Olej sezamowy – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej sezamowy?

Ziarna białego i czarnego sezamu, fot. Pixbay.com Ziarna białego i czarnego sezamu, fot. Pixbay.com

Zarówno sezam, jak i olej z niego wydobywany, posiadają szereg szalenie cennych dla zdrowia i urody właściwości. Olej sezamowy zawsze warto mieć nie tylko w kuchni czy apteczce, ale także produkty z jego udziałem powinny na stałe zawitać do kosmetyczki.


Gwiazda dawnych lat

Olej sezamowy znany był już w starożytności. Stosowali go przede wszystkim w Indiach, dalej powędrował na Bliski Wschód, aż do Afryki i Azji. W XVII wieku dowiedziano się o nim w Stanach Zjednoczonych. Dzisiaj cieszy się popularnością na całym świecie. Nic w tym dziwnego, gdyż znalazł zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale również w kosmetyce oraz kuchni.

O sezamie słów kilka

Sezam jest rośliną bogatą w witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jego ziarna dzielą się na kilka gatunków: czarny, czerwony, czarny oraz biały. Najpopularniejsze jednak są dwie jego odmiany: biały ma charakterystyczny orzechowy, lekko słodkawy smak. Z kolei czarne ziarna także są słodkie, ale posiadają znacznie bardziej intensywny aromat. Natomiast wszystkie wcześniej wymienione odmiany ziaren mają wspólny mianownik – zawierają sezamol i sezamolinę, czyli naturalne przeciwutleniacze, które wykazują szereg szalenie ważnych właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych.
 
Jak zatem wykorzystać ziarna sezamu? Można dodawać je do deserów, sałatek, koktajli, jogurtów, zup, placków, kotlecików czy sosów. Tak naprawdę niewielkie ilości można dodawać do wszystkiego, a każda wymówka do ich spożywania powinna być dobra, biorąc pod uwagę jakie właściwości ma sezam.

Na sklepowych półkach dostępne są ziarna sezamu niełuskane i łuskane. Te pierwsze należy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Z kolei wyłuskane ziarenka sezamu koniecznie przechowuj w lodówce lub zamrażarce, by zapobiec ich jełczeniu.
 
Jak wydobywa się olej z sezamu?


Olej sezamowy powstaje pod wpływem tłoczenia na zimno nasion sezamu i właśnie taki nierafinowany produkt zachowuje najwięcej właściwości odżywczych. Wszystkie oleje tłoczone na zimno są znacznie bardziej wartościowe dla zdrowia i urody niż te rafinowane (czyli te uzyskiwane pod wpływem wysokiej temperatury).


ziarna sezamu. Fot. pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy