Alga AFA - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie algi AFA

 Zwana niewidzialnym wodnym kwiatem lub manną z nieba, pamiętająca czasy starożytności, alga AFA jest obecnie uznawana za superjedzenie i doskonały suplement diety. Ta niebieskozielona cyjanobakteria w czystej, pozbawionej toksyn postaci występuje tylko w jednym miejscu na Ziemi – w powulkanicznym jeziorze Klamath w Stanach Zjednoczonych. Alga AFTA sprzedawana na masową skalę, stanowi cenny składnik kuracji oczyszczających i wzmacniających organizm. Regularne suplementowanie Aphanizomenon Flos-Aquae poprawia nastrój, chroni nas przed stresem oksydacyjnym, chorobami urodegeneracyjnymi, a nawet rakiem!



Algi AFAfot. dreamstime
  1. Alga AFA - naturalna fabryka suplementów
  2. Alga AFA - starożytna alga
  3. Alga AFA - suplement doskonały
  4. Alga AFA - zielony detoks
  5. Alga AFA - molekuła szczęścia
  6. Alga AFA - niebieski barwnik kontra wolne rodniki
  7. Alga AFA - jedzenie na miarę XXI wieku
Algi AFA (Aphanizomenon Flos-Aquae) są gatunkiem planktonowych cyjanobakterii należących do rzędu trzęsidłowców (Nostocales). Te mikroskopijnych rozmiarów niebieskozielone organizmy jednokomórkowe występują dziko w wodach słodkich na całym świecie, jednak jedynie jezioro Klamath zlokalizowane w parku narodowym w stanie Oregon jest siedliskiem wolnych od toksyn alg. Środowisko wodne dostarcza im minerałów, które sprawiają, że ich skład odżywczy jest unikalny i cenny. Powstały wskutek erupcji wulkanicznej zbiornik wodny stanowiący fenomen nie tylko w Stanach Zjednoczonych, lecz także na skalę światową, odznacza się wysoką zawartością biodostępnych minerałów. Naturoterapeuci cenią tę mikroalgę ze względu na jej prozdrowotne właściwości i leczniczy potencjał.

Alga AFA - naturalna fabryka suplementów

Stanowiąca naturalny suplement diety, czysta niebieskozielona alga AFA występuje tylko w jednym miejscu na Ziemi – w niezwykle aktywnym geologicznie i bogato zmineralizowanym jeziorze Klamath. Aby cyjanobakterie mogły się tam rozwijać, potrzebują unikalnych czynników geograficznych i specyficznych warunków środowiskowych, np. określonej wysokości słońca, krystalicznie czystej wody czy dostępu do światła słonecznego przez 300 dni w roku. Takie warunki jest w stanie im zapewnić jedynie niesamowity po względem biologicznym zbiornik wodny w stanie Oregon. Algi AFA pojawiają się w słodkich wodach jeziora późnym latem i wczesną jesienią w ilościach umożliwiających zbieranie ich w celach handlowych. Przy sprzyjających warunkach wodę może zamieszkać aż 200 milionów funtów alg rocznie! W okresie zimowym, kiedy jezioro zamarza, algi pozostają w uśpieniu. Aphanizomenon Flos-Aquae w postaci sproszkowanej jest obecnie, tuż obok chlorelli i spiruliny, jednym z najczęściej kupowanych suplementów.
Aphanizomenon Flos-Aquae w postaci sproszkowanej jest obecnie, tuż obok chlorelli i spiruliny, jednym z najczęściej kupowanych suplementów. Fot. pixabay.com
Aphanizomenon flos-aquae By Apothecia (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 ], via Wikimedia Commons

Alga AFA - starożytna alga

Algi AFA należą do najstarszych organizmów na Ziemi. Pojawiły się prawdopodobnie 3,5 miliarda lat temu i jako pierwsza forma życia były zdolne do fotosyntezy. Korzystając z energii słonecznej, rozbijają cząsteczki wody, produkując węglowodany i wydalając tlen. Proces ten jest możliwy dzięki chlorofilowi – zielonemu barwnikowi wchodzącemu w skład tej algi.
Z kolei niebieski barwnik – fikocyjanina - umożliwia przekształcanie energii słonecznej w substancje odżywcze. Algi AFA określa się często mianem „niewidzialnego wodnego kwiatu”, „starożytnej algi” lub „manny z nieba”. Obecnie są uznawane za superjedzenie. Badania naukowe pozwalają stwierdzić, że te jednokomórkowe mikroorganizmy łączą właściwości zwierząt, roślin i bakterii. Dzięki temu dostarczają człowiekowi bogactwa i złożoności składników odżywczych. 

Alga AFA - suplement doskonały

Jednokomórkowa alga AFA stanowi suplement idealny. Nasz organizm wchłania ją w 98%, w odróżnieniu do słabo przyswajalnych witamin i minerałów pochodzenia sztucznego. Co więcej, jej skład znacznie przewyższa wiele syntetycznych preparatów mających uzupełniać dietę. Ta cyjanobakteria dostarcza nam ponad 20 antyoksydantów, 18 aminokwasów, 50 minerałów i całego kompletu karotenoidów. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, w tym, co ważne dla wegan i wegetarian, biodostępną witaminę B12. Suplementowanie diety algą AFA jest optymalnym rozwiązaniem dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego również z tego względu, że zawiera ona aż o 60% więcej białka niż mięso. Co ciekawe, obecne w niej minerały występują w postaci trwałych chelatów. Alga ta kryje w sobie również cenne pierwiastki śladowe, takie jak: żelazo, organiczny fluor i wanad, witaminę A , E i często suplementowaną witaminę K oraz kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.
Czysta niebieskozielona alga AFA występuje tylko w jednym miejscu na Ziemi – w niezwykle aktywnym geologicznie i bogato zmineralizowanym jeziorze Klamath. (Oregon, USA)/Źródło: Wikipedia

Alga AFA - zielony detoks

Alga AFA doskonale sprawdza się jako element diety oczyszczającej. Ze względu na wysokie stężenie chlorofilu, odtruwa organizm, równoważy pH i działa przeciwnowotworowo. Co więcej, dzięki unikalnej kompozycji minerałów, jest silnym chelatem, który wiąże toksyny i metale ciężkie, po czym wyprowadza je z naszego ciała. Z powodu intensywnych właściwości detoksykacyjnych tej cyjanobakterii, powinniśmy wprowadzać ten suplement do diety stopniowo, aby kuracja nie była zbyt wyczerpująca dla naszego organizmu.

Alga AFA - molekuła szczęścia

Pochodząca z jeziora Klamath sinica stanowi cenne źródło fenyloetyloaminy (PEA), która jest naturalnym związkiem regulującym nastrój.  W nauce substancja ta nazywana jest „molekułą szczęścia”, gdyż potrafi zwiększać produkcję endorfin, redukując tym samym stres i niepokój. PEA odpowiada również za aktywację neurotransmisji dopaminy w mózgu, łagodząc przebieg menopauzy i zapobiegając m.in. chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Badania wykazały, że kuracja suplementami bogatymi w fenyloetyloaminę zwiększa koncentrację, podwyższa poziom energii, podnosi libido i łagodzi ból. Naturoterapia z użyciem algi AFA daje dobre wyniki również w leczeniu depresji, ADHD i autyzmu.

Alga AFA - niebieski barwnik kontra wolne rodniki

Fikocyjaniny, odpowiedzialne za niebieskawą barwę algi AFA, mają silne działanie antyoksydacyjne. Regularna jej suplementacja znacznie zwiększa poziom endogennych antyoksydantów (witaminy A, E oraz karotenoidów), dzięki redukcji stresu oksydacyjnego. Co więcej, komplet karotenoidów zawarty w tej cyjanobakterii wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych.
Fot. Bbreville USA [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Alga AFA - jedzenie na miarę XXI wieku

Alga AFA znajduje większe zastosowanie jako suplement diety i składnik kosmetyków (np. past do zębów) niż przyprawa wzbogacająca smak dań. Jednakże w suszonej, sproszkowanej postaci wzmocni odżywczo wiele koktajli, smoothies i przecierów. Można ją również spożywać solo, z dodatkiem wody. Jeżeli dopiero zaczynamy kurację oczyszczającą, nie powinniśmy przekraczać zalecanej porcji 1 łyżeczki suplementu dziennie.
Specyficzny smak algi i „morski” kolor doskonale pasuje do zielonych odtruwających koktajli.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy kiwi, szpinak, ogórek i seler. Obieramy kiwi, po czym wkładamy je do pojemnika blendera. Następnie dodajemy świeże liście szpinaku, obrany ogórek i przygotowaną łodygę selera naciowego. Do mieszanki dolewany soku jabłkowego, ananasowego oraz odrobinę syropu klonowego. Całość miksujemy na gładką masę i posypujemy wierzch sproszkowaną algą AFTA.
Na zdrowie!
Alicja Chrząszcz

Bibliografia

  1. Amber Lyon-Colbert i in.; “A Systematic Literature Review for Evidence of Aphanizomenon flos-aquae Toxigenicity in Recreational Waters and Toxicity of Dietary Supplements: 2000–2017”; data dostępu: 2019-06-05
  2. Gitte Jensen i in.; “Consumption of Aphanizomenon flos-aquae Has Rapid Effects on the Circulation and Function of Immune Cells in Humans A novel approach to nutritional mobilization of the immune system”; data dostępu: 2019-06-05
  3. WebMD ; “Blue-green algae”; data dostępu: 2019-06-05
  4. Michael A. Borowitzka ; “Microalgae in Medicine and Human Health ”; Microalgae in Health and Disease Prevention, 2018;
  5. Saker ML, Jungblut AD, Neilan BA, Rawn DF, Vasconcelos VM (October 2005); “Detection of microcystin synthetase genes in health food supplements containing the freshwater cyanobacterium Aphanizomenon flos-aquae”; Toxicon 46 (5): 555–62. doi:10.1016/j.toxicon.2005.06.02;
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy