Olej makadamia właściwości, działanie. Olej makadamia na włosy, twarz i ciało

fot. dreamstime fot. dreamstime

Przydaje się i w kuchni, i w pielęgnacji ciała. Kusząco pachnie i smakuje. Można go dodać nawet do kawy, by zastąpić nim niezdrowy syrop. Jest też jedną z odpowiedzi na pytanie: „jak się pozbyć cellulitu?”. To właśnie olej z orzechów makadamia – uniwersalny, smakowity, upiększający. Dowiedz się, jak w pełni wykorzystać jego bogactwo.


Orzechowy olej z australijskich drzew

W podzwrotnikowych, tropikalnych lasach na północno-wschodnich terenach Australii, rośnie drzewo makadamia – kilkunastometrowe, wiecznie zielone, o skórzastych, błyszczących liściach. Do lat 50. XX wieku nikt nie zwracał na nie szczególnej uwagi. Dopiero, gdy na kontynent przybył pewien szkocki botanik nazwiskiem Walter Hill, drzewo makadamiowe stało się obiektem zainteresowania przyrodników, a niedługo potem także przedsiębiorców. Hill najpierw natknął się na orzechy makadamii, a potem wraz z zespołem badawczym, odkrywał właściwości napotkanego przez siebie drzewa i jego intrygujących owoców. Ustalił, między innymi, że makadamia liczy kilkanaście odmian, z których tylko dwie wydają jadalne nasiona. Orzechy makadamii okazały się bardzo smaczne, odżywcze, pachnące i kremowe. Australijczycy postanowili rozwinąć ich uprawy, przekonani, że te niedawno poznane rarytasy zdobędą uznanie na całym świecie. Tak też się stało. Do dziś Australia pokrywa światową produkcję orzechów makadamia w 30%. Pozostałymi dostawcami tych orzechów na międzynarodowy rynek są też Brazylia, Hawaje czy Zimbabwe.



Twardy jak makadamia

Jeśli powiedzenie „twardy orzech do zgryzienia” kojarzy Wam się z rozłupywaniem orzechów włoskich lub otwieraniem kokosu, pora przestawić się tu na myślenie o makadamii. Te niewielkie orzechy mają tak twardą skorupkę, że muszą ją rozłupywać specjalne maszyny. Trudno zrobić to samodzielnie. A nawet, gdyby nam się udało, to raczej nie na tyle, aby nie naruszyć delikatnego jądra, wypełniającego środek.



Orzechy makadamia są bardzo delikatne. Po zdjęciu z nich twardej skorupki, uzyskujemy dostęp do aksamitnej kulki o słodkawym zapachu i lekko masłowym, słodkim smaku. Ze względu na swoją konsystencję, makadamia chętnie wykorzystywane są w kuchni do przyrządzania kremowych, łagodnych potraw i do uświetniania deserów. Dodajmy je do ciasteczek maślanych, by wzbogacić ich smak. Lub do zupy krem, by zaakcentować jej słodycz. Pokruszmy orzechy makadamii do zapiekanki z warzyw lub uprażmy je z odrobiną przypraw. W deserze połączmy natomiast z bananem, ananasem, kokosem lub czekoladą. Możliwości i kombinacji smakowych mamy do dyspozycji dużo, jednak traktując makadamię jako składnik dania, wybierajmy przemyślane przepisy. Po pierwsze dlatego, że to towar niemalże luksusowy. Za kilogram orzechów zapłacimy ponad 100 złotych. Po drugie, makadamia to istna bomba kaloryczna. Stugramowa porcja zawiera aż 700 kalorii. I choć obecny w nich tłuszcz jest bardzo zdrowy, pamiętajmy, że wartość kaloryczna naszej potrawy znacznie przez nie wzrośnie. A co możemy powiedzieć o oleju tłoczonym z orzechów makadamii? Czy jest równie ekskluzywny, jak surowiec, z którego powstaje?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy