Boraks – właściwości, działanie i zastosowanie boraksu

Boraks to popularny środek czyszczący, ale też popularny środek chemiczny wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu.unsplash-logoPlush Design Studio Boraks to popularny środek czyszczący, ale też popularny środek chemiczny wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu.unsplash-logoPlush Design Studio

Nie tylko octem i sodą oczyszczoną żyją sprzymierzeńcy ekologii. Wśród ich domowych, magicznych środków do walki z brudem i nie tylko obowiązkowe miejsce zajmuje także boraks. Boraks to niepozorny proszek, który ma niebywałe właściwości czyszczące i odkażające. Z drugiej strony wiadomo jednak, że związek może być toksyczny. To rodzi pytanie o bezpieczeństwo tego związku, a także o sens nazywania go ekologicznym.


Boraks – skąd się bierze i do czego służy?

Boraks to potoczna nazwa soli sodowej kwasu borowego. Znamy go także jako tetraboran sodu. Jest nieorganicznym związkiem chemicznym w formie bezbarwnych kryształów słabo rozpuszczalnych w wodzie. Otrzymuje się go z naturalnych złóż mineralnych, w których kwas borowy występuje pod postacią soli.

Boraks ma bardzo różne zastosowania. Jednym z najważniejszych jest produkcja szkła, ceramiki, wełny szklanej oraz szkliw. Poza tym boraks jest składnikiem nawozów, służy jako topnik w lutowaniu i spawaniu, a także jako konserwant kości i skór wypychanych zwierząt. To składnik niezbędny do wytworzenia nadboranu sodu, środka chemicznego wykorzystywanego na szeroką skalę w produkcji domowych detergentów. Niewielkie ilości boraksu możemy znaleźć również w talku kosmetycznym.


 
Kwas borowy 
    
Boraks nazywany jest też, po prostu, kwasem borowym lub bornym. Bor jest pierwiastkiem powszechnie występującym w środowisku, ale mającym dyskusyjne znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu (istnieją doniesienia o tym, że bor zapobiega nadmiernej utracie wapnia, dlatego niektórzy zalecają spożywać boraks przy artretyzmie czy osteoporozie, taka samodzielna terapia nie budzi jednak zaufania lekarzy). Pod postacią kwasu borowego występuje głównie w wodzie. Stężenie boru w kwasie borowym wynosi 17,5%, natomiast w boraksie uwodnionym (przeznaczonym do sprzątania) ta wartość to nieco ponad 11%.      



Zanim obfite złoża boraksu odkryto na terenie Włoch czy Turcji, do XIX wieku był on importowany z Azji, między innymi z Tybetu, gdzie został znaleziony po raz pierwszy kilka wieków wcześniej. W Europie od razu znalazł szerokie zastosowanie. Jeszcze w XIX wieku Brytyjczycy dodawali boraks do mydeł, by wzmocnić ich antybakteryjnie właściwości. Boraks bowiem ma znaczące działanie grzybobójcze i bakteriostatyczne. Jest to środek konserwujący i odkażający. W medycynie stosuje się między innymi do leczenia grzybicy, np. błony śluzowej jamy ustnej czy w kandydozie narządów intymnych.


Boraks ma właściwości toksyczne. Choć nie jest żrący, użytkując go należy mieć ubrane rękawice ochronne. unsplash-logorawpixel
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy