Kadzidłowiec znany jest współczesnemu społeczeństwu pod postacią dwóch szeroko rozpowszechnionych produktów – eterycznego olejku kadzidłowego o pięknym korzenno-drzewnym zapachu oraz naturalnego suplementu o nazwie Boswellia. W tym drugim przypadku chodzi o ekstrakt pozyskany z żywicy kadzidłowca.

- Kadzidłowiec indyjski – co to za roślina?
- Tradycyjne wykorzystanie kadzidłowca
- Czynne substancje w żywicy kadzidłowca
- Przeciwreumatyczne działanie Boswellia serrata
- Inne zdrowotne korzyści z kadzidłowca
- Suplement Boswelia serrata – czy warto?
Kadzidłowiec indyjski – co to za roślina?
Drzewa kadzidłowca indyjskiego osiągają wysokość 9-15 metrów i odznaczają się dość szeroką koroną o luźnych, częściowo opadających gałęziach. Sam pień jest stosunkowo niewysoki, do 5 metrów, zaś zielone liście mają charakter pierzasty. Gatunek spotykany jest przede wszystkim w suchych liściastych lasach strefy tropikalnej, zarówno na płaskim terenie, jak i na zboczach i górskich grzbietach do wysokości 1150 m n.p.m. Co ciekawe, drzewa są wysoce odporne na pożary!Najbardziej fascynującą cechą z punktu widzenia człowieka jest zdolność kadzidłowca do produkcji gumowatej żywicy – jedno dorosłe drzewo wytwarza jej rocznie 1-1.5 kg. Substancja ta nie tylko ma wspaniały aromat, ale jest również jadalna i bywa wykorzystywana do wyrobu kadzideł. Zbiera się ją nacinając pnie drzewa i podstawiając pod rany bambusowe kosze. W ciągu miesiąca płynna frakcja odcieka, a w koszach pozostają stwardniałe bryłki brązowej żywicy, która stanowi najcenniejszy produkt kadzidłowca. Rozbija się ją następnie na mniejsze cząstki i oczyszcza z resztek kory, a następnie kategoryzuje pod względem smaku, koloru, rozmiaru i kształtu. W zależności od miejsca pozyskania żywicy może przyjmować barwy od złoto-brązowej po ciemną, brązowo-zieloną.
Tradycyjne wykorzystanie kadzidłowca
Historia wykorzystania kadzidłowca do celów leczniczych sięga ponad 2 tysięcy lat i dotyczy przede wszystkim starożytnej medycyny indyjskiej znanej jako Ajurweda. Uczeni hinduscy jeszcze przed nastaniem naszej ery polecali pachnącą żywicę o lekko gorzkim smaku do leczenia bólów reumatycznych, biegunki, dyzenterii, gorączki, hemoroidów, liszajów, zajadów, bólów gardła, a nawet damskich upławów. Ponadto Boswellia serrata uważana była za skuteczny lek na choroby serca, skóry i krwi, a także kaszel, zapalenia oskrzeli oraz astmę. Do dzisiaj w praktyce Ajurwedy poleca się ją jako wewnętrzny i zewnętrzny stymulant o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, a także regulującym cykl miesiączkowy.Żywicę z kadzidłowca znali i cenili sobie również starożytni Grecy i Rzymianie, którzy jednak wykorzystywali ją przede wszystkim do przygotowywania kadzideł, środków do odymiania oraz wielofunkcyjnych aromatów.
Co ciekawe, w medycynie tradycyjnej wykorzystywano nie tylko samą żywicę, ale także alkoholowe nalewki z korzeni drzewa i owoców, a także korę. Samą gumę w połączeniu z olejem kokosowym i sokiem cytrynowym stosowano natomiast do wyroby pasty stosowanej w leczeniu dolegliwości skórnych. Olej pozyskany z żywicy był natomiast bazą do sporządzania napojów leczniczych na rzeżączkę.

Drzewo kadzidłowca, fot. shutterstock
Czynne substancje w żywicy kadzidłowca
Zdaniem naukowców (Sharma, 1980) guma pozyskana z kadzidłowca zawiera 30-60% żywicy, 5-10% olejków eterycznych, zaś resztę jej objętości stanowią rozpuszczalne w wodzie polisacharydy, czyli cukry złożone. Po zagłębieniu się dalej w strukturę frakcji żywicowej odkryto w jej składzie monoterpeny, diterpeny i ich pochodne, triterpeny, alkohole oraz tzw. kwasy bosweliowe zaliczane do grupy pięciopierścieniowych triterpenoidów - to one właśnie stanowią najciekawszy z punktu widzenia medycyny składnik żywicy z kadzidłowca. Unikalne dla roślin należących do rodzaju Boswellia, stanowią obiekt zainteresowania naukowców w kontekście naturalnej alternatywy dla niesterydowych środków przeciwzapalnych.Przeciwreumatyczne działanie Boswellia serrata
Badania in vitro oraz eksperymenty prowadzone na zwierzętach (Ammon, 1991; Wildfeuer, 1998; Ammon, 2006) dowiodły, że wspomniane wyżej kwasy bosweliowe hamują syntezę enzymu 5-lipooksygenazy odpowiedzialnego za wywoływanie stanów zapalnych w organizmu, a tym samym ograniczają również powstawania leuktrienów, które z kolei powodują skurcze oskrzelowe i zwiększają przepuszczalność naczyń krwionośnych, również biorąc udział w reakcjach zapalnych zachodzących w organizmie. Owo przeciwzapalne działanie w bardziej ogólnym kontekście wspierane jest też przez kwercetynę, antyoksydant również obecny w żywicy kadzidłowca.Działanie to ma szczególnie istotne zastosowanie przy leczeniu chorób o podłożu reumatycznym, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów, jak również schorzeń artretycznych, w tym choroby zwyrodnieniowej stawów. Bardzo obiecujące są na przykład rezultaty suplementacji kadzidłowcem przez problemach związanych z degeneracją stawu kolanowego. Z ciekawego eksperymentu prowadzonego na ochotnikach samodzielnie zadających sobie ból (Prabhavathi, 2014) wynika ponadto, że Boswellia serrata znacząco zwiększa próg tolerancji na ból i ogranicza stopień jego odczuwania!
W przeciwieństwie do klasycznych niesteroidowych leków zapalnych, zazwyczaj stosowanych w przebiegu chorób reumatycznych i zwyrodnieniowych, kwasy bosweliowe redukują degradację glikozaminoglikanów, która prowadzi do dalszego pogorszenia stanu pacjentów. Tradycyjne leki ową degradację dodatkowo przyspieszają! W jednym z badań przeprowadzonych w tym zakresie (Reddy, 1989) dowiedziono wyższości ekstraktu z Boswellia serrata nad ketoprofenem!
Diagram przedstawiający zdrowotne zastosowania kadzidłowca indyjskiego; opracowanie własne
Inne zdrowotne korzyści z kadzidłowca
Kwasy bosweliowe w swoim przeciwzapalnym działaniu mają jednak znacznie szersze zastosowanie. Otóż z badań in vitro (Rall, 1996) wynika, że hamują one również wydzielanie elastazy leukocytarnej, która z kolei stymuluje produkcję flegmy w drogach oddechowych. Tym samym, ekstrakt z kadzidłowca indyjskiego uważany jest za wsparcie w przebiegu mukowiscydozy, chronicznego zapalenia oskrzeli, jak również zespołu ostrej niewydolności oddechowej. Prowadzone są wręcz badania nad potencjalnym zastosowaniem Boswellia serrata przy leczeniu infekcji wywołanej wirusem Covid-19!Kwas acetylobosweliowy wydaje się ponadto znacząco redukować objawy astmy, zapobiegając jej dalszemu rozwojowi (Langmead, 2006). Podobne działanie wykazuje w kontekście innej choroby o podłożu autoimmunologicznym, a mianowicie wrzodziejącego zapalenia jelit.
Przełomowe są również badania (Liu, 2002) dowodzące wpływu kwasu beta-boswoliowego, keto-beta-boswoliowego oraz acetylo-keto-beta-boswoliowego na hamowanie rozwoju nowotworów. Otóż wspomniane związki wydają się przyspieszać apoptozę (inaczej planowaną śmierć) komórek raka mózgu, jelita grubego, a także białaczki. Potencjał farmakologicznego wykorzystania tych właściwości nie jest jeszcze jednak do końca zgłębiony.
Ekologia.pl poleca

Żywica znajdująca się pod korą kadzidłowca jest niezwykle aromatyczna. Fot. shutterstock
Suplement Boswelia serrata – czy warto?
Na rynku dostępna jest cała gama suplementów z ekstraktem z Boswellia serrata. Standardowo zawierają one 37-65% kwasów bosweliowych, więc jeden preparat może siłą znacząco różnić się od drugiego. Najczęściej spotykane formy terapii to kapsułki, tabletki, a także kora do sporządzania naparów. Stosowanie może być różne, ale zazwyczaj ogranicza się do jednej dawki dziennie. Opatentowano już również maści z wyciągiem z kadzidłowca, które mają przynosić ulgę w miejscowych bólach stawów.Z ogromnej większości studiów wynika, że wyciąg z kadzidłowca indyjskiego jest bardzo dobrze tolerowany przez pacjentów. Skutki uboczne są stosunkowo rzadkie i mało nasilone, a obejmują przede wszystkim dyskomfort w obrębie żołądka, nudności, refluks oraz biegunkę.
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)
Bibliografia
- Ethan Basch i in.; “Boswellia: An Evidence-Based Systematic Review by the Natural Standard Research Collaboration”; data dostępu: 2020-11-06
- Mona Abdel-Tawab i in.; “Boswellia serrata: An Overall Assessment of In Vitro, Preclinical, Pharmacokinetic and Clinical Data”; data dostępu: 2020-11-06
- Examine.com; “Boswellia serrata”; data dostępu: 2020-11-06
- K. Prabhavathi i in.; “A randomized, double blind, placebo controlled, cross over study to evaluate the analgesic activity of Boswellia serrata in healthy volunteers using mechanical pain model”; data dostępu: 2020-11-06
- A.K. Fischer, G.E. Mullin, Bioactive Food as Dietary Interventions for Arthritis and Related Inflammatory Diseases; “Inflammation and Nutraceutical Modulation”; Elsevier, 2013;
- J. Smithson, ... K. Mergenhagen, ; “Nutritional Modulators of Pain in the Aging Population”; Elsevier, 2017;