Brom (Br) - właściwości, działanie i występowanie bromu

Fot. Wolfram Burner[CC BY-NC 2.0 ], Flickr.com Fot. Wolfram Burner[CC BY-NC 2.0 ], Flickr.com

Struktura bromu upodabnia go do chloru, fluoru i jodu, jednak jego właściwościom bliżej do rtęci. Brom to pierwiastek trujący i toksyczny – w wysokich stężeniach może powodować ostre lub przewlekłe zatrucia. Co dokładnie wiemy o bromie?


Brunatna trucizna

Brom (Br) w warunkach naturalnych nie jest samodzielnym pierwiastkiem. W przyrodzie często współistnieje z chlorem i ma podobne do niego właściwości. Tak jak on zaliczany jest do fluorowców. Największe, choć i tak stosunkowo niskie (około 50 ppm) stężenie bromu występuje w wodach oceanicznych. Z nich też jest najczęściej pozyskiwany. W temperaturze pokojowej brom to czerwonobrunatna lotna, silnie parząca ciecz o intensywnym, nieprzyjemnym zapachu (z języka greckiego „brómos” tłumaczy się jako „intensywnie pachnący” lub po prostu „smród”). Reaguje mniej lub bardziej gwałtownie w licznymi pierwiastkami i szybko paruje. Pod tym względem przypomina rtęć.  Brom wchłania się do organizmu człowieka przez skórę, płuca i układ pokarmowy.
 

 
Zastosowanie bromu:
  • do produkcji wody bromowej – nasyconego roztworu wodnego, wykorzystywanego w przemyśle i w laboratoriach chemicznych jako utleniacz
  • w fotografii – bromek srebra służy do produkcji błon fotograficznych (klisz)
  • do produkcji środków gaśniczych
  • do otrzymywania pestycydów, środków dezynfekujących oraz barwników
  • w bojowych środkach trujących
  • w metalurgii
  • w laboratoriach – bromiany, czyli sole bromu służą za odczynniki
  • w medycynie do połowy XIX wieku wykorzystywany był bromek sodu, który przepisywano jako lek na uspokojenie i przeciw padaczce (substancją farmakologicznie aktywną jest tu jon bromkowy).




Antoine Jérôme Balard, jeden z odkrywców bromu. By UnknownUnknown author [Public domain], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy