Już 2 szklanki słodzonych napojów dziennie zwiększają ryzyko śmierci

Spożywanie napojów bezalkoholowych, niezależnie od tego, czy są słodzone cukrem, czy sztucznymi słodzikami, może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Według analizy opublikowanej w JAMA Internal Medicine, która objęła swym zasięgiem ponad 400 000 dorosłych Europejczyków, ryzyko przedwczesnej śmierci wzrosło u tych, którzy spożywali 2 lub więcej szklanek słodzonych napojów dziennie.



fot. shutterstockfot. shutterstock

W badaniu koordynowanym przez naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) zbadano związek między spożyciem napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem i sztucznymi słodzikami, a następnie całkowitą śmiertelnością.
Badanie obejmowało dane dotyczące zdrowia 450 tysięcy dorosłych Europejczyków. Średni okres obserwacji wynosił dłużej niż 16 lat. W porównaniu z uczestnikami, którzy pili mniej niż jedną szklankę słodzonych cukrem lub sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych miesięcznie, uczestnicy, którzy pili dwie lub więcej szklanek tych napojów dziennie, byli bardziej narażeni na zgon.

Ponadto stwierdzono, że spożywanie dwóch lub więcej szklanek sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych dziennie zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia. W przypadku napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem zaobserwowano większe ryzyko śmierci z powodu chorób układu pokarmowego.

Zespół zdefiniował jedną szklankę jako 250 mililitrów płynu. Spożywanie napojów bezalkoholowych obejmowało picie gazowanych napojów bezalkoholowych, takich jak cola i lemoniada; napojów izotonicznych i energetycznych; syropów rozcieńczanych wodą. Spożywanie napojów bezalkoholowych nie obejmowało soku owocowego.
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. “Association between soft drink consumption and mortality in 10 European countries”; data dostępu: 2019-09-11
Ocena (3.8) Oceń: