Alergia pokarmowa u dzieci i dorosłych - objawy i leczeni. Jak żyć z alergią pokarmową?

Fot. USDA[CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. USDA[CC BY 2.0 ], Flickr.com

Nie tylko odchudzanie wymaga żywieniowych wyrzeczeń. Niektórzy z nas muszą nieustannie rezygnować z pewnych produktów pod groźbą czegoś znacznie poważniejszego, niż przybranie na wadze. To konsekwencja alergii pokarmowej. Skąd bierze się uczulenie na określony rodzaj żywności i jak je rozpoznać?


Alergia pokarmowa nieraz była motywem filmów komediowych. Scena, w której bohater przypadkiem zjada ciasto z orzechami, a następnie dusi się i puchnie, to klasyk gatunku, z którego zrywamy boki. Ale w prawdziwym życiu wcale nie jest tak zabawnie. Reakcje uczuleniowe na nietolerowaną przez organizm żywność naprawdę mogą zagrażać życiu i zdrowiu. A przynajmniej naszemu komfortowi oraz dobremu samopoczuciu.

Najczęściej uczulają:
• pomidory • papryka • pszenica • orzechy (najczęściej fistaszki) • nasiona roślin strączkowych (soja, groch, fasola, soczewica) • mleko • białko jaja • seler • owoce morza • musztarda • proszek do pieczenia • ryby • wędliny • barwniki i inne substancje syntetyczne, wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie pokarmy uczulają najczęściej?

Alergia u dorosłych dotyczy przeważnie produktów roślinnych, ryb i owoców morza. Dzieci z kolei częściej bywają uczulone na mleko i białko jaja kurzego. Generalnie, bardzo często uczulają pszenica, nasiona roślin strączkowych, orzechy (fistaszki, migdały, włoskie, a nawet kokosy), seler, marchew oraz substancje sztuczne, siarczany i glutaminiany skumulowane w żywności przemysłowej i wysoko przetworzonej. Te ostatnie alergeny są najtrudniejsze w identyfikacji, a jednocześnie najbardziej rozpowszechnione.

To przykłady najczęściej uczulających pokarmów. Trzeba jednak pamiętać o tym, że tolerancja określonych produktów żywnościowych jest sprawą nad wyraz indywidualną. Podobnie zresztą jak przebieg reakcji uczuleniowej, która następuje w wyniku kontaktu z alergenem. Odpowiedź może nastąpić zarówno ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty, ostry ból brzucha, refluks), oddechowego (alergiczny nieżyt nosa, astma, zapalenie jamy ustnej, nieżyt krtani), jak i uzewnętrznić się na skórze pod postacią wysypki, obrzęku, wysięku, zaczerwienienia, grudek, rumieni, bąbli czy atopowego zapalenia skóry. Może też przybrać formę reakcji ogólnoustrojowej, np. wstrząsu anafilaktycznego lub obrzęku Qiunckego, które bez odpowiednio szybkiej interwencji, stanowią zagrożenie dla życia. Alergia pokarmowa może być również przyczyną złego samopoczucia, bezsenności, chronicznego zmęczenia i otępienia.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy