Mleko migdałowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka migdałowego

Mleko migdałowe ma lekko słodkawy, delikatny smak, o wyczuwalnej orzechowej nucie. Mleko migdałowe zyskuje na popularności ‒ doceniają go wegetarianie, weganie jak i mięsożercy. Ten marcepanowy płyn o aksamitnej konsystencji z powodzeniem może zastąpić mleko krowie. Warto poznać jego właściwości zdrowotne mleka migdałowego.



Napój migdałowy wykazuje działanie antyoksydacyjne, fot. shutterstockNapój migdałowy wykazuje działanie antyoksydacyjne, fot. shutterstock
  1. Właściwości mleka migdałowego
  2. Mleko migdałowe dla serca, umysłu i zgrabnej sylwetki
  3. Migdałowy napój miłości
  4. Mleko migdałowe dla sportowców
  5. Mleko migdałowe kontra cukrzyca i zły cholesterol
  6. Mleko migdałowe - źódło błonnika
  7. Mleko migdałowe dla wegan i wegetarian
  8. Mleko migdałowe, a mleko krowie
  9. Jak wydoić migdały?
„Mleko migdałowe” nie jest czymś nowym. Podobnie, jak mleko zwierzęce, spożywane jest przez człowieka od tysięcy lat. Przygotowywane z orzechów przez ich moczenie, zmielenie i przesączenie przez gazę, może dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych.

Właściwości mleka migdałowego

Migdały, a więc i mleko z nich produkowane jest bogate w witaminy i składniki mineralne. W tym mlekopodobnym płynie znajdziemy między innymi fosfor, magnez, potas, selen, wapń i żelazo, a także witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2 i B3 i B9), witaminę D i E oraz foliany. Napój migdałowy bogaty jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe  (przy jednocześnie niskim stężeniu nasyconych kwasów tłuszczowych). Co może z tego wyniknąć dla naszego zdrowia?

Witamina E to silny przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. A to właśnie one odpowiadają za zachodzące w organizmie procesy starzenia! Witamina E jako jeden z najsilniejszych znanych antyoksydantów może nas także ustrzec przed rakiem. Jest także niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Co ważne, mleko migdałowe zawiera najwięcej witaminy E spośród wszystkich napojów powstających na bazie orzechów.



Szklanka domowego mleka migdałowego dostarcza:
  • 30% zalecanej dziennej ilości wapnia
  • 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
  • 25% zalecanej ilości witaminy D
  • 50% zalecanej ilości witaminy E

Mleko migdałowe dla serca, umysłu i zgrabnej sylwetki

Migdały mają działanie alkalizujące. Jeżeli chcemy odkwasić organizm sięgnijmy po mleko migdałowe. Pomoże ono przy zaparciach, problemach z trawieniem, wzdęciach, przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym.

Mleko migdałowe wykazuje działanie antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na funkcje poznawcze (pracę mózgu), jest istotne w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia i prawdopodobnie cukrzycy typu 2. Napój migdałowy znacznie obniża poziom złego cholesterolu LDL we krwi, więc powinny pić także osoby, które cierpią na chorobę wieńcowa lub miażdżycę.
Co ciekawe, bogate w tłuszcz „mleko migdałowe” sprzyja chudnięciu. A to dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na termogenezę, zwiększając zużycie energii przez organizm.
Spożywanie napoju migdałowego jest w stanie zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. fot. pixabay.com

Migdałowy napój miłości

Spożywanie mleka migdałowego ma korzystny wpływ na jakość nasienia. Selen chroni plemniki przed stresem oksydacyjnym i wpływa na jakość spermy. Nie bez znaczenia jest również kwas foliowy, witaminy C, E oraz cynk, który odpowiada za ruchliwość plemników. Zresztą cynk potrzebny jest także kobietom. Pierwiastek ten poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Ma pozytywne znaczenie w regulacji cyklu miesiączkowego i popędu seksualnego.

Mleko migdałowe dla sportowców

Mleko migdałowe zrób w domu
Napoje migdałowe dostępne w sklepach często zawierają substancje słodzące, rafinowane oleje, stabilizatory i konserwanty. Poddawane są też pasteryzacji, która pozbawia je cennych witamin i enzymów.
Migdały, jak przyrządzane z nich mleko zawiera L-argininę i kwercetynę. Związki te regulują zużycie glikogenu oraz wykorzystanie tlenu, dzięki czemu powodują zwiększenie wydajności organizmu podczas ćwiczeń. Ponadto L-arginina odgrywa rolę we wspieraniu czynności układu immunologicznego, gojenia ran, regulacji ciśnienia krwi i wydalania amoniaku z organizmu.

Mleko migdałowe kontra cukrzyca i zły cholesterol

Spożywanie mleka migdałowego jest w stanie zmniejszyć odporność na insulinę i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu – wynika z badań opublikowanych przez  „Journal of the American College of Nutrition”. Badacze z amerykańskiego Loma Linda University sprawdzili wpływ diety bogatej w migdały na czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia u osób ze zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym. I co się okazało? Osoby, które spożywały migdały miały zdecydowanie niższy poziom cholesterolu LDL i mniejszą insulinoodporność. Z czego to wynika? Napój migdałowy bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz witaminy i minerały, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
pixabay.com

Mleko migdałowe - źódło błonnika

Mleko migdałowe zawiera także spore ilości błonnika, tego rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Błonnik hamuje przyswajanie szkodliwych tłuszczy pochodzących z układu trawiennego, zwalcza zaparcia, reguluje stężenie glukozy we krwi i oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Zapełnia żołądek sprawiając, iż dłużej czujemy się syci, dlatego też sprzyja odchudzaniu.

Mleko migdałowe dla wegan i wegetarian

Napój migdałowy odgrywa także istotną rolę w żywieniu wegetarian i wegan. Zawiera on składniki, takie jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, wapń i żelazo, które mogą być w ich diecie deficytowe.

Mleko migdałowe, a mleko krowie

Napój migdałowy stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego. „Mleko migdałowe” nie zawiera kazeiny (krowie mleko ją zawiera). Kazeina to ciężkostrawne białko, które może powodować przewlekle problemy żołądkowe i trawienne, a także sprzyjać chorobom układu krążenia i osteoporozie. Szacuje się, że 60 proc. społeczeństwa nie toleruje kazeiny z mleka. Mleko migdałowe pozbawiony jest też laktozy, więc spokojnie mogą je pić wszyscy którzy mają na nią alergię. Ma również mniej cukru, jest więc mniej kaloryczne i dzięki temu bardziej przyjazne dla osób na diecie odchudzającej ‒ szklanka tego mleka to tylko 60 kcal. Dla porównania szklanka 2 proc. mleka krowiego, to aż 117 kcal. Co ciekawe napój migdałowy jest też bogatym źródłem wapnia. W 100 g mleka znajduje się około 400 mg tego pierwiastka, kiedy mleko krowie ma jedynie od 90 mg do 120 mg. Mleko krowie ma jedną zdecydowaną zaletę ‒ jest znacznie tańsze szczególnie jeśli zdecydujemy się kupić już gotowe mleko migdałowe.
Napój migdałowy możemy wykorzystywać jako dodatek do płatków śniadaniowych, dolewać do kawy, czy robić na jego bazie różne koktajle. fot. pixabay.com

Jak wydoić migdały?

Niektórzy uważają, że mleko migdałowe jest smaczniejsze niż mleko krowie, ale to kwestia gustu. Pewne natomiast jest to, że jest to idealna alternatywa dla osób, które borykają się alergią na soję i gluten, czy nietolerancją laktozy. To także idealny wybór dla wegetarian i wegan, którzy unikają produktów odzwierzęcych w swojej diecie. „Mleko migdałowe” możemy kupić w sklepie lub zrobić sami.
Z racji tego, że cena napoju migdałowego w kartonie bywa dosyć wysoka – o wiele prościej zrobić je w domu! Wbrew pozorom nie jest to trudna sprawa.

Napój migdałowy

Składniki:
  • 1 szklanka migdałów ze skórką
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie:
Migdały zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na noc. Po tym czasie odsączamy migdały z wody i obieramy z brązowej skórki która po namoczeniu łatwo daje się usunąć. Pozbawione skórki migdały wrzucamy do blendera i miksujemy z 4 szklankami wody przez 8-10 minut. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój, dokładnie wyciskając gazę. Mleko przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.

Napój migdałowy możemy wykorzystywać jako dodatek do płatków śniadaniowych, dolewać do kawy, czy robić na jego bazie różne koktajle. Możesz nim także zastąpić mleko krowie w wielu przepisach – na naleśniki, gofry, różnego rodzaju ciasta i ciasteczka!
Ekologia.pl

Bibliografia

  1. Jim Clarke; “In the Middle Ages, the Upper Class Went Nuts for Almond Milk”; data dostępu: 2019-10-17
  2. Olivia Willis; “Almond, soy or coconut? How plant-based milks compare to regular dairy”; data dostępu: 2019-10-17
  3. Katie Davidson; “What Is Almond Milk, and Is It Good or Bad for You?”; data dostępu: 2019-10-17
  4. Atli Arnarson; “Seven benefits of almond milk”; data dostępu: 2019-10-17
Ocena (4.6) Oceń:
Pasaż zakupowy