Cząber ogrodowy przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie cząber ogrodowy

von Karelj (Eigenes Werk) [CC BY-SA 3.0 oder GFDL], via Wikimedia Commons von Karelj (Eigenes Werk) [CC BY-SA 3.0 oder GFDL], via Wikimedia Commons

8bnjko mCząber ogrodowy pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Był powszechnie stosowaną przyprawą w kuchni starożytnych Rzymian i Greków. Średniowieczni botanicy przypisywali mu z kolei właściwości magiczne. Podobno spożycie cząbru ogrodowego miało nastrajać do szlachetnych czynów! To z pewnością przesadzona teoria, aczkolwiek cząber ogrodowy może rzeczywiście poprawiać samopoczucie i dodawać entuzjazmu – zwłaszcza, gdy wyciągnie nas z choroby i przyniesie ulgę w infekcji.


Cząber: pochodzenie i charakterystyka

Poza południowo-wschodnią Europą cząber rośnie dziko również na terenie Turcji, a uprawiany jest w wielu rejonach świata, m.in. w Europie Środkowej, Ameryce Północnej, w Indiach, Azji Mniejszej, na północy Afryki czy w niskich partiach Alp, Andów i Kaukazu. Ziele to ma niewielkie wymagania względem gleby i dobrze radzi sobie podczas suszy, dlatego jego hodowla nie nastręcza najmniejszych trudności. Cząber wysiewa się w kwietniu, zapewniając mu słoneczne stanowisko. Prawidłowo uprawiany cząber wyrasta do 40, najwyżej 60 cm wysokości. Jest zielem gęstym, silnie rozgałęzionym, z nagromadzeniem lancetowatych, całobrzegich liści. Kwitnie obficie i dość intensywnie pachnie. Jego smak to pachnące latem połączenie mięty i tymianku. Z powodzeniem można używać go w zastępstwie pieprzu. W czasach, gdy czarny pieprz był drogą przyprawą, cząber funkcjonował zresztą jako jego substytut. Stąd też wzięła się jedna z jego nazw – pieprzyk. Niegdyś uznawano cząber także za ziele wzmacniające popęd seksualny, lecz ostatecznie wycofano go z listy najpopularniejszych afrodyzjaków.



CząberSatureja hortensis

Znany również jako dzięcielina, satureja, cząberek, pieprzyk czy fasolowe ziele (dobrze posadzić go obok fasoli, gdyż skutecznie przepędza od niej mszyce). Roślina jednoroczna.

Pochodzenie: cząber pochodzi z rodziny jasnotowatych i jest uprawiany w wielu rejonach świata. Służy głównie jako roślina przyprawowa, używana do dań z roślin strączkowych, mięs, sosów, zup, marynat, ziemniaków, kasz i kapusty.

Zastosowanie: kulinarne i lecznicze. Cząber wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz słabe moczopędne. Pomaga przy zaparciach, zbyt intensywnej fermentacji w jelitach, biegunce oraz w stanach zapalnych skóry.

Poza cząbrem ogrodowym, uprawiać można również cząber górski (Satureja montana) o silniejszym aromacie i większej koncentracji olejków eterycznych.



wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy