Często jesz frytki? Możesz stracić wzrok!

Fast foodowa dieta uboga w witaminy i minerały może trwale uszkodzić układ nerwowy, szczególnie wzrok ‒  ostrzegają naukowcy na łamach czasopisma Annals of Internal Medicine. Badacze powołują się na przypadek nastolatka z Wielkiej Brytanii, który stracił wzrok po tym, jak przez kilka lat żywił się głównie frytkami, chipsami i białym pieczywem.



fot. shutterstockfot. shutterstock

Żywieniowa neuropatia wzrokowa jest dysfunkcją nerwu wzrokowego. Jest to choroba odwracalna, jeśli zostanie wcześnie wykryta. Ale nieleczona może prowadzić do trwałego uszkodzenia strukturalnego nerwu wzrokowego i ślepoty.
W krajach rozwiniętych, takich jak Wielka Brytania, najczęstszymi przyczynami neuropatii wzrokowej są problemy jelitowe lub leki, które zakłócają wchłanianie różnych ważnych składników odżywczych. Przyczyny czysto dietetyczne występują bardzo rzadko.  

Naukowcy z kliniki z Bristol Medical School i Bristol Eye Hospital zbadali przypadek nastoletniego pacjenta, który po raz pierwszy odwiedził swojego lekarza rodzinnego, skarżąc się na zmęczenie.

Poza tym, że pacjent był „wybredny” jeżeli chodzi o posiłki, to miał normalne BMI i wzrost oraz brak widocznych oznak niedożywienia. Nie przyjmował też żadnych leków.

Wstępne testy wykazały niedokrwistość makrocytową i niski poziom witaminy B12, które były leczone witaminowymi zastrzykami i zaleceniami dietetycznymi. Gdy rok później pacjent odwiedził lekarza rodzinnego, pojawił się ubytek słuchu i problemy wzrokowe, ale nadal nie znaleziono przyczyny. W wieku 17 lat wzrok pacjenta stopniowo się pogarszał. Dalsze badania wykazały, że u pacjenta występuje niedobór witaminy B12, niski poziom miedzi i selenu, wysoki poziom cynku oraz znacznie obniżony poziom witaminy D i niska gęstość mineralna kości. Związek między jego statusem żywieniowym, a wzrokiem został zauważony dopiero znacznie później. Do tego czasu jego upośledzenie wzroku stało się trwałe.

„Pacjent wyznał, że od szkoły podstawowej unikał żywności o określonych fakturach i jadł tylko frytki, chipsy, biały chleb i przetworzone mięso” - czytamy w raporcie.

Naukowcy doszli do wniosku, że to właśnie dieta fast-foodowa i ograniczone spożycie produktów bogatych w witaminy i minerały spowodowały początek neuropatii wzrokowej.

Badacze sugerują, że w przyszłości takich przypadków może być więcej, biorąc pod uwagę popularność „śmieciowego jedzenia”. Problemem może być także wzrost zainteresowania dietą wegańską, która, jeżeli nie jest odpowiednio prowadzona, może być przyczyną niedoborów witaminy B12.

Dr Denize Atan, główny autor badania i starszy konsultant w dziedzinie okulistyki w Bristol Medical School i Lead Clinical for Neuro-ofhthalmology w Bristol Eye Hospital, powiedział: „Wzrok ma duży wpływ na jakość życia, edukacji, zatrudnienia i interakcji społecznych i zdrowie psychiczne. Nasze odkrycie podkreśla wpływ diety na zdrowie wizualne i fizyczne oraz fakt, że spożycie kalorii i BMI nie są wiarygodnymi wskaźnikami stanu odżywienia organizmu
Autorzy raportu zalecają, aby dieta była częścią każdego rutynowego wywiadu klinicznego, tak samo jak pytanie o palenie i spożywanie alkoholu. Dzięki temu można zapobiec żywieniowej neuropatii wzrokowej. Stan ten jest potencjalnie odwracalny, jeśli zostanie wcześnie wykryty, a nieleczona choroba może prowadzić do trwałej ślepoty.
Ekologia.pl (JS)

Bibliografia

  1. Rhys Harrison, Vicki Warburton, Andrew Lux, Denize Atan. ; “Blindness Caused by a Junk Food Diet”; Annals of Internal Medicine, 2019; DOI: 10.7326/L19-0361;
Ocena (5.0) Oceń: