Dieta bezglutenowa to ściema?

Wystarczy przestać jeść gluten, by schudnąć i poczuć się lepiej. Na pewno? Eliminacja samego glutenu z diety nie spowoduje utraty wagi, przeciwnie często może powodować utycie  ‒ wskazuje Natalia Drabińska z PAN w Olsztynie.



Freeimages.com/Victoria HerreraFreeimages.com/Victoria Herrera


Moda na dietę bez glutenu wcale nie przemija. Wręcz przeciwnie, zdobywa nowych zwolenników. Czy rzeczywiście zajadanie się pieczywem i makaronem prowadzi do otyłości? „Panująca od kilku lat powszechna moda na odchudzanie i stosowanie diet, takich jak dieta białkowa, dieta paleo - przypominająca dietę człowieka pierwotnego polegająca na spożywaniu produktów naturalnych i nieprzetworzonych, czy dieta bezglutenowa, to najbardziej niekorzystne rozwiązanie dla naszego organizmu” ‒ podkreśliła w rozmowie z PAP doktorantka Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.

Czy zatem dieta bezglutenowa jest nieskuteczna? Zdaniem Natalii Drabińskiej wyeliminowanie pieczywa, makaronu i ciastek z jadłospisu może rzeczywiście przyczynić się zrzucenia zbędnych kilogramów. Z drugiej strony doktorantka zwraca uwagę, że stosując zamienniki bezglutenowe może spotkać nas niemiła niespodzianka w postaci wzrostu wagi. Często, by poprawić smak żywności bezglutenowej, producenci dodają do niej sól, cukier i tłuszcz. A jak wiadomo dodatki te zdrowiu nie służą.

„Białko w postaci glutenu jest zastępowane w produktach bezglutenowych przez tłuszcze, które są substancją zapasową i odłożą się w naszym organizmie” ‒ podkreśliła Natalia Drabińska.

Zatem dla kogo jest dieta bezglutenowa? Taka dieta powinna być stosowana przez osoby, które mają ku temu wskazania medyczne ‒ podkreśla Drabińska.
Ekologia.pl


Bibliografia

www.naukawpolsce.pap.pl

Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy