Czym się różni woda mineralna od wody źródlanej?

„Chcesz być zdrowy, młody, nie stroń nigdy od wody” – mawiał zakonnik i zielarz o. Czesław Klimuszko. Od początku lat 90. Polacy coraz chętniej sięgają po butelkowaną wodę. To pospolite ruszenie rodaków wykorzystali producenci oferując różnorodne wody w butelkach. Dlatego warto postawić sobie pytania: jaką wodę wybrać, czym różni się źródlana od mineralnej i dlaczego nie każdą wodę można pić bez ograniczeń?



Fot. iStockFot. iStock

Do tego, jak istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu odgrywa woda nie trzeba nikogo przekonywać. Problem w tym, że woda wodzie nierówna.

Naturalna woda mineralna, źródlana, stołowa – którą wybrać?

Codziennie powinniśmy wypijać dwa, a latem nawet trzy litry płynów, najlepiej wody. Tylko jaką wybrać? Mineralną, źródlaną, a może stołową? Czym tak naprawdę różnią się od siebie?

Przede wszystkim, woda ma nawadniać. Jednak niektóre z wód mineralnych mogą także stanowić istotne źródło składników mineralnych.

Naturalna woda mineralna

Naturalne wody mineralne zwykle pochodzą z dużych głębokości, z pokładów geologicznie izolowanych od zanieczyszczeń zewnętrznych, czyli są wodami pierwotnie czystymi. Ich zaletą jest stała zawartość składników mineralnych oraz fakt, że nie muszą być dodatkowo oczyszczane (np. w procesie chlorowania czy ozonowania). Co wyróżnia naturalne wody mineralne? Po pierwsze, są jedynym rodzajem wód mogących w swym nazewnictwie używać określenia „naturalne”. W naturalnych wodach mineralnych znajdziemy m. in. magnez, sód, wapń, żelazo(II), fluorki, wodorowęglany, siarczany, chlorki. Składniki te występują w formie zjonizowanej, więc są łatwo przyswajane przez organizm.

Biorąc pod uwagę całkowitą zawartość składników mineralnych, naturalne wody mineralne możemy podzielić na nisko, średnio i wysokozmineralizowane. Możemy wybierać między wodami niegazowanymi oraz nasyconymi w różnym stopniu dwutlenkiem węgla.
 Najbardziej popularne są wody nisko- i średniozmineralizowane. Wody niskozmineralizowane, takie jak Kropla Beskidu są odpowiednie do codziennego zaspokajania pragnienia dla dorosłych (w tym ciężarnych i matek karmiących) oraz dzieci. Istotne, że są to wody ubogie w sód, którego powinniśmy unikać, ponieważ wiele popularnych produktów spożywczych zawiera duże ilości soli. Wody niskozmineralizowane możemy również z powodzeniem wykorzystywać w kuchni, ponieważ mają neutralny smak i nie wpływają na smak potraw. Kupując naturalną wodę mineralną dla dziecka warto sprawdzić czy posiada ona rekomendację Instytutu Matki Dziecka – to gwarancja dobrego wyboru.

Wody wysokozmineralizowane nie są przeznaczone do codziennego spożycia w dużych ilościach, ponieważ ich funkcją jest uzupełnienie niedoborów składników mineralnych albo wsparcie leczenia np. chorób układu pokarmowego. Często są to wody stosowane w uzdrowiskach, pod kontrolą lekarza. Ze względu na wysoką zawartość soli mineralnych ich smak nie jest neutralny.
 
Woda źródlana

Wody źródlane także pochodzą z zasobów podziemnych, często z płytszych warstw wodonośnych niż wody mineralne. Są wodami pierwotnie czystymi, ale ich skład mineralny podlega znaczącym wahaniom. Zaletą wody źródlanej jest jej smak: słodki i neutralny, jest odpowiednia do codziennego gaszenia pragnienia dla dorosłych i dzieci oraz może służyć do gotowania.

Woda stołowa

Wody stołowe to wody sztucznie mineralizowane i rzadko spotykane na polskim rynku. Powstają przez dodanie do naturalnej wody mineralnej lub źródlanej soli mineralnych, zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne, takich jak: wapń, magnez, sód, chlorki, siarczany, wodorowęglany. Wody stołowe mogą pełnić funkcję wód profilaktyczno-zdrowotnych w rejonach, gdzie nie ma podaży naturalnych wód mineralnych zawierających wyżej wymienione składniki. Ponieważ ich skład jest modyfikowany w procesie produkcji, nie można ich określać, ani też reklamować jako wód naturalnych.

Która woda jest najlepsza?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od naszych potrzeb, wieku, preferencji smakowych oraz przeznaczenia wody (do picia, gotowania, uzupełnienia składników mineralnych, wsparcia w leczeniu). Są wody odpowiednie na co dzień i dla każdego oraz takie na specjalne okazje. Najważniejsze, że mamy wybór.
Woda źródlana i naturalna woda mineralna - czym się różnią?
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “”; Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (Dz. u. z dnia 22 kwietnia 2011 r.);
  2. Tadeusz Wojtaszek; “Woda mineralna jako czynnik ekologicznej profilaktyki zdrowotnej”; J. Elementol. 2006, 11(3): 399-409;
  3. “Drinking Water Quality: What You Need to Know”; data dostępu: 2019-06-11
  4. Monique van der Aa; “Classification of Mineral Water Types and Comparison with Drinking Water Standards”;  Environmental Geology 44(5):554-563;
Ocena (4.8) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy