Kolejny powód, by unikać słodkich napojów

Czy cukier bezpośrednio karmi nowotwory, zwiększając ich wzrost? Tak, przynajmniej u myszy ‒ wynika z badań prowadzonych przez naukowców z Baylor College of Medicine i Weill Cornell Medicine.



pixabay.compixabay.com

Badanie opublikowane w Science, wykazało, że spożywanie dziennej skromnej porcji syropu glukozowo-fruktozowy – w postaci jednej puszki słodkiego napoju dziennie ‒ przyspiesza wzrost guzów nowotworowych w jelitach w mysich modelach, niezależnie od otyłości. Zespół odkrył także mechanizm, dzięki któremu spożywanie słodkich napojów może bezpośrednio zasilać wzrost raka, sugerując potencjalne nowe strategie terapeutyczne.

„Coraz więcej badań obserwacyjnych podniosło świadomość związku między spożywaniem słodkich napojów, otyłością i ryzykiem raka jelita grubego” ‒ powiedziała współautorka badań dr Jihye Yun, profesor genetyki molekularnej i ludzkiej w Baylor.

„Obecnie uważa się, że cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia głównie dlatego, że spożywanie zbyt dużej ilości może prowadzić do otyłości. Wiemy, że otyłość zwiększa ryzyko wielu rodzajów nowotworów, w tym raka jelita grubego, jednak nie byliśmy pewni, czy istnieje bezpośredni związek między konsumpcją cukru a rakiem”.

Po pierwsze, Yun i jej koledzy wygenerowali mysi model wczesnego stadium raka okrężnicy, w którym usunięto gen APC. „APC jest strażnikiem raka jelita grubego. Usuwanie tego białka jest jak usunięcie pęknięć samochodu. Bez niego normalne komórki jelitowe nie przestaną rosnąć ani nie umrą, tworząc guzy we wczesnym stadium zwane polipami. Ponad 90 procent pacjentów z rakiem jelita grubego ma to rodzaj mutacji APC” ‒ powiedziała Yun.

Wykorzystując ten mysi model choroby, zespół przetestował efekt spożywania słodkiej wody na rozwój guza. Słodzona woda zawierała 25 procent wysokofruktozowego syropu kukurydzianego, który jest głównym środkiem słodzącym gazowanych napojów spożywanych przez ludzi.

Kiedy myszy te otrzymały wodę słodzoną wysokofruktozowym syropem kukurydzianym, rozwinęły się u nich guzy okrężnicy, które były większe i bardziej zaawansowane niż u myszy, którym podano tylko wodę. Wzmacniający efekt wysokofruktozowego syropu kukurydzianego obserwowano nawet u myszy, które nie były otyłe.

Myszy nie musiały spożywać dużych ilości wysokofruktozowego syropu kukurydzianego, aby rozwinęły się u nich większe guzy ‒ efekt ten obserwowano, gdy myszy spożywały odpowiednik jednej puszki sody dziennie.

„Wyniki te sugerują, że gdy u zwierząt zaczynają pojawiać się nowotwory - które również mogą pojawiać u młodych ludzi - spożywanie nawet niewielkich ilości wysokofruktozowego syropu kukurydzianego w postaci płynnej może zwiększyć wzrost guza i przyspieszyć postęp choroby niezależnie od otyłości” ‒ powiedziała Yun.

„Konieczne są dalsze badania, aby przełożyć te odkrycia na ludzi; jednak nasze odkrycia na modelach zwierzęcych sugerują, że przewlekłe spożywanie słodkich napojów przyspieszyć rozwój raka. U ludzi zwykle trwa od 20 do 30 lat w przypadku raka jelita grubego od wczesnych stadiów łagodnych nowotworów do agresywnych nowotworów.”

Ekologia.pl (JS)


Bibliografia

Baylor College of Medicine
Weill Cornell Medicine
Science

Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy