Słowa „tłuszcz” i „odchudzanie” z reguły się wykluczają. Tłuszcze są „tłuste”, dlatego na diecie odchudzającej najłatwiej zmniejszyć ilość kalorii właśnie poprzez ograniczenie ilości tłuszczu. Trzeba jednak wiedzieć, ze nie wszystkie tłuszcze są złe. Wręcz przeciwnie – są takie tłuszcze, które zamiast utrudniać, ułatwiają odchudzanie.
Olej kokosowy
Mimo iż olej kokosowy (tłuszcz kokosowy) należy do tzw. tłuszczów nasyconych, to nie zagraża zdrowiu, wręcz przeciwnie – tłuszcz z kokosa nazywany jest leczniczym darem natury. Zwolennicy oleju z kokosa przekonują, że ma on właściwości odchudzające − pobudza przemianę materii i redukuje niekorzystny tłuszcz. Potwierdzają to badania naukowców z Uniwersytetu McGill w Kanadzie, które wykazały, że jeżeli zamienimy stosowane do tej pory tłuszcze na olej kokosowy, to możemy bez wysiłku pozbyć się zbędnego balastu w postaci tkanki tłuszczowej.Awokado
Maślane, gładkie awokado nazywane jest „masłem Boga”. Owszem jest tłuste i kaloryczne (100 g ma ok 220 kcal), ale są to tłuszcze „dobre” – jednonienasycone, które nasz organizm wykorzystuje do rozpuszczania witamin i minerałów. Dlatego dietetycy zalecają, by spożywać awokado w połączeniu z innymi warzywami i owocami.
Łosoś
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Zawiera kwasy Omega-3 i Omega-6, witamina A, witaminy z grupy B, D i E i pierwiastki mineralne takie jak cynk, jod, potas i selen. Jest też źródłem łatwo przyswajalnego białka. A jak wiemy białko przyspiesza metabolizm. Łosoś jest zdecydowanym sprzymierzeńcem w walce z otyłością.
Masło ghee
„Ghi” albo „ghee”, to nic innego jak sklarowane masło, pozbawione wszelkich zanieczyszczeń w postaci wody, enzymów i białek. Zdaniem Hindusów masło ghee to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”. W kuchni wykorzystują go do praktycznie wszystkiego. I wychodzi im to na zdrowie. Mimo, iż masło klarowane zawiera spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych, to powinno znaleźć się ono w diecie osób, które lubią smażone potrawy.
Orzechy makadamia, freeimages.com/sergio venturi
Orzechy makadamia składają się w ponad 70 proc. z tłuszczu. Zaledwie 100 gramów tego australijskiego przysmaku ma więc w sobie aż 700 kcal. I tu pojawia się pytanie, dlaczego tak kaloryczna przekąska miałaby być dobra dla naszego zdrowia i sylwetki? Orzechy makadamia dostarczą nam dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych za prawidłową pracę układu krwionośnego i redukcję poziomu cholesterolu frakcji LDL.
Migdały, Freeimages.com/Jukka Niitymaa
Migdały stanowią bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca, obniżają cholesterol, odżywiają skórę, mózg i oczy, a także zapobiegają otyłości. W 100 gramach migdałów mieści się niecałe 600 kcal. Biorąc jednak pod uwagę, jak bardzo odżywcze i pełnie nienasyconych tłuszczów są te orzechy, nie należy eliminować ich z diety, nawet podczas odchudzania.
Freeimages.com/Marco Michelini
Jeżeli jesteś na diecie, to nie musisz rezygnować z jajek. Jajka są zdrowe i ułatwiają zrzucanie kilogramów. Zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe – Omega-3 i Omega-6 – niwelują działanie cholesterolu. Jajko na długo zaspokaja apetyt i obniża łaknienie (białko trawione jest szybciej niż węglowodany).
Freeimages.com/Crystal Alifanow
Masło orzechowe uchodzi za kaloryczny, ale zdrowy przysmak. Powstaje z orzeszków arachidowych. Fistaszki są kaloryczne, ale nie aż tak bardzo, jak orzechy makadamia czy pekan. Wartość energetyczna w 100 g nie przekracza 600 kcal. To i tak sporo, ale biorąc pod uwagę, że w orzechach zawarty jest wyłącznie dobry tłuszcz, który szybko się spala, nie powinniśmy się przerażać.
Ekologia.pl
Bibliografia:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3495756/Eat-FAT-lose-weight-avocado-coconut-oil-egg-yolk-expert-reveals-10-fats-add-diet-NOW.html
http://zdrowie.wp.pl/multimedia/galerie/go:9/art1193.html
Bibliografia:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3495756/Eat-FAT-lose-weight-avocado-coconut-oil-egg-yolk-expert-reveals-10-fats-add-diet-NOW.html
http://zdrowie.wp.pl/multimedia/galerie/go:9/art1193.html