Olej makowy – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej makowy?

Kwait maku, fot. pixabay.com Kwait maku, fot. pixabay.com

Niektórzy eksperci twierdzą, że ma orzechowy, lekko prażony smak, a dodatkowo łagodzi podrażnienia żołądka, leczy odleżyny, owrzodzenia, rany. Mowa oczywiście o oleju makowym, który wykazuje działanie pro-zdrowotne, a dodatkowo pozytywnie wpływa na urodę. Olej makowy odżywia i regeneruje włosy, a także zapobiega powstawaniu zaskórników na twarzy. Nic dziwnego, że zainteresowanie olejem makowym z roku na rok wzrasta. Dowiedzmy się o nim więcej.


Olej makowy – czym jest?

Olej makowy, jak sama nazwa wskazuje, jest pozyskiwany z maku, a konkretnie jego nasion. Obok oleju sojowego, lnianego, konopnego czy pochodzącego z orzechów włoskich, olej makowy należy do olejów schnących. Czas jego schnięcia wynosi od 6,5 do 8 dni. W celu uzyskania oleju makowego nasiona maku są najpierw drobno mielone, a następnie ucierane z wodą. Do tak otrzymanej emulsji – w zależności od zapotrzebowania – producent może dodać różne substancje lecznicze.

W składzie oleju makowego znajdziemy kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy i linolenowy. Dokładną ich ilość przedstawia poniższa tabelka.




Olej makowy jest pozyskiwany z nasion maku, fot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy