Estragon przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie estragonu

Estragon, fot. pixabay.com Estragon, fot. pixabay.com

Słowo estragon pochodzi z łaciny i oznacza „małego smoka”, co odnosi się najpewniej do silnie poskręcanych, poniekąd przerażających korzeni tej przyprawy. Ale i moc aromatycznego estragonu budzi skojarzenia z siłami nadprzyrodzonymi.


Dawniej wierzono nawet, że estragon swoją magiczną, smoczą mocą potrafi leczyć ukąszenia przez jadowite węże i wściekłe psy. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych klasycznych przypraw rozpowszechnionych w rejonie Morza Śródziemnego, jego historia jest znacznie krótsza i dopiero w średniowieczu pojawiają się pierwsze, dość sporadyczne wzmianki o leczniczym wykorzystaniu estragonu. Do powszechnego użycia zioło weszło w Anglii dopiero w XVI wieku, a w Stanach Zjednoczonych w XIX wieku. Największą miłością zapałali jednak do niego Francuzi, którym pierwsze sadzonki przywiozła ponoć w XIV w. św. Katarzyna podróżująca z darami do ówczesnego papieża, Klemensa VI. Jako naród urodzonych kuchmistrzów, ceniących niebanalne smaki, mieszkańcy kraju nad Loarą już przed kilkuset lat okrzyknęli estragon mianem „Króla Przypraw” i do dziś trzymają się tego stanowiska.

Vademecum botaniczne


Oficjalna nazwa estragonu brzmi bylica draganek, w łacinie zaś Artemisia Dracunculus. Jest to roślina należąca do rodziny astrowatych, pochodząca z środkowej Azji, a dziś uprawiana w dużych ilościach we Francji, Hiszpanii, Włoszech i Niemczech. Łodygi przy sprzyjających warunkach dorastają nawet do wysokości 1 metra i otoczone są lancetowymi listkami. Kwiatostan estragonu tworzą białe lub żółte koszyczki, które rozkwitają w okresie od sierpnia do października. Ziele można z powodzeniem uprawiać w Polsce, ale wymaga ono suchego, nasłonecznionego stanowiska, a zimą również okrycia słomą lub gałęziami świerkowymi (wytrzymuje mrozy do -10 stopni C). Roślina należy do wieloletnich, a na wiosnę można ją rozmnażać, przygotowując sadzonki z pędów starszych okazów.

Jak każde zioło, estrogen spożywany jest w niewielkich ilościach, stąd jego wartości odżywcze nie mają zasadniczego znaczenia w codziennej diecie. Dla naukowej precyzji warto jednak odnotować, że w jego liściach znajdują się spore ilości witamin - witaminy A i C, a także minerały - cynk, jod, magnez, mangan, miedź, potas, wapń i żelazo. Znacznie ciekawsze jest natomiast jest ogólne działanie estragonu na organizm


Estragon, fot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy