Borówki amerykańskie mogą hamować rozwój komórek tkanki tłuszczowej

Borówka amerykańskaBorówka amerykańska
Fot. Aconcagua, CC/Wikipedia

Polifenole obecne w dużej ilości w owocach borówki amerykańskiej hamują różnicowanie komórek tkanki tłuszczowej i pomagają w walce z otyłością – poinformowali naukowcy z USA.



Wyniki swoich badań przedstawili podczas tegorocznego Spotkania Experimental Biology w Waszyngtonie, a informację na ten temat publikuje serwis internetowy EurekAlert.

Korzystny wpływ jedzenia borówek na zdrowie udowodniono i opisano na łamach wielu prac naukowych. Wiadomo, że dzięki dużej zawartości polifenoli borówki chronią układ krwionośny i serce, łagodzą skutki starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.

Shiwani Moghe z Texas Woman's University postanowiła zbadać, czy borówki amerykańskie mają wpływ na masę ciała. W tym celu badaczka analizowała działanie zawartych w borówkach polifenoli na różnicowanie adipocytów – komórek tkanki tłuszczowej. W procesie tym z niewyspecjalizowanych komórek tkanki łącznej powstają adipocyty przystosowane do syntezy i przechowywania tłuszczu. Okazało się, że polifenole roślinne hamują rozwój adipocytów i indukują rozkład lipidów.

„Moim celem było sprawdzenie, czy obecne w borówkach polifenole mogą hamować otyłość na poziomie molekularnym” – tłumaczy Moghe. Badania wykonano na tkance pobranej od myszy. Jak wskazują wyniki, polifenole hamują różnicowanie adipocytów w sposób zależny od dawki. Poziom lipidów w tkance kontrolnej był znacząco wyższy niż w tkance, którą poddano działaniu trzech dawek polifenoli z borówek. Najwyższe badane stężenie polifenoli zmniejszało poziom lipidów aż o 73 proc., najniższe – o 27 proc. – w porównaniu do grupy kontrolnej.

„Teraz musimy zbadać te dawki u ludzi, przede wszystkim po to, by upewnić się, że nie powodują żadnych skutków ubocznych i żeby sprawdzić, czy są wystarczająco skuteczne” – tłumaczy Moghe. Dodaje, że póki co wyniki są bardzo obiecujące i jest duża szansa, że przy pomocy borówek można będzie redukować powstawanie tkanki tłuszczowej.
Źródło: PAP - Nauka w Polsce
Moim zdaniem
Czy często jesteś na diecie?
Ocena (3.7) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy