Kakao odmłodzi mózg

Dobra wiadomość dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Flawonole zawarte w kakao mogą usprawnić naszą pamięć, zahamować rozwój demencji starczej i zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.



By Glorgana (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia CommonsBy Glorgana (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Wraz z wiekiem u niektórych osób pojawiają łagodne zaburzenia poznawcze i problemy z pamięcią, które z czasem mogą przerodzić się w demencję i chorobę Alzheimera.

Pogarszanie się pamięci ma związek ze zmianami zachodzącymi z zakręcie zębatym, który stanowi ważną część hipokampa. To właśnie zakręt zębaty w hipokampie odgrywa rolę w procesach pamięciowych, uczeniu się i plastyczności.

Zatem co robić, by uchronić się przed utratą pamięci? Pozytywny wpływ na funkcje poznawcze można uzyskać przez włączenie do swojej diety kakao. Dlaczego akurat kakao?

Flawonole zawarte w kakao pozytywnie wpływają na działanie zakrętu zębatego. Udowodnili to badacze z Columbia University Medical Center. Naukowcy przebadali 37 zdrowych osób w wieku od 50 do 69 lat, z których połowa przez trzy miesiące była na diecie zawierającej wysoki poziom flawonoli (900 mg dziennie), a połowa na diecie zawierającej niski poziom flawonoli (10 mg dziennie).
Obszar mózgu pokolorowany na żółto, to hipokamp; zakręt zębaty jest pokazany w kolorze zielonym, a na fioletowo została zabarwione kora śródwęchowa, źródło: Lab of Scott A. Small, MD
Po upływie trzech miesięcy uczestnicy, którzy codziennie pili napój z dużą zawartością flawonoli, uzyskali znacznie wyższe wyniki testów zdolności poznawczych niż uczestnicy otrzymujący koktajl z niewielką ilością flawonoli. „W mózgu badanych, którzy otrzymywali wysoką dawkę flawonoli zauważyliśmy poprawę funkcjonowania zakrętu zębatego – powiedział współautor badań, profesor neuropsychologii Adam M. Brickman.

„Osoby, które na początku badania wykazywały funkcje poznawcze na poziomie 60-latka, po trzech miesiącach mogły pochwalić się pamięcią na poziomie 30 lub 40 latka” – dodał dr Scott A. Small.

Flawonole znajdziemy w winogronach, herbacie, czerwonym winie, jabłkach. Dużo flawonoli znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: zawiera trzy razy więcej flawonoidów niż zielona herbata i dwa razy więcej niż czerwone wino.

Flawonole to silne antyoksydanty (przeciwutleniacze), a ich spożywanie wpływa dobrze nie tylko na mózg, ale i na cały organizm.

Uwaga: flawonole mają gorzki smak, więc często są usuwane z produktów spożywczych. Efektywność flawonoli hamowana jest także przez cukry i produkty mleczne - dlatego warto postawić na gorzką czekoladę.
Ekologia.pl

Bibliografia

Adam M Brickman, Usman A Khan, Frank A Provenzano, Lok-Kin Yeung, Wendy Suzuki, Hagen Schroeter, Melanie Wall, Richard P Sloan, Scott A Small. Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults. Nature Neuroscience, 2014; DOI: 10.1038/nn.3850

Ocena (4.1) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy