Autor: Joanna Szubierajska

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej kokosowy?

Mimo iż olej kokosowy (tłuszcz kokosowy) należy do tzw. tłuszczów nasyconych, to nie zagraża zdrowiu, wręcz przeciwnie – tłuszcz z kokosa nazywany jest leczniczym darem natury. Z czego wynikają zalety i dobroczynny wpływ oleju kokosowego na nasze zdrowie? Czy rzeczywiście olej kokosowy jest tak zdrowy, jak przekonują naukowcy?



fot. sxc.huFot. sxc.hu
  1. Zdrowe tłuszcze z kokosa
  2. Olej który odchudza
  3. Olej kokosowy utrzymuje cholesterol w ryzach
  4. Co dobrego jeszcze siedzi w oleju kokosowym?
  5. Olej kokosowy w kuchni


Od pokoleń mieszkańcy Azji, Oceanii, Afryki i Ameryki Środkowej wykorzystują olej kokosowy jako główne źródło pożywienia i … cieszą się lepszym zdrowiem i samopoczuciem niż mieszkańcy Ameryki Północnej i Europy. Mimo, iż olej kokosowy złożony jest w 90 proc. z tłuszczy nasyconych, to zaliczany jest do najzdrowszych tłuszczy na świecie. Z czego to wynika?

Justyna Marszałkowska-Jakubik z Centrum Dietetycznego Prolinea zwraca uwagę, że tłuszcz nasycony z kokosa, jest inny niż ten, który występuje w ciastkach, nabiale czy mięsie.

„Tłuszcze nasycone MCT (średniołańcuchowe) zawarte w kokosie łatwo się spalają, do ich strawienia organizm nie potrzebuje bowiem ani lipazy trzustkowej ani żółci, stąd też stanowią dla organizmu szybkie źródło energii, co powszechnie jest wykorzystywane w diecie sportowców, są też dobrym źródłem tłuszczu dla wegetarian. Kwasy MCT stosowane są też w żywieniu wcześniaków” – przekonuje Justyna Marszałkowska-Jakubik.
Tradycyjna produkcja kokosowego tłuszczu zaczyna się od wysuszenia kokosów. By Negliea (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Zdrowe tłuszcze z kokosa

Ttrójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT), występujące w kokosie, to tłuszcze, które zamiast w oponkę wokół brzucha są przekształcane w energię. ,,Po strawieniu, MCT dostaje się bezpośrednio do wątroby, gdzie natychmiast jest przekształcany w energię,” – przekonuje Mary Enig, autorka książki ,,Eat Fat, Lose Fat.”

Przeciwieństwem zdrowych tłuszczy, które występują w oleju kokosowy są powszechnie występujące w produktach spożywczych długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LCFA), które są trudniej przyswajane przez nasz organizm, przez co od razu zamieniane są w tkankę tłuszczową.

Olej który odchudza

Dlatego zwolennicy oleju z kokosa przekonują, że ma on właściwości odchudzające − pobudza przemianę materii i redukuje niekorzystny tłuszcz. Potwierdzają to badania naukowców z Uniwersytetu McGill w Kanadzie, które wykazały, że jeżeli zamienimy stosowane do tej pory tłuszcze na olej kokosowy, to możemy bez wysiłku pozbyć się zbędnego balastu w postaci tkanki tłuszczowej.

Olej kokosowy utrzymuje cholesterol w ryzach

Suplementacja olejem kokosowym nie wywiera negatywnego wpływu na cholesterol. Przeciwnie, obniża ryzyko chorób serca i arteriosklerozy oraz zmniejsza otyłość brzuszną. „Badania z 2011 roku pokazują, że kwasy tłuszczowe występujące w kokosie wpływają korzystnie na stężenie ‘dobrego’ cholesterolu HDL, będąc obojętnym dla frakcji LDL (złego cholesterolu). Z racji tego, że w tłuszczu kokosowym dominują kwasy nasycone jest to bardzo korzystny tłuszcz do podgrzewania np. smażenia” – mówi Justyna Marszałkowska-Jakubik.
Fot. sxc.hu

Co dobrego jeszcze siedzi w oleju kokosowym?

Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii odkryli, że olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną ubytków i infekcji jamy ustnej. A to za sprawą kwasu laurowego (laurynowego), który ma silne działanie antybakteryjne.

Kolejnego ciekawego odkrycia dokonała dr. Beverly Teter z Uniwersytetu w Maryland. Jej zdaniem olej kokosowy, a raczej MCT w nim występujące, pomaga w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie chorób Parkinsona i Alzheimera. Jak wiadomo mózg bez właściwego paliwa umiera. Dr. Beverly Teter wskazała, że olej kokosowy może być alternatywnym paliwem dla naszego najważniejszego organu.

Co jeszcze? Olej kokosowy przyczynia się do poprawy trawienia − łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. Dodatkowo czysty olej kokosowy zawiera kwas laurynowy i kaprylowy czyli dwa bardzo ważne kwasy tłuszczowe, które wykazują właściwości antywirusowe i antybakteryjne.

Olej kokosowy okazuje się bardzo pomocny w pielęgnacji urody – dzięki swoim właściwościom nawilżającym i chroniącym wzmacnia włosy, odżywia skórę. Silny wpływ oleju kokosowego na włosy potwierdzają wyniki badań opublikowane w Journal of Cosmetic Science: Olej kokosowy, tj. trójgliceryd kwasu laurynowego (główny kwas tłuszczowy) jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa.
Fot. Veganbaking.net [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Olej kokosowy w kuchni

Na rynku najczęściej spotykamy olej kokosowy rafinowany. Olej rafinowany produkuje się w wysokich temperaturach i czasem przy użyciu chemicznych rozpuszczalników. Zazwyczaj ma dłuższy okres ważności do spożycia, jest bezbarwny, pozbawiony zapachu i smaku i... wielu właściwości prozdrowotnych. Z kolei olej tłoczony na zimno – bez użycia wysokich temperatur i chemicznych rozpuszczalników − tych właściwości ma multum, przez co jest poszukiwanym, ale i dosyć drogim produktem.

Olej kokosowy ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego idealnie nadaje się do smażenia. Bo im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania – podczas smażenia nie pali się i nie wydziela rakotwórczych substancji.
Olej kokosowy jest biały i konsystencją przypomina masło. Fot.Meal Makeover Moms [CC BY-ND 2.0 ], Flickr.com
Ekologia.pl (Joanna Szubierajska)

Bibliografia

http://altmedicine.about.com/od/coconutoil/a/Benefits-Of-Coconut-Oil.htm
http://www.naturalnews.com/043875_coconut_oil_belly_fat_weight_loss.html

Ocena (4.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy