Olej buriti – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej buriti?

Olej buriti pochodzi z owoców palmy Mauritia flexuosa opisanej po raz pierwszy przez niemieckiego przyrodnika i geografa, Alexandra von Humboldta. On to, podróżując przez Wenezuelę na początku XIX w., natknął się na imponujący gatunek, który nazwał „drzewem życia”. Zaskakujące jest bowiem jak wiele różnych zwierząt w dżungli korzysta z dobrodziejstw palmy moriche (zwyczajowa nazwa). Paradoksalnie olejem buriti zachwycają się nawet ludzie XXI w.!



Owoce Mauritia flexuosa; źródło: Wikimedia Commons  Eurico Zimbres [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia CommonsOwoce Mauritia flexuosa; źródło: Wikimedia Commons Eurico Zimbres [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Palmy Mauritia flexuosa porastają bagienne i mokre obszary Ameryki Południowej – od Trynidadu po wschodnie obrzeża Andów. Naukowcom udało się potwierdzić teorię Humboldta, łącząc niezwykłe drzewa z egzystencją wielu gatunków fauny: gniazda na palmach moriche zakładają zacne gatunki ptaków tropikalnych, m.in. ara żółtolica, bentewi palmowy czy wilga; owocami zaś żywią się pekari, tapiry i małpy. Tradycyjne społeczeństwa wykorzystują włókna z drzewa jako surowiec plecionkarski, a owoce jako źródło pożywienia, a nawet bazę do sporządzania wina palmowego.

Owoce buriti

Palmy moriche to drzewa bardzo dostojne i eleganckie, które osiągają do 35 metrów wysokości. Ich regularna, szeroka korona w okresie od grudnia do kwietnia pokrywa się drobnym żółtym kwieciem, które po przekwitnięciu przekształca się w kasztanowate owoce. Buriti mają kształt kuli bądź owalu o średnicy sięgającej 4-5 cm i ważą zwykle ok. 75 g. Wewnątrz znajduje się jedna pestka otoczona soczystym, gąbkowatym miąższem o żółto-czerwonej barwie. W stanie dojrzałości, przypadającej na miesiące od stycznia do czerwca, zewnętrzna skórka osiąga ciemnobrązową barwę i ma tendencję do pękania.

Owoce plamy moriche są jak najbardziej jadalne i odznaczają się wysokimi walorami odżywczymi. Owocnia środkowa aż w 12% składa się z oleju, a resztę stanowią skrobia, cukry, białko, a także duże ilości cennych związków, takich jak beta-karoten będący prekursorem witaminy A oraz tokoferol, czyli prekursor witaminy E.


Olej buriti; źródło: Wikimedia Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy