Mleko ryżowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka ryżowego

Mleko ryżowe bogate jest w witaminy minerały i błonnik. Fot. pixabay Mleko ryżowe bogate jest w witaminy minerały i błonnik. Fot. pixabay

Mleko ryżowe jest smaczne i proste w przygotowaniu. Wygląda podobnie jak mleko krowie, jednak zawiera mniej wapnia i białka, a za to więcej węglowodanów i błonnika. Mleko ryżowe nie zawiera laktozy i jest niskotłuszczowe. Czy warto włączyć mleko ryżowe do swojej diety?


Mleko ryżowe przeważnie wykonywane jest z brązowego ryżu, dodatkowo dosładzane jest cukrem, ksylitolem lub syropem z agawy. W tradycyjnych japońskich przepisach wykonuje się je jedynie na bazie ryżu i wody. Natomiast w sklepie dostaniemy napoje ryżowe w różnych wariantach smakowych, wzbogacane dodatkowo witaminami i solami mineralnymi (wapniem, żelazem, witaminami B3 i B12).

Mleko ryżowe na zdrowie

Skład mleka ryżowego zależy do tego, jakiego ryżu użyjemy. Najwięcej wartości odżywczych ma napój przygotowany na bazie ryżu brązowego, niełuskanego. Chociaż napój na bazie ryżu białego też ma dobry wpływ na nasze zdrowie.

Mleko ryżowe bogate jest w witaminy, minerały i błonnik. Jest jednym z najmniej kalorycznych napojów roślinnych. W porównaniu do mleka krowiego i innych roślinnych substytutów mleka, zawiera niewielką ilość białka – około 0,1 grama na 100 ml. Ubogie jest także w wapń. Za to sporo w nim witamin z grupy B, (B1, B2 i B3 i B6) i witaminy E.

Witamina B1 (tiamina) wpływa na kondycję wątroby, skóry, włosów i oczu, wspiera nasz system nerwowy i dba o dobre funkcjonowanie mózgu. Witamina B2, jest niezbędna do powstawania czerwonych krwinek i prawidłowego wzrostu, witamina B3 (niacyna) obniża poziom cholesterolu we krwi. Z kolei witamina E, nazywana eliksirem młodości, jest niezbędna do zachowania młodego ciała na długo, zapewnia też silną obronę przed rakiem.

Mleko ryżowe zawiera też minerały występujące w brązowym ryżu – głownie magnez, cynk, mangan i selen. Mangan wywiera duży wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego, produkcję tyroksyny, libido i sprawność seksualną. Selen wspiera pracę tarczycy, pomaga walczyć z infekcjami grzybiczymi, wirusowymi i bakteryjnymi, łagodzi stany zapalne, dba o potencję i prawidłowy rozwój płodu. Magnez wzmacnia kości i poprawia pamięć, przeciwdziała niedotlenieniu i niedokrwieniu serca. Cynk jest silnym antyoksydantem, wzmacnia potencję i chroni organizm przed rakiem.


Na podstawie: Zuzanna Antecka, http://szpinakrobibleee.pl
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy