Kwasek cytrynowy – właściwości, działanie i zastosowanie kwasku cytrynowego

Kwasek cytrynowy (Acidum citricum) to bardzo popularna przyprawa. Może nie jesteśmy tego świadomi, ale kwasek cytrynowy w niewielkich ilościach występuje praktycznie wszędzie. Możemy go znaleźć również pod inną nazwą: E330. Kwas cytrynowy owiany jest wieloma mitami. Od lat wzbudza szereg wątpliwości i kontrowersji. Czy słusznie?



fot. pixabay.comfot. pixabay.com

Krótka charakterystyka E330
Kwasek cytrynowy jest związkiem, który otrzymywany jest naturalnymi metodami. Występuje praktycznie wszędzie, nawet w
Ciekawe
Jedna łyżeczka tego produktu zastępuje 20 łyżek naturalnego soku z cytryny! Cytrusy, tuż obok czarnych porzeczek, malin, ananasów i truskawek, są najbogatszym źródłem pochodzenia kwasu cytrynowego.
organizmach żywych i pełni wiele znaczących funkcji, bierze m. in czynny udział w spalaniu węglowodanów. Kwas cytrynowy występuje również w większych ilościach w cytrynach (około 0.65% świeżego owocu). W przemyśle tę substancję pozyskuje się na drodze fermentacji cytrynowej z udziałem pożywki z oczyszczonego cukru oraz obecności kultur pleśni Aspergillus Niger, ale spotkać się można również z syntezą całkowicie syntetyczną. W 1913 roku w Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy opatentowano sposób produkcji kwasu cytrynowego metodą całkowicie syntetyczną.

Kwasek cytrynowy, po procesie produkcyjnym przyjmuje formę bezwonnej, krystalicznej substancji o wyrazistym, mocno kwaśnym smaku. Kwasek cytrynowy jest na szeroką skalę wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacz lub regulator kwasowości. W gospodarstwie domowym i produkcji farmaceutycznej występuje pod nazwą kwasek cytrynowy, który można zastosować między innymi jako środek czyszczący. Cytryniany, które są pochodnymi kwasu cytrynowego, wykorzystuje się jako leki mające pomóc we wchłanianiu niektórych minerałów.
Wzrost kryształów w nasyconym roztworze kwasu cytrynowego. By TipFox [CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons
fot. pixabay.com


Gdzie go znaleźć?
Kwasek cytrynowy to dokładnie ten sam związek co kwas cytrynowy, który znajdziemy w składzie wielu produktów spożywczych. Zakwasza i reguluje poziom pH, wzmacnia aktywność przeciwutleniaczy, zapobiega odbarwieniom (np. owoców czy warzyw), ubytkom witaminy C oraz powstawaniu niepożądanych smaków. Powszechnie stosowany jest w przemyśle winiarskim i piwowarskim, gdyż przeciwdziała tworzeniu się kompleksów zmętniających trunek. Poza tym wiąże metale katalizujące proces jełczenia tłuszczów, w związku z tym wykorzystuje się go przy produkcji wszelkich olejów.
Kwasek cytrynowy dodawany jest do wszelkich przetworów mięsnych, drobiowych i rybnych, produktów owocowych oraz warzywnych, wyrobów cukierniczych, napojów gazowanych, deserów w proszku, przypraw i przetworów mlecznych. Znajdziemy go również w lodach i serkach topionych, gdzie pełni rolę stabilizatora emulsji.

Związek ten wykorzystywany jest także w innych dziedzinach przemysłowych. Koncerny farmaceutyczne wykorzystują jego właściwości musujące dodając do tabletek. W mleczarstwie wodne roztwory kwasu cytrynowego stosuje się do usuwania z urządzeń powstałego tzw. kamienia mlecznego. W punktach pobierania krwi pochodne kwasu cytrynowego pełnią rolę środków mających za zadanie ochronę krwi przed krzepnięciem.



Cytrynowy wzmacniacz smaku

Kwasek cytrynowy odpowiada w głównej mierze za wyrazisty, orzeźwiający smak i aromat wielu produktów, takich jak napoje o cytrusowym smaku. Ta naturalna substancja o działaniu zakwaszającym nie tylko dobrze wpływa na na smak danego produktu, ale przyczynia się do jego konserwacji, poprawiając trwałość i wydłużając datę przydatności do spożycia.

fot. pixabay.com


Fakty i mity na temat kwasku cytrynowego
Kwas cytrynowy owiany jest wieloma mitami. Od wielu lat wzbudza szereg wątpliwości i kontrowersji. Wielu z nas widząc na etykiecie symbol E od razu rezygnuje z zakupu tego produktu. Ale czy na pewno tak bardzo negatywnie wpływa na nasz organizm? W tym przypadku największy problem stanowi brak jednoznacznych badań naukowych, które raz na zawsze mogłyby rozwiać wszelkie wątpliwości. Istnieją sprzeczne informacje na temat kwasku cytrynowego. Spotkać się można zarówno z opiniami świadczącymi o jego oczywistej szkodliwości; z drugiej jednak strony inne przekonania zapewniają o braku jakichkolwiek skutków ubocznych wiążących się ze spożywaniem produktów zawierających tę substancję.
Z obserwacji wynika, że przesadne spożycie kwasu cytrynowego może zaburzać gospodarkę wapniową organizmu oraz uszkadzać oczy po bezpośrednim kontakcie z substancją. Zbyt częste stosowanie kwasku do herbaty (zamiast naturalnego soku z cytryny) może przyspieszać proces powstawania próchnicy na zębach. Poza tym, spożywanie kwasku cytrynowego wraz z niektórymi lekami, powoduje przesadne uwalnianie i wchłanianie niektórych szkodliwych metali. Zażywany w rozsądnych ilościach jest całkowicie bezpieczną substancją.

Warto jednak obalić mit, że posiada on silne właściwości rakotwórcze (ma powodować przede wszystkim raka żołądka i jelita grubego), gdyż są one całkowicie bezpodstawne. Kwasek cytrynowy jest składnikiem występującym w organizmie każdego człowieka. Znajduje się on w niemal każdej komórce naszego ciała, nieopodal samego DNA komórki. W związku z tym, gdyby był w jakikolwiek sposób rakotwórczy, prawdopodobnie każda nasza komórka musiałaby wykształcać komórki nowotworowe.
Kwasek cytrynowy uważany jest za jeden z najbezpieczniejszych preparatów dodawanych do produktów żywnościowych, powszechnie używanych w przemyśle. Możliwe jest przyjęcie nawet dużych dawek kwasku cytrynowego bez negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Kwasek cytrynowy w naszym domu
Kwasek cytrynowy ma niezwykle szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Substancja E330 to popularny składnik wszystkich napojów, przypraw, sałatek, sosów, słodyczy oraz wielu innych produktów spożywczych. Jako dodatek do żywności, kwasek cytrynowy staje się cennym dla organizmu składnikiem odżywczym, jak np. witamina C. Sprawia, że witaminy oraz przeciwutleniacze są bardziej stabilne i łatwiej się przyswajają.
fot. pixabay.com


Kwasek cytrynowy - strażnik czystości
Zastosowanie kwasku cytrynowego wykracza jednak poza obszar kuchni i żywności. Używany jest także między innymi do czyszczenia armatury lub odkamieniania domowych sprzętów.
Zastosowanie kwasku cytrynowego

Odkamienianie czajnika

Kwasek cytrynowy to najlepszy i najprostszy sposób na pozbycie się uciążliwego kamienia z dna czajnika. Nie tylko doskonale odkamieni, ale usunie także nieprzyjemny zapach.
Jak to zrobić?
  • opróżnij czajnik z wody;
  • wsyp do niego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego i zalej 3. łyżkami wody;
  • wymieszaj dokładnie oba składniki;
  • pozostaw na 15 minut (można też zagotować miksturę);
  • dobrze wypłucz czajnik, dopóki gotowana woda nie zatraci cytrynowego posmaku.

Wzmocnienie prania

Można wzmocnić działanie proszku do prania, dodając do niego odrobinę kwasku cytrynowego. Do standardowego proszku dodajemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego w proszku. Taka mikstura skuteczniej usunie z ubrań plamy, nie uszkadzając przy tym koloru. Ubrania również nabierają nowego, świeżego aromatu. Proszek do prania w połączeniu z kwaskiem cytrynowym najlepiej sprawdza się na białych ubraniach.

Sposób na brudne dłonie

Na dłonie ubrudzona smarem czy burakami najlepiej zastosować kwasek cytrynowy. Co należy zrobić? Na dłonie wsyp łyżeczkę kwasu cytrynowego w proszku. Zacznij pocierać dłoń o dłoń, aby kwasek cytrynowy przemieszczał się między nimi. Substancja ta sprawi, że plamy na dłoniach znikną w przeciągu minuty. Kwasek nie podrażnia naskórka więc można go swobodnie stosować.

Druga świeżość owoców

Każdy owoc obrany ze skórki po jakimś czasie czernieje. By temu zapobiec, zrób roztwór z łyżeczki kwasku cytrynowego oraz 100 ml wody. Następnie spryskaj każdy owoc powstałą wodą cytrynową. Owoce dłużej będą wyglądały na świeże i pięknie prezentowały się na talerzu.

Czy warto go stosować?

Kwasek cytrynowy występuje w wielu produktach spożywczych. Chcąc tego czy też nie, trudno go będzie całkowicie wyeliminować z naszego życia. Wszystko zależy od własnych upodobań i przekonań, jednak należy go stosować z rozsądkiem. W odpowiednich ilościach na pewno nie będzie mieć negatywnego wpływu na nasz organizm, wręcz przeciwnie. Na pewno doskonale sprawdzi się do czyszczenia i konserwacji naszych urządzeń domowych, dlatego zawsze warto go mieć pod ręką. Nigdy nie wiadomo, kiedy będziemy go potrzebować.
Klaudia Kwiatkowska


Źródło:
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,23437173,czy-kwas-cytrynowy-jest-bezpieczny-dla-zdrowia.html
https://portal.abczdrowie.pl/kwasek-cytrynowy-zastosowanie-zdrowie-szkodliwosc
https://kuchnia.wp.pl/czy-kwasek-cytrynowy-jest-zdrowy-popularny-dodatek-do-zywnosci-pod-lupa-6223516015122561a

Źródło (zastosowanie):
https://kobieco.pl/kwasek-cytrynowy-zastosowanie/


Ocena (4.7) Oceń:
Pasaż zakupowy