Olej tamanu – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej tamanu?

Olej tamanu uchodzi za kosmetyk, który pozostawia skórę bez najmniejszej skazy. Wśród wiernych użytkowników zyskał miano „cudotwórcy”. W czym tkwi fenomen oleju tamanu? Głównie w jego silnym działaniu regenerującym i przeciwzapalnym. To czyni go skutecznym remedium na dolegliwości skóry problemowej oraz na poparzenia, blizny, rozstępy, a nawet opryszczkę.



fot. dreamstimefot. dreamstime
  1. Tamanu: skarb Pacyfiku
  2. Olej tamanu - właściwości
  3. Olej tamanu - najważniejsze substancje czynne
  4. Stosowanie olejku tamanu
  5. Olejowy balsam po goleniu z tamanu

Tamanu: skarb Pacyfiku

Drzewo tamanu (Calophyllum Inophyllum), jak większość rzadkich drzew świata, rośnie na południowym wschodzie Azji i na wyspach Pacyfiku. Jest wiecznie zielone, osiąga kilka metrów wysokości i rodzi okrągłe, nieduże owoce, przypominające w smaku jabłka. Wewnątrz każdego owocu znajduje się pestka, która po wysuszeniu stanowi surowiec do produkcji oleju tamanu. Jego cenne właściwości jako pierwsi odkryli Polinezyjczycy, którym służył jako lek na rany, poparzenia i choroby skóry oraz chronił przed wysuszającym działaniem wiatru. Właściwości lecznicze przypisywali oni także pozostałym częściom drzewa – liściom, korzeniom, korze i oczywiście owocom.

Olej tamanu nie należy do najtańszych. Jego cenę kształtuje pochodzenie i sposób wytwarzania. Drzewo tamanu owocuje jedynie dwa
Olejek tamanu pomoże na:
  • rogowacenie naskórka
  • opryszczka zajady
  • trądzik
  • zaskórniki
  • przetłuszczająca cera
  • otarcia
  • owrzodzenia
  • blizny
  • rozstępy
  • przesuszenie skóry
  • poparzenia słoneczne
  • pękające naczynka
  • zmarszczki
  • grzybica
razy w roku, a z tłoczeniem oleju należy poczekać dwa miesiące, podczas których nasiona schną. Weźmy też pod uwagę, że na wyprodukowanie 1 kg tego oleju trzeba zużyć 20 kg owoców. Za buteleczkę oleju tamanu o pojemności 50 ml zapłacimy więc około 30-40 zł. Za zakupem przemawia jednak duża wydajność i skuteczność produktu.

Olej tamanu - właściwości

Olej tamanu ma bardzo wiele zalet. Stosowany na skórę sprawia, że staje się gładsza i bardziej jędrna. Jest to możliwe dzięki jego właściwościom uelastyczniającym. W pierwszej kolejności wykorzystuje się go jednak do celów leczniczych. Pomaga pozbyć się trądziku i łagodzi inne stany chorobowe skóry. Jest silnie regenerujący – odbudowuje komórki skóry i pobudza jej tkanki do wzrostu.

Olej tamanu charakteryzuje się iście uniwersalnym działaniem. Jeśli chodzi o problemy skórne – wszelkiego rodzaju podrażnienia, stany zapalne i wypryski – uspokaja je i goi w bardzo krótkim czasie. To dlatego, że ma właściwości antybakteryjne, łagodzące, przeciwobrzękowe, a nawet przeciwbólowe. Dobrze radzi sobie także z redukcją blizn i rozstępów. Jest przyjazny dla cery trądzikowej – pomaga eliminować trądzik oraz pojedyncze wypryski, doskonale nawilża skórę, ale nie przetłuszcza jej. Sprawdza się świetnie jako środek na owrzodzenia i oparzenia, co nadaje mu już nie tylko cechy pielęgnacyjne, ale przede wszystkim lecznicze. Stosuje się go również do eliminacji takich problemów, jak liszaje, przebarwienia skóry, zaskórniki czy grzybica stóp i paznokci. Jest bardzo dobrym lekiem na opryszczkę. W przeciwieństwie do wielu innych, popularniejszych specyfików, jest w stanie wygoić ją w ciągu paru dni. Radzi sobie ponadto z rogowaceniem naskórka, a zatem stosując go poprawimy wygląd szorstkich stóp, łokci i kolan.
Owoce z drzewa tamanu przypominają w smaku jabłka. Fot. shutterstock

Olej tamanu - najważniejsze substancje czynne

Olej tamanu składa się w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu oleinowego i linolowego, które przenikają w głąb skóry, chronią ją i regenerują. Poza tym zawiera także terpenoidy, sterole, kumaryny, a także kwas kalofillowy i substancję zwaną kalofillolidyną. To ona, wraz z kwasem kalofillowym, odpowiada w największym stopniu za właściwości przeciwzapalne i łagodzące olejku.

Stosowanie olejku tamanu

Zapach oleju tamanu jest zaskakujący. Przypomina aromat warzywnego wywaru lub przyprawy do zupy. Trudno wprost nazwać go nieprzyjemnym, ale początkowo przeszkadza większości użytkowniczek. Mimo wszystko to dość niespodziewane, że olej kosmetyczny pachnie rosołem.

A efekt każdorazowego użycia oleju tamanu jest niestety właśnie taki, że roztaczamy wokół siebie woń domowego obiadu. Intensywność tego aromatu da się zmniejszyć, mieszając olej tamanu z innym kosmetykiem oraz łącząc go z olejkami eterycznymi. Po dłuższym stosowaniu można się zresztą przyzwyczaić.
Wskazówki:
Olej tamanu przechowuj w lodówce – jełczeje szybko nawet w pokojowej temperaturze.

Jeśli przeszkadza Ci zapach oleju tamanu, wymieszaj go z innym kosmetykiem i dopiero potem nałóż na skórę.
Jeśli testowanie oleju dopiero przed nami, wiedzmy, że najlepiej nakładać go punktowo, na poszczególne zmiany skórne. Ponieważ olej tamanu bardzo dobrze nawilża, wygładza i odbudowuje, warto też stosować go na całe partie skóry, zmniejszając jednak jego stężenie do 10-50%. Kilka razy w tygodniu dodajmy go do ulubionego kremu nawilżającego lub serum i wetrzyjmy w twarz. Taki zabieg pomoże zwłaszcza suchej, zmęczonej, zanieczyszczonej oraz szarej cerze, ze skłonnością do zaskórników i pryszczy. Olejek mieszajmy z kosmetykami w dłoniach, zaraz przed nałożeniem na skórę. Zadowalające efekty otrzymamy rozcieńczając olej tamanu w żelu hialuronowym lub w hydrolacie.

Olejowy balsam po goleniu z tamanu

Wykorzystaj omawiany olejek jako środek antybakteryjny i nawilżający po goleniu. Zmieszaj jedną stołową łyżkę oleju tamanu z olejkiem lawendowym, rumiankowym i paczuli (po 12 kropel z każdego rodzaju) i dodaj do żelu aloesowego (1/2 szklanki). Taka mikstura zadziała na skórę odkażająco oraz łagodząco. Dzięki głębokiemu nawilżeniu i ochronie przed rogowaceniem, zapobiegnie także wrastaniu włosków.
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

  1. A. C. Dweck, T. Meadows ; “Tamanu (Calophyllum inophyllum) - The African, Asian, Polynesian and Pacific Panacea”; data dostępu: 2019-06-14
  2. Shanmugapriya i in., Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences; “Calophyllum inophyllum: A Medical Plant with Multiple Curative Values”; data dostępu: 2019-06-14
  3. Cathy Wong; “Tamanu Oil Benefits for Your Skin and Hair”; data dostępu: 2019-06-14
  4. Phila Raharivelomanana i in.; “Tamanu oil and skin active properties: From traditional to modern cosmetic uses”; data dostępu: 2019-06-14
  5. Teddy Léguillier i in.; “The Wound Healing and Antibacterial Activity of Five Ethnomedical Calophyllum inophyllum Oils: An Alternative Therapeutic Strategy to Treat Infected Wounds”; data dostępu: 2019-06-14
Ocena (4.9) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy