Olej cacay - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej cacay?

Okrzyknięty nowym, “lepszym” olejem arganowym, olej cacay robi zawrotną karierę w kosmetyce. Paradoksalnie, jego globalna popularność jest wspaniałą wiadomością, dla wszystkich, którym leży na sercu przyszłość środowiska naturalnego.



Olej cacay - właściwości, wartości odżywczeCacay, fot. unipymes.com
  1. Niepozorny orzech
  2. Ekologiczne znaczenie oleju cacay
  3. W czym tkwi tajemnica oleju cacay?
  4. Jak olej cacay działa na skórę?
  5. Jak stosować olej cacay?
  6. Czego się można spodziewać?


Przyroda prawdopodobnie wciąż ma dla nas w zanadrzu jeszcze kilka przyjemnych niespodzianek. Jedną z nich jest niewątpliwie olej cacay, o którego fantastycznych właściwościach dowiedzieliśmy się całkiem niedawno, bo w pierwszej dekadzie XXI wieku. W ostatnich latach egzotycznym eliksirem młodości zachwycił się na poważnie cały świat, łącznie z producentami ekskluzywnych kosmetyków do twarzy i ciała.

Niepozorny orzech

Cacay to orzechy dziko rosnących drzew o botanicznej nazwie Caryodendron Orinocense, które porastają wschodnią stronę podnóża Andów. Majestatyczne kolosy osiągają nawet 40 metrów wysokości i są ważną częścią dżungli amazońskiej, czyli „zielonych płuc” świata. Nie tylko pochłaniają dwutlenek węgla z atmosfery, ale także wzbogacają glebę i utrzymują w równowadze stosunki wodne wielkiego dorzecza. Spotkać je można w Wenezueli, Ekwadorze i Peru, ale największe połacie lasów cacay znajdują się w Kolumbii. Tam też zaczęła się bajkowa niemal historia niepozornych orzechów, które lokalni wieśniacy od lat wykorzystywali na opał i pożywną, wysokobiałkową paszę dla zwierząt.

W twardych skorupach wielkości morelek mieszczą się trzy identyczne jądra, a orzechy same opadają na ziemię po osiągnięciu fazy dojrzałości – gdy łupina zrobi się brązowa. Po wyłuskaniu, z miąższu cacay wytłacza się na zimno drogocenny olej, a z pozostałości wytwarza się mąkę oraz kompost. Żadna część rośliny nie jest marnotrawiona.
Cacay to orzechy dziko rosnących drzew o botanicznej nazwie Caryodendron Orinocense Puyote [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
pixabay.com

Ekologiczne znaczenie oleju cacay

Z chwilą, gdy naukowcy odkryli dobroczynne właściwości oleju tłoczonego z kolumbijskich orzechów, przed lokalnymi farmerami pojawiła się olbrzymia szansa. Z racji na zainteresowanie produktem i wysokie ceny kosmetyków, z niego wytwarzanych, życie ze zbieractwa stało się bardzo opłacalnym zajęciem dla całych rodzin amazońskich farmerów.

Sukces ten stał się także impulsem do zakładania pierwszych plantacji drzew cacay. Zatem zamiast dalszego wyniszczania południowoamerykańskich lasów deszczowych możemy mówić o sukcesywnym zalesianiu. Warto podkreślić, że przemysłowe wykorzystanie orzechów nie wiąże się w żaden sposób z wyzyskiem środowiska naturalnego, a wręcz odwrotnie – zniechęca ludność do ścinania drzew na potrzeby opałowe.

W czym tkwi tajemnica oleju cacay?

Oleje roślinne już od kilkunastu lat są wielkim kosmetycznym hitem, a kobiety chętnie sięgają po nie jako naturalną alternatywę dla pełnych chemii tradycyjnych kremów. Czy olej cacay różni się więc w jakiś sposób od swoich rywali? Po dokładnej naukowej analizie jego składu wiemy już, że jest to niekwestionowany lider, jeśli chodzi o zawartość retinolu, czyli witaminy A. Jest go trzy razy więcej niż w wychwalanym przez kosmetologów oleju z dzikiej róży!

Ponadto w oleju cacay w olbrzymich ilościach występuje także witamina E. Pod tym względem przewyższa on zdecydowanie olej arganowy. Badaczom udało się także wyizolować imponujące ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega 3, omega 6 i omega 9. Na uwagę w tym zestawieniu zasługuje zwłaszcza kwas linolowy (omega 6), który jest szczególnie dobroczynny dla skóry, a którego stężenie w oleju cacay jest również bardzo wysokie w porównaniu do innych roślinnych olejów kosmetycznych.
Fot. Your Best Digs [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Jak olej cacay działa na skórę?

Kombinacja witaminy A i E nawet dla laików brzmi obiecująco – uważane za witaminy młodości te silne antyulteniacze pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają proces starzenia. Poza tym witamina A wykazuje silne właściwości gojące i regenerujące, podczas gdy witamina E minimalizuje szkody wyrządzone przez promieniowanie UV i chroni skórę przed szkodliwym zanieczyszczeniem powietrza.

Witamina E wykazuje również właściwości przeciwzapalne, co w połączeniu wysokimi dawkami kwasu linolowego jest wspaniałą wiadomością dla wszystkich osób borykających się z wypryskami, cystami i pryszczami na twarzy, dekolcie czy plecach. W świetle najnowszych badań osoby walczące z trądzikiem bardzo często cierpią na niedobór kwasu linolowego w skórze, więc jego miejscowa suplementacja może być skutecznym lekarstwem na szpecące zmiany.

Ogólnie rzecz biorąc, olej cacay poleca się:
  • jako skuteczną substancję nawilżającą, zatrzymującą na dłużej wodę w skórze i odpowiednią dla wszystkich rodzajów cery, nawet wrażliwej, skłonnej do podrażnień;
  • przy problemach z nadmiernie wysuszonym, zrogowaciałym, pękającym naskórkiem jako łagodzącą barierę hydrolipidową;
  • dla cery dojrzałej, jako kosmetyk zapobiegający pojawianiu się kolejnych zmarszczek i zwiększający poziom elastyczności i jędrności skóry (nie tylko na twarzy);
  • dla poszarzałej cery jak balsam odżywczy i rewitalizujący;
  • na rozstępy i blizny w celu ich stopniowego wygładzenia i rozjaśnienia;
  • do cery trądzikowej jako środek ograniczający pojawianie się kolejnych ognisk zapalnych;
  • jako ochronę przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi: mrozem, wiatrem, a także słońcem.
pixabay.com

Jak stosować olej cacay?

Olej cacay sprzedawany jest w szklanych buteleczkach o małych pojemnościach i nie zawiera w swoim składzie parabenów, dodatków aromatycznych ani konserwujących. Ze względu na swe pochodzenie - prosto z serca Amazonii - jest też bardzo „czysty” pod względem chemicznym – w analizach laboratoryjnych nie wykazuje skażenia żadnymi substancjami toksycznymi pochodzącymi z przemysłu czy działalności rolniczej. Olej cacay nie powoduje podrażnień ani alergii, nawet u wrażliwych osób, więc można go bezpiecznie stosować bezpośrednio na skórę.

W codziennym użytkowaniu poleca się aplikację 1-2 kropli (przy pomocy pipety) na palce i wmasowywanie ich w skórę twarzy lub innych problematycznych części ciała. Nie ma przy tym przeciwwskazań, aby stosować go w okolicach oczu i ust – wręcz przeciwnie, może z powodzeniem zastąpić specjalistyczne kremy przeciwzmarszczkowe na powieki. Aby w pełni wykorzystać dobrodziejstwo oleju poleca się cierpliwe wmasowywanie go w naskórek delikatnymi, kolistymi ruchami. Wszelkie badania w tym zakresie dowodzą, że masaż nie tylko zwiększa ukrwienie i stymuluje produkcję kolagenu, ale także ułatwia wchłanianie czynnych składników. Olej można również mieszać z szamponem lub odżywką, by poprawić kondycję włosów.

Czego się można spodziewać?

Badania kliniczne są na razie dość skąpe, ale prezentują się obiecująco. Po 4 tygodniach regularnego stosowania, 95% uczestniczek eksperymentu stwierdziło redukcję widocznych zmarszczek o ok. 45%. Ponadto użytkowniczki, w swych ocenach wskazywały, że po zastosowaniu oleju cacay cera była rozjaśniona, nawilżona i bardziej elastyczna.

Podobne doniesienia można znaleźć na internetowych forach. Kobiety zachwalają sobie nietłustą, aksamitną konsystencję i łatwe wchłanianie. W porównaniu z olejem arganowym, olej cacay wydaje się znacznie lżejszy, a pierwsze efekty zmiękczenia i nawilżenia widoczne są już po kilku dniach. Na wyraźną poprawę kondycji skóry i włosów trzeba poczekać minimalnie 3 tygodnie, ale tysiące kobiet na całym świecie przekonują, że naprawdę warto!

Olej cacay to wielka niespodzianka i obietnica zarazem. Stosując go, nie tylko dajesz sobie szansę na piękniejszą, młodszą skórę bez szkodliwej chemii, ale także wspierasz amazońską przyrodę i farmerów żyjących z ekologicznej uprawy. Dla świadomego człowieka XXI wieku to reklama skuteczniejsza niż wszystkie inne!
Agata Pavlinec

Bibliografia

1. https://www.smallbizdaily.com/going-nuts-cacay-nut-suddenly-hot/
2. http://www.naturallivingideas.com/cacay-oil-benefits/
3. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3448029/Is-Cacay-oil-secret-youthful-skin-anti-ageing-elixir-extracted-nut-boasts-50-Vitamin-E-Argan-oil-sales-going-roof.html
4. http://theradicalwithin.com/product/cacay-oil/

Ocena (4.8) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy