Babka płesznik – właściwości, działanie i zastosowanie babki płesznik

Skarby, które daje nam natura bardzo często są niedoceniane. Zamiast nich wolimy stosować sprawdzone, ale drogie farmaceutyki. To duży błąd, gdyż wszelkie zioła i nasiona przynoszą ten sam albo podobny efekt. Tak jest w przypadku babki płesznik, mało znanej rośliny, która skrywa w sobie niesamowitą moc. Babka płesznik – cóż to za tajemnicza roślina?



Babka płesznik wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Krzysztof Ziarnek, Kenraiz [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia CommonsBabka płesznik wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Krzysztof Ziarnek, Kenraiz [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
  1. Babka płesznik – co to takiego?
  2. Co siedzi w środku babki płesznik?
  3. Właściwości prozdrowotne babki płesznik
  4. Jak stosować babkę płesznik?
  5. Babka płesznik – czy dla każdego?
  6. Czy warto stosować babkę płesznik?

Babka płesznik – co to takiego?

Babka płesznik, inaczej nazywana pchlicą, pchlim nasieniem, płesznicą albo babką śródziemnomorską, wywodzi się z rejonów basenu Morza Śródziemnego, a także północnej Afryki i zachodniej Azji. Aktualnie występuje w wielu rejonach świata, uprawiana jest również w Polsce. Od wieków nasi przodkowie powszechnie stosowali ją w medycynie ludowej, między innymi na kaszel, artretyzm, czerwonkę czy bóle reumatyczne. Współczesne badania potwierdzają, że babka płesznik wykazuje się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi.

Surowcem, który wykazuje właściwości lecznice i prozdrowotne to nasiona tej rośliny, które charakteryzują się błyszczącymi ziarenkami o brązowym kolorze, gładkiej fakturze i podłużnym kształcie. Swoim wyglądem przypominają nasiona siemienia lnianego. W 100 g nasion tej rośliny znajduje się aż 68 g błonnika pokarmowego, nic zatem dziwnego, że babka płesznik coraz bardziej zyskuje na popularności. Wszystko za sprawą jej cudownych właściwości, które wykazują się pozytywnym wpływem zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę.

Co siedzi w środku babki płesznik?

Babka płesznik wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Oprócz wspomnianego wcześniej błonnika, który wspomaga trawienie, w tej niezwykłej roślinie znajdziemy między innymi aukubinę – glikozyd irydoidowy, który działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwwirusowo. W składzie babki płesznik znajduje się także ksyloza, która jest substancją grzybobójczą i antybakteryjną. Babka płesznik to także suplement diety i polepszacz smaku i zapachu żywności.

Co jeszcze dobrego znajdziemy w pchlim nasieniu? Fitosterole ukryte w tej roślinie pomagają skutecznie obniżyć poziom „złego” cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału serca, a nawet mogą uchronić przed niektórymi nowotworami. Garbniki, które również znajdziemy w składzie babki płesznik, skutecznie łagodzą wszelkie podrażnienia, a przy tym działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i ściągająco. Zwalczają także nadmierną potliwość, leczą egzemę i pielęgnują skórę.
Surowcem, który wykazuje właściwości lecznice i prozdrowotne to nasiona tej rośliny. Rillke [CC BY-SA 3.0 de], via Wikimedia Commons

Właściwości prozdrowotne babki płesznik

Głównym zastosowaniem nasion tej rośliny to walka z zaparciami. Babka płesznik polecana jest w  szczególności osobom, które borykają się z hemoroidami, ponieważ jej nasiona łagodzą bóle, zmniejszają krwotoki i świąd. Dzięki temu, że nasiona wydzielają śluz, łagodzą podrażnienia jelit i odbytu, a tym samym ułatwiają wypróżnianie. Pobudzają też pracę przewodu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit. Wszystko za sprawą błonnika zawartego w nasionach tej śródziemnomorskiej rośliny, który usprawnia przesuwanie się zalegających w jelitach mas kałowych. Wpływa to na wzrost częstotliwości wypróżnień.
Inną ich niezwykłą funkcją jest oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, takich jak toksyny i metale ciężkie. Co więcej, nasiona babki płesznik obniżają poziom złego (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL) cholesterolu we krwi. Dlatego ich spożywanie szczególnie polecane jest osobom, które maja problemy z sercem, i narażone są na miażdżycę i inne choroby układu krążenia.

Substancje zawarte w nasionach tej niezwykłej rośliny regulują stężenie glukozy i insuliny we krwi. Podwyższony poziom cukru w organizmie, często staje się przyczyną powstawania hiperglikemii, które jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Hiperglikemia jest wykrywana późno i może ona doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych, jak np. uszkodzenie nerwów czy silną niewydolność nerek.

Nasiona babki płesznik powinny stosować osoby, które dbają o figurę, ponieważ przyspieszają one przemianę materii, a co za tym idzie - wspomagają odchudzanie. Wszystko za sprawą obecnego błonnika, który pozostawia uczucie sytości przez długi czas. Dodatkowo babka płesznik ogranicza wchłanianie tłuszczu przez organizm.

Babka płesznik ma również znaczny wpływ na naszą urodę. Łagodzi objawy chorób skórnych, na przykład atopowego zapalenia skóry, trądziku różowatego czy łuszczycy. Dodatkowo nawilża i odżywia skórę. Aby efekty były bardziej satysfakcjonujące, najlepiej stosować ją zewnętrznie jako okłady z naparu z nasion. Z kolei maseczka nałożona na włosy pomaga pozbyć się uporczywego swędzenia skóry głowy oraz regeneruje zniszczone i rozdwojone końcówki włosów.

Jak stosować babkę płesznik?

Nasiona babki płesznik można kupić w sklepach zielarskich ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych. Można je stosować zarówno doustnie, jak i zewnętrznie. W banalnie łatwy sposób można wykonać kleik z nasion, który należy pić raz dziennie, pamiętając o tym, by popijać go dużą ilością wody. Jak przygotować taki kleik?
Około 2-3 łyżeczki nasion należy zalać wodą i odstawić do momentu, aż nasiona wchłoną wodę i pojawi się charakterystyczny śluz.
Dawkowanie
Zalecana dawka dla dorosłych to maksymalnie 8 łyżeczek dziennie, dzieci zaś mogą jeść nie więcej niż 2 łyżeczki nasion każdego dnia.
Trzeba pamiętać, by kleik spożywać po ostudzeniu, by wysoka temperatura zabija niektóre wartości odżywcze, występujące w nasionach.

Napar uzyskany z nasion babki płesznik wykorzystuje się m. in. w formie okładów na skórę. Kleistą mieszankę nanosimy na skórę i po 15 minutach spłukujemy.

Jeśli nie lubimy pić samych nasion, można je stosować jako dodatek do ulubionych dań i deserów. Można nimi wzbogacić jogurt naturalny, musli, sałatki, koktajle owocowe lub warzywne, a nawet kompot, sok czy herbatę. Nasiona babki płesznik są często używane do wypieków domowego chleba.
Babka płesznik, inaczej nazywana pchlicą, pchlim nasieniem, płesznicą albo babką śródziemnomorską, wywodzi się z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Fot. pixabya.com

Babka płesznik – czy dla każdego?

Chociaż babka płesznik wykazuje wiele prozdrowotnych cech, to jednak nie każdy i nie zawsze może ją dowolnie używać. Jej stosowanie początkowo może powodować wzdęcia, uczucie pełności, które z czasem jednak przemija. Odradza się jej spożywania w stanach skurczowych lub niedrożności jelit, a także przy bólach brzucha o nieznanej przyczynie. Poza tym nie można przyjmować babki płesznik (ani żadnych preparatów, które mają ją w swoim składzie) przed zabiegiem kolonoskopii. Nasion tej rośliny nie wolno stosować jednocześnie z lekami. W takich przypadkach powinno się odczekać co najmniej godzinę, ponieważ nasiona babki mogą opóźniać wchłanianie substancji czynnych występując
Czy kobiety będące w ciąży i w okresie laktacji powinny stosować nasiona babki płesznik? Roślina ta jak najbardziej jest bezpieczna dla zarówno zdrowia przyszłych mam, jak i ich nienarodzonych dzieci. Co więcej, jest wskazana w diecie, ponieważ pomaga uporać się częstymi w tym czasie uporczywymi zaparciami.

Czy warto stosować babkę płesznik?

Babka płesznik to ciągle nowość na polskim rynku. Wzbudza jednak coraz większe zainteresowanie, zwłaszcza pośród osób propagujących zdrowy styl życia i odżywiania. Posiada niezwykle cenne właściwości prozdrowotne, a nasiona tej rośliny mogą stosować wszyscy. Wprowadzenie babki płesznik do codziennej diety zgodnie z zaleceniami, z pozwoli na dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i sprawnym ciałem.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://fairdinkumseeds.com/products-page/ethnobotanical-or-medicinal-plants/plantago-afra-black-psyllium-plantain-seeds/”; data dostępu: 2019-04-09
  2. “https://www.koop-phyto.org/en/medicinal-plants/psyllium-plantain.php”; data dostępu: 2019-04-09
  3. Dominika Król ; “Babka płesznik ( Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza ”; Borgis - Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 256-259;
  4. Osman Sarihan, Ercument & Khawar, Khalid Mahmood & Özcan, Sebahattin. (2005); “Prolific adventitious shoot regeneration from black psyllium (Plantago afra L.)”; GEN. APPL. PLANT PHYSIOLOGY, 2005, 31(1-2), 81-87;
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy