Kozieradka – właściwości, działanie i zastosowanie kozieradki

Niewiele jest roślin, które można wykorzystać w wielu dziedzinach, czerpiąc korzyści z ich wyjątkowości. Kozieradka jest jedną z nich. Ta niezwykła roślina ma wszechstronne zastosowanie. Kozieradkę wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i kosmetyce, ale także i w lecznictwie. Swoim wyglądem przypomina koniczynę polną, ale wykazuje bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Mówi się, że to roślina przeznaczona głównie dla kobiet. Czym zatem jest ta niepozorna kozieradka?



Roślina ta zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem, nardusem greckim, synagogiką czy bożą trawką. Fot. pixabay.comRoślina ta zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem, nardusem greckim, synagogiką czy bożą trawką. Fot. pixabay.com

O pochodzeniu kozieradki

Roślina ta zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem, nardusem greckim, synagogiką czy bożą trawką. Kozieradka wywodzi się z Azji – rodzimy obszar występowania to rejon krajów kaukaskich (Gruzja, Azerbejdżan, Armenia) oraz Uzbekistan i Turkmenistan. Kozieradka naturalnie występuje także w krajach Europy Wschodniej, takich jak Mołdawia, Estonia, Litwa, Ukraina oraz w państwach basenu Morza Śródziemnego. Obecnie grecką koniczynę uprawia się na całym świecie, również w Polsce. 

Jej cudowne właściwości znane są od wieków, gdzie wykorzystywano je między innymi w medycynie azjatyckiej. W Chinach i Indiach stosowano ją w leczeniu cukrzycy jako środek obniżający poziom stężenia glukozy we krwi. Natomiast w Iranie liście tej niezwykłej rośliny służyły jako surowiec na dolegliwości narządu wzroku (zapalenie brzegów spojówek, jaglica) oraz chorób skóry (czyrak mnogi). Dzisiejsze badania wykazały, że kozieradka doskonale sprawdza się również w kosmetyce, kuchni, a nawet… kulturystyce.

Kozieradka jest jednoroczną rośliną, zaliczaną do rodziny bobowatych. Może sięgać do 60 cm wysokości i charakteryzuje się mocnym, palowym korzeniem. Posiada prostą i niezbyt rozgałęzioną łodygę, która w górnej części jest delikatnie owłosiona. Z łodyg wystają po trzy listki - z jednej strony zielone, z drugiej sinozielonkawe. Okres kwitnięcia kozieradki przypada na czerwiec i lipiec, kiedy to kwiaty zapylane są przez owady.

Surowcem, który powszechnie wykorzystuje się w medycynie i kosmetyce są brunatne, aromatyczne nasiona kozieradki. To właśnie im zawdzięcza się większość prozdrowotnych właściwości. Nasiona charakteryzują się czterościennym lub rombowatym kształtem, a ich długość wynosi ok. 2–5 mm, szerokość zaś 1–3 mm. Powierzchnia nasion jest delikatnie wklęsła, matowa i chropowata.


Kwitnąca kozieradka. Fot. pixabay.com
Ocena (4.8) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy