonald's są tak smaczne?
Fragmenty książki amerykańskiego autora Erica Schlossera "Fast Food Nation" ("Naród fast foodów"). Artykuł ukazał się w bostońskim miesięczniku "The Atlantic Monthly", numerze ze stycznia 2001. Wkrótce po ukazaniu się, został on zdjęty z witryny internetowej miesięcznika. Książka była przez ...
Tłuszcze rybie chronią wątrobę
Kwas tłuszczowy z grupy omega-3, obecny w tłustych rybach morskich, hamuje wzrost guzów nowotworowych u myszy i zwiększa skuteczność chemioterapii, chroniąc zarazem przed jej toksycznym działaniem - wynika z badań, które publikuje pismo "Cell Division".
Kiełki brokuła ograniczają ryzyko raka żołądka
Włączenie kiełków brokuła do codziennej diety hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może prowadzić do powstania nowotworu - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cancer Prevention Research".
Chipsy szkodzą sercu
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza.
Pasaż zakupowy