Chociaż uchodzą za zdrowe przekąski, to powinny znaleźć się na półce ze słodyczami. Jak wynika z badań brytyjskich naukowców, niektóre jogurty zawierają więcej cukru niż cola.
Fot. Oksana Kuzmina/Shutterstock
Wiele jogurtów jest pełnych cukru, a społeczeństwu wmawia się, że są to zdrowe produkty - twierdzą naukowcy z uniwersytetów w Leeds i Surrey w Wielkiej Brytanii.
Produkty tego typu mają więcej cukry niż cola ‒ taki wniosek został wyciągnięty po przebadaniu 900 jogurtów, także tych organicznych, dostępnych w sprzedaży w supermarketach w Wielkiej Brytanii.
Jak można się było spodziewać, desery jogurtowe zawierały najwięcej cukru - średnio 16,4 g na 100 g. W tej kategorii znalazły się produkty, takie jak budyń czekoladowy i karmelowy krem. Niemniej słodkie okazały się jogurty organiczne ‒ zawierały więcej cukru w 100 g niż cola. Oberwało się także jogurtom dla dzieci. Zawierały one 10,8 g cukru na 100 g, co stanowi odpowiednik więcej niż dwóch kostek cukru. Dla porównania porcja 100 g coli zawiera 9 g cukru. Wyniki badań są niepokojące, ponieważ to dzieci są największą grupą konsumentów tych produktów.
Na szczęście są wyjątki. Jogurty naturalne i w styku greckim, można było sklasyfikować jako niskosłodzone.”Myślę, że ludzie, w tym rodzice, będą zaskoczeni faktem, ile cukru jest w jogurcie. Moja rada to kupowanie naturalnego jogurtu i mieszanie go z owocami.” ‒ mówi jedna z autorek badania, dr Bernadette Moore.
Ekologia.pl (JSz)