Olej rycynowy – właściwości i działanie. Jak stosować olej rycynowy?

Kosztuje zaledwie kilka złotych, a ma naprawdę wszechstronne działanie. Choć znany jest głównie z właściwości przeczyszczających, warto zapoznać się z jego pozostałymi walorami. Olejek rycynowy potrafi bardzo wiele, począwszy od uśmierzania bólu, a skończywszy na redukcji zmarszczek.



fot. shutterstockfot. shutterstock
  1. Olej rycynowy - nie truje, choć mógłby
  2. Kosmetyczny olej rycynowy to gładka, nawilżona skóra
  3. Olej rycynowy to naturalna odżywka do włosów
  4. Olej rycynowy na brwi i rzęsy

Olej rycynowy - nie truje, choć mógłby

Źródłem oleju rycynowego są nasiona rośliny zwanej rącznikiem pospolitym (Ricinus communis). Jej naturalnym miejscem występowania jest Afryka, natomiast w Polsce uprawia się ją w celach ozdobnych, jako gatunek jednoroczny. Dorasta do maksimum 3 metrów wysokości, ma duże, dłoniasto złożone liście,
Cena olejku rycynowego jest bardzo korzystna:
  • Olej z awokado – 14 zł/50 ml
  • Olej marula – 40 zł/50 ml
  • Oliwa z oliwek bio – 40 zł/1000 ml
  • Olej lniany – 8 zł/50 ml
  • Olej rycynowy – 4 zł/50 ml
  • Olej migdałowy – 7 zł/50 ml
  • Olej arganowy – 25 zł/50 ml
przybierające kolor od ciemnozielonych po czerwono-fioletowe. Jej kwiaty są drobne, niepozorne, jaskrawoczerwone. Jesienią pojawiają się zaś kolczaste, okrągłe owoce, również w kolorze intensywnej czerwieni. Rącznik jest piękny, ale i zabójczy. Zawarta w nim rycyna to trujące białko, którego zjedzenie może skutkować śmiercią. Najwięcej rycyny rącznik magazynuje w nasionach. Już trzy niewielkie pestki zawierają silną dawkę trującą, która po kilku godzinach od dostania się do przewodu pokarmowego powoduje gorączkę, wymioty, halucynacje i odwodnienie. Śmiertelna dawka rycyny to 0,5 mg. Można się nią zatruć także przez wdychanie oparów i podanie podskórne.

Olej rycynowy pozyskiwany z nasion rącznika jest tłoczony na zimno, przez co na tym etapie pozostaje substancją trującą. Rycyna traci jednak swoje zabójcze właściwości pod wpływem temperatury, dlatego uzyskany olej gotuje się w wodzie. Produkt dostępny w aptekach jest dzięki temu bezpieczny. Można go stosować zewnętrznie, w celach pielęgnacyjno-leczniczych, a także wewnętrznie. Jest znanym remedium na zaparcia. Należy go jednak dawkować ostrożnie i zgodnie z zaleceniami. Nie może być przyjmowany przez kobiety w ciąży oraz osoby, które cierpią na ostre, niewyjaśnione bóle brzucha, zapalenie jelit czy wyrostka robaczkowego. Przeciwwskazaniem jest także miesiączka.

Mniej inwazyjne od podania doustnego jest wykonanie okładu na brzuch z podgrzanego oleju. Takie kompresy medycyna naturalna zaleca przy bólach kręgosłupa i głowy.
Rącznik pospolity. Foto shutterstock

Kosmetyczny olej rycynowy to gładka, nawilżona skóra

Olej rycynowy jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków dostępnych w sklepach. To dlatego, że dobrze nawilża, wygładza i pomaga spłycić zmarszczki. Sprawdzi się w przypadku skóry bardzo suchej i rogowaciejącej. Ponadto wykorzystuje się go do oczyszczania twarzy.
Olejek rycynowy wykorzystywany do pielęgnacji powinien mieć odpowiednią jakość. Od tego zależy jego działanie oraz to, czy nie podrażni i nie zapcha naszej skóry. Warto pamiętać, że najlepszy jest olejek tłoczony na zimno i nierafinowany (jest najbogatszy w cenne składniki odżywcze). Dobrze, jeśli ma on odpowiednie certyfikaty. Doskonały wybór to olejek rycynowy Nanoil. To inwestycja, która się opłaca. Można stosować go nie tylko na skórę całego ciała, twarzy i głowy, ale także na włosy, rzęsy i paznokcie. Wykazuje wysoką biozgodność i jest 100% organiczny, dzięki czemu można stosować go jako samodzielny kosmetyk natłuszczający, wzmacniający i wygładzający. Sprawdza się jako naturalna odżywka przyspieszająca wzrost rzęs i włosów, a także jako składnik mieszanki do OCM, czyli oczyszczania twarzy olejami.
olejek
Więcej o produkcie przeczytasz na stronie: www.nanoil.pl/olej-rycynowy


Oczyszczanie twarzy olejem rycynowym


Czyszczenie skóry twarzy za pomocą olejów to tak zwana metoda OCM. Pozwala na dokładne usunięcie zabrudzeń, precyzyjny demakijaż, zwężenie porów i wygładzenie cery. Co najistotniejsze jednak, nie pozbawia skóry jej naturalnej tłuszczowej warstwy ochronnej, jak robi to większość środków myjących.

Olej rycynowy jest podstawą tego oczyszczania, ale zawsze miesza się go z innymi, wybranymi olejami, np. migdałowym, arganowym, z pestek winogron czy nawet z oliwą. W przypadku cery normalnej zawartość oleju rycynowego w miksturze powinna wynosić około 20% (mniej w przypadku skóry suchej, więcej dla skóry tłustej). Oleje rozgrzewamy w dłoniach i nakładamy na zwilżoną skórę twarzy, delikatnie masując. Następnie ścieramy olej kosmetyczną ściereczką. Powtarzamy jeszcze minimum raz. Na koniec myjemy twarz w chłodnej wodzie.

Metody tej nie można nadużywać. Osoby posiadające skórę podrażnioną i z mocnym trądzikiem powinny zmywać olej mydłem leczniczym.


Olej rycynowy to naturalna odżywka do włosów

Działanie oleju rycynowego na włosy jest kompleksowe i szybko dostrzegalne. Regularne stosowanie da nam następujące efekty: pogrubienie i wzmocnienie włosów, szybszy wzrost, zmiękczenie oraz nawilżenie pasm, zamknięcie łusek włosów oraz wygładzenie rozdwojonych końcówek.

Ponieważ olej rycynowy jest bardzo nasycony, a przy tym gęsty i ciężki, najlepiej stosować go z innym produktem do pielęgnacji włosów, na przykład z ulubioną odżywką, naftą kosmetyczną, żółtkiem jaja lub innym olejem.

Charakterystyczną cechą olejku rycynowego jest zdolność przyciemniania włosów. Pamiętajmy o tym, jeśli mamy zamiar stosować go systematycznie.
Olej rycynowy wzmacnia rzęsy i brwi, fot. shutterstock

Olej rycynowy na brwi i rzęsy

Nietrudno odgadnąć, że skoro olej rycynowy wzmacnia czuprynę, to wzmocni (pogrubi, zagęści, przyciemni) również brwi oraz rzęsy. I, prawdę mówiąc, w tym drugim celu jest nawet częściej stosowany. Nic dziwnego – choć olejek dobrze odżywia, nie każda kobieta chce doprowadzić do efektu przyciemnienia włosów na głowie. Zwłaszcza jeśli jest blondynką. Natomiast ciemniejsze rzęsy i brwi to już zupełnie inna sprawa. Jednak nie u każdej użytkowniczki rycyna dokona cudów. Efektu przyciemnienia możemy akurat być pewne, lecz nie zawsze doczekamy się spektakularnego wzmocnienia, wydłużenia i pogrubienia. Wiele zależy od indywidualnych czynników. Bywa nawet, że rzęsy po stosowaniu na nie olejku rycynowego zaczynają wypadać. Najczęściej dzieje się tak dlatego, że słabe włoski muszą ustąpić miejsca mocniejszym. Niemniej, w nielicznych przypadkach rzęsy po prostu się przerzedzają.
Jak to zwykle bywa z przeróżnymi kosmetykami, olej rycynowy może też podrażnić oczy. Najlepiej więc nie nakładać go palcem,
Olej rycynowy ma wiele zastosowań, m. in. w produkcji:
  • opakowań na żywność plastiku
  • olejów silnikowych
  • włókna syntetycznego
  • farb
  • tuszów
  • mydeł
  • detergentów czyszczących
  • świec
  • nylonu
  • broni
ale za pośrednictwem pędzelka lub szczoteczki po zużytym tuszu. W przypadku wyjątkowo wrażliwych oczu, bezpieczniej będzie też, jeśli olejek zaaplikujemy na rzęsy w ciągu dnia.

Zastosowany na noc może niebezpiecznie rozetrzeć się podczas snu i wywołać bardzo nieprzyjemne podrażnienie. Z tego samego powodu uważajmy również, kiedy w celu wygładzenia cery, wcieramy olejek w skórę twarzy.

Mimo wszystko warto sprawdzić, na ile olej rycynowy „dogada się” z naszymi włosami. Mały test nie zaszkodzi, zwłaszcza że akurat ten olej jest tani jak przysłowiowy barszcz. Kosztuje zaledwie kilka złotych. A może się okazać, że genialnie poprawi kondycję naszych brwi i rzęs.

Jeśli jednak wygląda na to, że olej rycynowy na niewiele zda się u nas w pielęgnacji włosów, wykorzystajmy go w inny sposób. Niezawodnie działa na paznokcie – wzmacnia je i utwardza. Poza tym skutecznie zmiękcza, nawilża i regeneruje suchy oraz zrogowaciały naskórek. Pomaga szczególnie na twarde pięty – wystarczy wymieszać go z kremem, a następnie obficie wsmarować w stopy, owinąć je folią spożywczą i schować na noc w bawełniane skarpetki.
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

  1. European Medicines Agency; “Ricini oleum”; data dostępu: 2019-06-14
  2. Vinay R. Patel i in.; “Castor Oil: Properties, Uses, and Optimization of Processing Parameters in Commercial Production”; data dostępu: 2019-06-14
  3. Sarah C. P. Williams; “Just a spoonful of castor oil”; data dostępu: 2019-06-14
  4. Floriana Monica Rusu, University of Medicine and Pharmacy, Târgu-Mureş, Rumunia; “Phytochemical Study of Various Sorts of Castor Oil (Ricini oleum) in dermatological products”; data dostępu: 2019-06-14
  5. Todd A. Born; “Topical use of castor oil”; data dostępu: 2019-06-14
Ocena (4.2) Oceń:
Pasaż zakupowy