Olej moringa - właściwości i działanie. Jak stosować olej moringa?

Oleje to bez wątpienia najcenniejszy podarunek od natury. Mają one wiele zastosowań, a ich właściwości wykazują zbawienny wpływ zarówno na zdrowie, jak i na urodę. Nie inaczej jest w przypadku oleju moringa. To doskonałe źródło kwasu oleinowego – cennej substancji, która zapobiega wielu chorobom i dolegliwościom. Jaki sekret skrywa olej moringa?



Moringa zalicza się do grupy tzw. superfoods, które uważane są za najzdrowsze produkty na świecie, fot. pixabay.comMoringa zalicza się do grupy tzw. superfoods, które uważane są za najzdrowsze produkty na świecie, fot. pixabay.com
  1. Olej moringa – co to takiego?
  2. Właściwości oleju moringa
  3. Olej moringa – czy dla każdego?
  4. Olej moringa w kosmetyce
  5. Olej moringa w kuchni
  6. Czy warto stosować olej moringa?

Olej moringa – co to takiego?

Olej moringa pozyskiwany jest z nasion rośliny, która nazywana jest „drzewem długowieczności”. Swoją konsystencją przypomina oliwę z oliwek, ale znacznie lepiej się od niej wchłania. Moringa zalicza się do grupy tzw. superfoods, które uważane są za najzdrowsze produkty na świecie. Pozyskiwany z tej rośliny olej charakteryzuje się delikatnym żółtym kolorem, lekką konsystencją, orzechowym zapachem i słodkawym smakiem.

Już w starożytności powszechnie znane były cudowne właściwości drzewa moringi. Antyczna medycyna ajurwedyjska dokładnie opisywała jego właściwości i wykorzystywała je do celów leczniczych prawie 3000 lat temu. Już wtedy, w połączeniu z kadzidłem, papirusem oraz sfermentowanym sokiem roślinnym, stosowany był jako skuteczny środek przeciwzmarszczkowy. W starożytnej Grecji i Rzymie był powszechnie używany jako dodatek do kosmetyków, maści, kremów oraz jako olejek eteryczny. W epoce kolonialnej, kiedy Brytyjczycy sprowadzili wiele przypraw i ziół z Indii, to właśnie za ich sprawą moringa dotarła do innych części świata. Dzisiaj występuje aż 13 różnych gatunków tej rośliny, w wielu częściach świata.

Drzewo to oryginalnie wywodzi się z północnych Indii (u podnóży Himalajów), ale obecnie rośnie w krajach tropikalnych i subtropikalnych, występuje między innymi w całej Azji, Afryce oraz Ameryce Południowej. Moringa osiąga od około pięciu do dziesięciu metrów wysokości, charakteryzuje się pęczkami z małymi, owalnymi liśćmi oraz kwiatami o kremowym kolorze. Korzenie moringi smakiem przypominają chrzan, dlatego też bywa nazywane “drzewem chrzanowym”. Jednak to w liściach znajdują się wszystkie ważne substancje odżywcze: aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i składników mineralnych, które maja duży wpływ na kondycję naszego organizmu.

Właściwości oleju moringa

W głównej mierze olej moringa (w ponad 70 %) składa się z kwasu oleinowego (MUFA), który decyduje o jego cudownych właściwościach leczniczych. Związek ten zaliczany jest do grupy cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też jego właściwości odżywcze zestawiane są do właściwości odżywczych najlepszej jakościowo oliwy z oliwek. Dlaczego kwas oleinowy jest taki wartościowy? Przede wszystkim dlatego, że redukuje stężenie „złego” cholesterolu LDL. Stosowanie oleju moringi zalecane jest w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, ponieważ zmniejsza lepkość i obniża ciśnienie krwi.
Olej z „drzewa długowieczności” zawiera duże pokłady witaminy A i E. Pierwsza z nich, określana również jako retinol, beta-karoten, akseroftol oraz prowitamina A, ma ona istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pozytywnie wpływa na proces widzenia, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu. Oprócz tego wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, pomaga zwalczać bakterie i wirusy oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. To jeden z najważniejszych związków, który ma wpływ na odporność organizmu.

Natomiast witamina E nazywana jest „witaminą młodości i płodności”. Nie tylko skutecznie zwalcza wolne rodniki, które codziennie atakują organizm człowieka, ale także dba o prawidłową krzepliwość krwi, odpowiednią ruchliwość mięśni i obniża stężenie "złego" cholesterolu w organizmie. Wysokie dawki witaminy E obniżają komórkowy stres oksydacyjny i modyfikują właściwości błony komórkowej, tym samym poprawiają działanie insuliny i regulują poziom glukozy we krwi. Odpowiednia ilość tej witaminy w codziennej diecie u kobiet spodziewających się dziecka zapobiega wadom płodu oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży.

Z kolei sterole i antyoksydanty, które również wchodzą w skład oleju moringa, wspomagają regenerację uszkodzonego organu wewnętrznego, np. wątroby zniszczonej przez toksyny. Olej ten może być stosowany przy przypadku uszkodzenia wątroby przez niektóre toksyny, takie jak wirusy zapalenia wątroby typu B czy zażywania różnych leków.
Olej moringa pozyskiwany jest z nasion rośliny, która nazywana jest „drzewem długowieczności”. fot. pixabay.com

Olej moringa – czy dla każdego?

Tak jak w innych olejach, również w oleju moringa występują niekorzystne dla naszego zdrowia tłuszcze nasycone (około 20 % jego zawartości), które podnoszą poziom stężenia „złego” cholesterolu. Dlatego trzeba uważać z dawkowaniem oleju moringa w codziennej diecie. Stosowany w nadmiarze może nam tylko zaszkodzić.
Kobietom w ciąży, zazwyczaj nie zaleca się stosowania oleju moringa, ponieważ może powodować skurcze macicy. W pierwszych dwóch trymestrach potencjalnie może stymulować miesiączkę, a tym samym zwiększać ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu.

Olej moringa w kosmetyce

Kosmetyki do pielęgnacji skóry z zawartością oleju moringa wykazują działanie nawilżające i zmiękczające. Obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe mają za zadanie wzmocnić barierę ochronnej skóry, tym samym zapobiegając utracie wody ze skóry, a także poprawiając poziom jej nawilżenia. Dodatkowo przyspieszają regenerację uszkodzonej bariery lipidowej naskórka oraz normalizują stany zapalne i stabilizują metabolizm skóry. Stosowanie kosmetyków z olejem moringa polecany jest głównie osobom z cerą suchą i dojrzałą, ale jego zbawienne właściwości działają na każdy rodzaj skóry. Przy problemach ze skórą trądzikową redukuje wydzielanie sebum, zapobiega powstawaniu zaskórników i wyprysków. Olej ten można stosować na całe ciało np. wykorzystać do leczniczego i regeneracyjno-relaksującego masażu.

Co więcej, olej moringa koi i przyspiesza gojenie skóry uszkodzonej, podrażnionej promieniowaniem UV, czynnikami atmosferycznymi (np. słońcem czy mrozem), po zranieniach oraz po ukąszeniach owadów. Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, łagodząc objawy stanów zapalnych.

Olej moringa znakomicie działa również na włosy – zapobiega ich wypadaniu, pomaga zwalczyć łupież i wzmacnia ich cebulki. Jego działanie najlepiej sprawdzi się na włosach suchych i trudno rozczesujących się. Można go stosować zarówno przed, jak i po umyciu. Dobrze się sprawdzi także jako serum ułatwiające późniejszą stylizację kosmyków. Jako specyfik do włosów można wykorzystywać nie tylko gotowe produkty z dodatkiem oleju moringa, które dostępne są na sklepowych półkach, ale również olej pod czystą postacią.
Swoją konsystencją przypomina oliwę z oliwek, ale znacznie lepiej się od niej wchłania. fot. pixabay.com

Olej moringa w kuchni

Olej z „drzewa długowieczności” można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. W związku z tym, że ma wysoka temperaturę dymienia, śmiało wykorzystuje się go do smażenia potraw. Trzeba jednak pamiętać, by do obróbki termicznej wykorzystywać rafinowaną formę oleju moringa. Ten tłoczony na zimno stanowi znakomity dodatek do sałatek, majonezu oraz wszelkich sosów.
Ważne jest odpowiednie przechowywanie tego oleju. Wystawiony na bezpośrednie światło słoneczne i wysokie temperatury, bardzo szybko jełczeje, traci swoje cenne właściwości i skraca czas przydatności do spożycia. Dlatego też olej moringa należy przechowywać w chłodnym miejscu, gdzie nie jest wystawiony na działanie powietrza i zmiennych temperatur, najlepiej w butelce z ciemnego szkła i z dala od światła. Po otwarciu najlepiej zużyć go w przeciągu 3 miesięcy.

Czy warto stosować olej moringa?

Olej moringa jest jednym z najbardziej pożądanych olejów na rynku. Wszystko za sprawą jego drogocennych właściwości, które można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. O ile kosmetyki z zawartością tego oleju można stosować bez ograniczeń, o tyle na olej w czystej postaci należy uważać. Zawarte w nim tłuszcze nasycone (około 20%), mogą wpływać negatywnie na organizm, np. podnosząc stężenie złego cholesterolu. Jednak bogactwo pozostałych substancji odżywczych i pierwiastków niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania znacznie przewyższa jego ewentualne działanie niepożądane.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “11 Best Benefits Of Moringa Oil For Skin, Hair And Health”; data dostępu: 2019-05-20
  2. “9 Amazing Benefits of Moringa Oil”; data dostępu: 2019-05-20
  3. “https://www.moringasiam.com/moringa-oil/”; data dostępu: 2019-05-20
  4. “Moringa Oil Benefits”; data dostępu: 2019-05-20
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy