Lekarze biją na alarm! Lawinowo przybywa chorych na cukrzycę

Freeimages.com/Karen BarefootFreeimages.com/Karen Barefoot

Jeśli nie da się powstrzymać epidemii otyłości, liczba chorych na cukrzycę w Polsce będzie lawinowo rosną – alarmują eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).



Nadmierne kilogramy, to główny czynnik zachorowania na cukrzycę. O czym Polacy zdają się nie wiedzieć. Nie jesteśmy też świadomi, jak groźna potrafi być ta choroba. Jak informuje Instytutu Żywności i Żywienia późno wykryta i źle leczona może doprowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, w tym także do śmierci.

– Cukrzyca typu 2 jest jednym z największych zagrożeń zdrowotnych naszych czasów. Przyczynia się ona do rozwoju wielu innych chorób przewlekłych i powikłań, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, zawały serca, udary mózgu, utrata wzroku czy amputacja kończyn. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania i leczenia cukrzycy jest prawidłowe żywienie oraz towarzysząca mu regularna aktywność fizyczna, ponieważ najważniejszym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest otyłość. Trzeba uświadamiać Polaków, że unikając nadwagi i otyłości lub redukując nadmierną masę ciała najlepiej zabezpieczają się przed tą podstępną i trudną do leczenia chorobą. Jeśli nie uda się nam zahamować rozwoju epidemii otyłości w Polsce czeka nas znaczący wzrost zachorowań na cukrzycę oraz związanych z tym wysokich kosztów ekonomicznych – ostrzega prof. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ.

A koszty ekonomiczne będą rosnąć. Z najnowszych danych epidemiologicznych opublikowanych niedawno przez Komitet Zdrowia Publicznego PAN wynika, że liczba chorych na cukrzycę w Polsce rośnie i obecnie wynosi do 2,73 mln osób, z czego większość  (56 proc.) stanowią kobiety.

Jak ustrzec się przed cukrzycą? Przede wszystkim należy postawić na profilaktykę – dużo ruchu i zdrowa dieta. Wyniki badań naukowych z całego świata potwierdzają, że stosowanie zdrowej diety i regularna aktywność fizyczna zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niezależnie od występowania cukrzycy w rodzinie (skłonności dziedzicznych). Zdrowa dieta i ćwiczenia okazują się też być skuteczne w zapobieganiu cukrzycy typu 2 u osób ze stanem przedcukrzycowym (upośledzoną tolerancją glukozy).

– Stosowanie zbilansowanej diety niskokalorycznej, zawierającej pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mleczne, chude mięso i tłuszcze roślinne oraz zwiększenie aktywności fizycznej umożliwiają prewencję wystąpienia cukrzycy typu 2 również u osób z grup wysokiego ryzyka. W diecie przeciwcukrzycowej w szczególności należy kontrolować ilość i jakość spożywanych węglowodanów (trzeba unikać węglowodanów prostych i dodanych, w tym przede wszystkim cukru). Poza tym trzeba jeść regularnie i często – radzi Aleksandra Cichocka, specjalistka z IŻŻ.

Poza tym warto się badać. – Wystarczy aby lekarze pierwszego kontaktu (medycyny rodzinnej) do standardowego badania pacjentów dodali proste pomiary antropometryczne: pomiar obwodu brzucha, wagi i wzrostu. Wtedy mogliby oni wykrywać niebezpieczną dla pacjenta nadwagę i otyłość zanim dojdzie do rozwoju związanych z nimi chorób przewlekłych i powikłań, takich jak choćby cukrzyca – podkreśla prof. Mirosław Jarosz.

„Dzwonkiem alarmowym” świadczącym o pojawieniu się cukrzycy jest poziom glukozy we krwi (glikemia) na czczo przekraczający 126 mg/dl.
Ocena (0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy