Goździki przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie goździków

Goździki - ich aromat kojarzy nam się z okresem zimowym i świąt Bożego Narodzenia. Ale przyprawa ta nie tylko pięknie pachną i smakują. Goździki z powodzeniem wykorzystywane są w medycynie, dlatego warto zwrócić na nie uwagę nie tylko od święta. Jakie są korzyści zdrowotne goździków?



fot. dreamstimeFot. dreamstime
  1. Goździki − nie tylko przyprawa
  2. Rozgrzewająca moc goździków
Czym tak naprawdę są goździki? Ta popularna przyprawa to całkowicie wykształcone, ale jeszcze nie rozwinięte pąki kwiatowe goździkowca wonnego (Caryophyllus aromaticus), wiecznie zielonego drzewa, które porasta tereny Indonezji. Obecność goździka w Europie zawdzięczamy arabskim kupcom. Początkowo przyprawa ta uznawana była za towar luksusowy. Z czasem uprawy wprowadzono także na francuskich wyspach Mauritius i Reunion, Antylach, Zanzibarze i Madagaskarze, co upowszechniło goździki i wpłynęło na obniżenie jego ceny.

Goździki − nie tylko przyprawa

Goździki znajdziemy w prawie każdej kuchni. Jest to popularna przyprawa, którą dodaje się do kompotów, konfitur, marynat czy wyrobów cukierniczych. Często goździki wykorzystywane są w domowej produkcji grzanego wina, które pozwala przetrwać zimę i chroni przed przeziębieniami.

Tymczasem goździki to nie tylko przyprawa, ale również wartościowy lek, o czym już 200 lat p. n. e. wiedzieli Chińczycy. Zgodnie z medycyną chińską goździki stosowane były przy bólach zębów, w przypadku czkawki spowodowanej przez zimno. Powszechnie sądzono także, iż goździki to środek skuteczny przy stanach lękowych, napięciach a nawet depresji.

Współczesna medycyna uznaje, iż goździki mają właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe. Naukowcy z Uniwersytetu Miguela Hernandez stwierdzili, że goździki skutecznie neutralizują wolne rodniki, które niszczą strukturę komórek ciała i przyspieszają proces jego starzenia. By wykorzystać leczniczą moc goździków hiszpańscy badacze zalecają dodawanie kilku goździków do dań obiadowych (zup i dań mięsnych), a także do kawy i herbaty.
Goździk
Goździk - fot. pixabay.com
Najcenniejszym składnikiem aromatycznego goździka jest olejek eteryczny, który jest mieszaniną pochodnych fenoli (eugenol: 70-90 proc.), acetylu (octan eugenolu: 10-15 proc.), terpenu (kariofylen) i ketonów. Eugenol to związek fenolowy, który wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Dlatego wyciągi z goździka dodawane są do past do zębów czy w płynów do płukania jamy ustnej. Goździki są bogate w tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminywitamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerały - cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, sód, wapń i żelazo.
Goździki także skutecznie odświeżą oddech – wystarczy rozgryźć kilka goździków, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z jamy ustnej. Olejek goździkowy stosowany jest przy terapii reumatyzmu oraz infekcjach górnych dróg oddechowych.

Rozgrzewająca moc goździków

Aromatyczne goździki nie tylko dodają smaku potrawom i ciastom, ale i pomogą ci się rozgrzać w chłodny dzień. Z kolei antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas zimowego przeziębienia szybciej wrócimy do zdrowia. Stare poradniki zielarskie zalecają herbatkę z goździków, jako specyfik przynoszący ulgę alergikom cierpiącym na gorączkę bądź katar sienny.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. Mgr farm. Jarosław Widelski, dr n. farm. Krystyna Skalicka-Woźniak; ; “Przyprawy mogą leczyć”; Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych Uniwersytet Medyczny w Lublinie;
  2. Anna Kędzia, Marta Ziółkowska-Klinkosz, Łukasz Lassmann, Barbara Kochańska, Aida Kusiak, Alina Gębska, Anna Wojtaszek-Słomińska; “Przeciwgrzybicze działanie olejku goździkowego”; Postępy Fitoterapii 1/2014;
  3. Rachael Link; “8 Surprising Health Benefits of Cloves”; data dostępu: 2019-05-14
  4. Cathy Wong; “The Health Benefits of Cloves”; data dostępu: 2019-05-14
  5. Francisco Cortés-Rojas, Diego & Souza, Cláudia & Oliveira, Wanderley. (2014); “Clove (Syzygium aromaticum): A precious spice”; Asian Pacific journal of tropical biomedicine. 4. 90-6. 10.1016/S2221-1691(14)60215-X. ;
Ocena (4.5) Oceń:
Pasaż zakupowy