Khmeli suneli (chmeli-suneli) przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie khmeli suneli

Khmeli suneli nazywana bywa gruzińską garam masalą. Faktycznie bowiem, chodzi o fantazyjną, wieloskładnikową mieszankę przypraw, która stała się już kuchennym szlagierem w światowej gastronomii. Jako ciepła, orzechowo-trawiasta i lekko gorzka kompozycja smaków, khmeli suneli jest ciekawą alternatywą dla przypraw indyjskich.



Przyprawa khmeli suneli; źródło: Wikimedia CommonsPrzyprawa khmeli suneli; źródło: Wikimedia Commons

Pomysł na khmeli suneli wywodzi się z regionu gór Kaukazu i, podobnie jak wspomniana wyżej garam masala, ma setki odmian związanych z tradycjami kulinarnymi poszczególnych wiosek czy nawet rodzin.

Geneza khmeli suneli

Sama nazwa nie jest specjalnie oryginalna, bowiem oznacza „suszone zioła”. Khmeli suneli jest jednak czymś więcej niż kolejnym zestawem ziół - jej charakterystyczny smak jest bardzo blisko związany z charakterem całej gruzińskiej kuchni, która cieszy się dość dużym poziomem autonomii i oryginalności. Jako kraj leżący tradycyjnie na Jedwabnym Szlaku, Gruzja już przed wiekami rozwinęła upodobanie do obfitych, aromatycznych uczt zapijanych wybornymi regionalnymi winami. W przeciwieństwie do innych państw, tutaj przypraw nigdy nie brakowało, a, co najważniejsze, były one łatwo dostępne nawet dla biedniejszych ludzi. Do narodowych specjalności gruzińskich należą warzywno-mięsne zupy i gulasze, które doprawia się bogato właśnie mieszankami ziół, a także marynowane pieczenie przyrządzane na żywym ogniu.

Z czego więc składa się owo legendarne khmeli suneli? Najbardziej podstawowy przepis obejmuje koper, cząber, koper włoski, liść bobkowy oraz czarny pieprz. Do tej dość tradycyjnej bazy dodawane są unikatowe składniki – przede wszystkim suszone płatki aksamitek, dodające przyprawie ziemnej nuty smakowej i złotej barwy oraz k’indzi, czyli lokalna odmiana kolendry o nieco bardziej kwiatowym aromacie.

Ponadto w mieszankach khmeli suneli spotyka się również goździki, miętę, strączyniec, nać pietruszki, majeranek oraz bazylię.


Tradycyjna gruzińska wioska górska; źródło: Flickr Creative Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy