Spożywanie napojów bezalkoholowych, niezależnie od tego, czy są słodzone cukrem, czy sztucznymi słodzikami, może zwiększyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Według analizy opublikowanej w JAMA Internal Medicine, która objęła swym zasięgiem ponad 400 000 dorosłych Europejczyków, ryzyko przedwczesnej śmierci wzrosło u tych, którzy spożywali 2 lub więcej szklanek słodzonych napojów dziennie.
fot. shutterstock
W badaniu koordynowanym przez naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) zbadano związek między spożyciem napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem i sztucznymi słodzikami, a następnie całkowitą śmiertelnością.
Ponadto stwierdzono, że spożywanie dwóch lub więcej szklanek sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych dziennie zwiększa ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia. W przypadku napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem zaobserwowano większe ryzyko śmierci z powodu chorób układu pokarmowego.
Zespół zdefiniował jedną szklankę jako 250 mililitrów płynu. Spożywanie napojów bezalkoholowych obejmowało picie gazowanych napojów bezalkoholowych, takich jak cola i lemoniada; napojów izotonicznych i energetycznych; syropów rozcieńczanych wodą. Spożywanie napojów bezalkoholowych nie obejmowało soku owocowego.
Ekologia.pl
Bibliografia
- “Association between soft drink consumption and mortality in 10 European countries”; data dostępu: 2019-09-11