Mało kto wie, że podstawowe i uniwersalne lekarstwa są dostępne w każdej kuchni i - do tego – kosztują grosze. Sól, pieprz i sok z cytryny to nie tylko podstawowy przyprawnik, lecz także najlepsze wyposażenie domowej apteczki!
pixabay.com
SÓL
Przed wiekami chlorek sodu był na tyle cenny, że uznawano go za środek płatniczy. Nie bez powodu - odpowiednio stosowana sól ma bowiem ogromny potencjał leczniczy. Oto najważniejsze właściwości soli z dobrego źródła (kamiennej, czystej morskiej i himalajskiej):- detoksykuje
- odkaża
- przyspiesza przemianę materii
- jest niezbędna do trawienia i przyswajania składników odżywczych
- odpowiada za utrzymanie odpowiedniej ilości wody w naczyniach krwionośnych, komórkach i tkankach
- stanowi skondensowaną dawkę cennych minerałów, takich jak np. chlorek sodu, magnezu, siarczany, węglany, bromki oraz śladowe ilości złota.
PIEPRZ CZARNY
Ten owoc tropikalnej rośliny pochodzącej z Indii ma postać drobnych ziarenek, które, po wysuszeniu i fermentacji, stanowią popularną przyprawę cenioną za wyrazisty, pikantny smak. Zwarty w pieprzu alkaloid piperyny odpowiada za jego ostrość, a także słynie z właściwości prozdrowotnych.Oto wybrane zalety stosowania pieprzu w kuchni:
- zawiera witaminy C i K oraz minerały: mangan, potas i żelazo
- poprawia trawienie
- przyspiesza metabolizm
- rozgrzewa i dezynfekuje
- działa rozkurczowo i przeciwzapalnie
- poprawia wchłanianie z pokarmu witamin z grupy B, selenu, beta-karotenu i kurkuminy
pixabay.com
SOK Z CYTRYNY
Cytryna to jeden z najbardziej odżywczych, a jednocześnie niskokalorycznych cytrusów. Umieszczenie jej w diecie, np. w formie soku, działa oczyszczająco, alkalizująco i wzmacniająco.Oto przykłady jego zastosowań:
Ból gardła
W szklance ciepłej wody mieszamy 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę soli oraz ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Tak zrobioną miksturą płuczemy gardło kilka razy dziennie.
Migrena
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z 1 łyżeczką soli nieoczyszczonej, dodajemy nieco wody i wszystko od razu wypijamy. Jako że większość bólów migrenowych wynika z odwodnienia lub zaburzeń elektrolitów, dolegliwości powinny ustąpić niedługo po wypiciu mieszanki.
Zapalenie dziąseł
Jamę ustną płuczemy kilka razy dziennie (po jedzeniu) szklanką ciepłej wody z sokiem z cytryny i odrobiną soli. Po tym zabiegu przepłukujemy usta czystą wodą.
Krwotok z nosa
Bawełniany płatek kosmetyczny nasączamy sokiem z cytryny, a następnie wkładamy go do nosa i pochylamy głowę w dół, aby zapobiec dostaniu się krwi w głąb gardła. Zabieg pozwoli szybko zatamować krwotok.
Astma
Czując nadchodzący atak duszności, umieszczamy na języku szczyptę soli nieoczyszczonej, a następnie, po ok. 3 minutach, wypijamy szklankę wody z cytryną. Tego rodzaju mikstura ogranicza wydzielanie śluzu i pomaga uspokoić oddech.
Miksturami na bazie soli, pieprzu i soku z cytryny można wyleczyć jeszcze wiele innych dolegliwości!
Alicja Chrząszcz
Moim zdaniem
Uważasz, że przyprawy mają właściwości lecznicze?