Kolendra przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie kolendry

Kolendra, właściwości kolendry fot. pixabay.com

W „Baśniach tysiąca i jednej nocy” kolendra jest magicznym składnikiem miłosnego eliksiru księżniczki Szeherezady. Przyprawa podana niepłodnemu mężczyźnie nie tylko budzi zmysły nieszczęśnika, ale pozwala cieszyć się licznym potomstwem!


Kariera kolendry jako afrodyzjaku sięga tysięcy lat wstecz, do czasów Babilonii i starożytnego Egiptu – aromatyczne nasionka odkryte zostały przez archeologów w piramidach faraonów, a także w jednej ze starożytnych izraelskich jaskiń, wykorzystywanej przez ludzi ponad 6 tysięcy lat temu! Egipcjanie wierzyli wręcz, że dosypanie mielonych nasion do wina wzmacnia jego upajające działanie. Kolendrę cenili sobie również antyczni Grecy i Rzymianie, stosując ją nie tylko jako lek na niskie libido i problemy żołądkowe, ale także substancję konserwującą do mięsa. Dzięki rozwojowi szlaków handlowych i podbojom kolonizacyjnymi uprawa i wykorzystanie chińskiej pietruszki (jak nazywa się kolendrę) rozprzestrzeniła się od Azji po Amerykę Północną.

Nasiona i natka

W języku angielskim kolendra, z łacińskiego Coriandrum sativum, doczekała się dwóch określeń: cilantro, które oznacza zielone liście rośliny oraz coriander, czyli nasiona pochodzące z jej kwiatów. Należąca do rodziny selerowatych kolendra nie jest kapryśna, jeśli chodzi o wymagania pogodowe i rośnie dobrze wszędzie tam, gdzie sezon wegetacyjny trwa dłużej niż 100 dni. Preferuje jednak stanowiska słoneczne i niedobrze znosi mrozy, więc najpóźniej wysadzać ją można wczesną jesienią. Od momentu wysiania trzeba czekać ok. 2 miesięcy na zbiór liści oraz kwiatów, w których znajdują się nasionka. Te ostatnie suszy się, aby nabrały aromatu i wykorzystuje najczęściej w formie mielonej. W kuchni używa się również bardzo często samej natki, przypominającej wyglądem rodzimą pietruszkę, ale posiadającej wyraźny, ostry smak z lekko cytrynową nutą. Obie części rośliny mają bardzo ciekawe właściwości zdrowotne.

Kolendra zawiera w sobie witaminę A oraz C (w naci), a także żelazo, magnez, wapń i fosfor. Jej lecznicze działanie przypisuje się jednak głównie obecności silnych antyoksydantów (w tym kwercetyny i apigeniny) oraz olejków eterycznych, zwłaszcza geraniolu, limonenu, borneolu i karwonu.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy