Olej z awokado – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z awokado?

Oleje i wszelkiego rodzaju olejki robią prawdziwą furorę. Używane są nie tylko w kuchni jako dodatek do dań, ale również znakomicie sprawdzają się w pielęgnacji całego ciała. Nie inaczej jest w przypadku oleju z awokado, który zaliczany jest do najzdrowszych olejów na świecie. W czym tkwi jego sekret?



Olej z awokado jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Fot. pixabay.comOlej z awokado jest jednym z najzdrowszych olejów na świecie. Fot. pixabay.com
  1. Olej z awokado – co to takiego?
  2. Jak pozyskiwany jest olej z awokado?
  3. Co kryje się w oleju z awokado?
  4. Olej z awokado a zdrowie
  5. Olej z awokado a uroda
  6. Olej z awokado w kuchni
  7. Czy warto stosować olej z awokado?


Olej z awokado – co to takiego?

Awokado to owoc pestkowy pochodzący z terenów południowego Meksyku i Środkowej Ameryki. Aktualnie jednak uprawiany jest w wielu tropikalnych rejonach świata. Jest jednym z najzdrowszych owoców świata, nic zatem dziwnego, że jego produkty pochodne również zaliczają się do naturalnych, ekologicznych i dietetycznych. Jednym z nich jest olej. Jego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w korzystny sposób wpływa na zachowanie zdrowia i profilaktykę chorób układu krążenia. Pod względem zawartości składników odżywczych, olej z awokado jest największym konkurentem oliwy z oliwek. Obecność wielu prozdrowotnych składników mineralnych oraz dobrej jakości kwasów tłuszczowych sprawia, że olej z tego egzotycznego owocu jest rozchwytywany pośród osób interesujących się zdrowym żywieniem i naturalnymi kosmetykami.

Jak pozyskiwany jest olej z awokado?

Olej z awokado produkowany jest w Meksyku, Stanach Zjednoczonych, Izraelu, RPA i Nowej Zelandii. Co ciekawe, tłoczony jest z kremowego miąższu, a nie z pestek, jak to zazwyczaj odbywa się w przypadku pozyskiwania innych tłuszczów.

Olej z awokado pozyskiwany jest dwoma metodami:
  • Na gorąco (rafinowany) – olej wydobywa się mechanicznie poprzez wyciskanie, działanie sił odśrodkowych i dużego nacisku. Potem komórki tłuszczowe są rozrywane metodami mechanicznymi lub enzymatycznymi. Niestety ta metoda pozyskiwania oleju pozbawia go części właściwości zdrowotnych. Olej rafinowany ma jasną barwę i słabo wyczuwalny smak i zapach. Jeżeli chcemy wykorzystać olej powstały z miąższu tego tropikalnego owocu do obróbki termicznej, warto sięgnąć po ten rodzaj.
  • Na zimno (nierafinowany) – tłoczony na zimno metodą tradycyjną i naturalną. Ze względu na walory prozdrowotne uzyskanego tłuszczu jest to najlepsza metoda jego produkcji. Ma ciemną zielono-brunatną barwę i smaku przypomina masło i migdały. Ze względów zdrowotnych, do celów kosmetycznych i spożywania w stanie surowym najkorzystniej wybrać ten nierafinowany.
Jego cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które w korzystny sposób wpływa na zachowanie zdrowia i profilaktykę chorób układu krążenia. Fot. pixabay.com

Co kryje się w oleju z awokado?

Podstawowymi składnikami, które skrywa w sobie olej z awokado są kwasy tłuszczowe. Przede wszystkim bogaty jest jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a w dalszej kolejności w kwasy wielonienasycone z rodziny omega-3 i omega-6. Ze względu na roślinne pochodzenie, zawiera mniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu.

W oleju z awokado znajduje się wiele istotnych witamin. Dzięki zawartości witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B4, B5 i B9) oraz witaminy C działa profilaktycznie i wspomaga nasz układ nerwowy. Witamina D wykazuje działanie wzmacniające odporność i wspomagające układ immunologiczny. Z kolei witamina E spowalnia tempo starzenia skóry, a tym samym wygładza zmarszczki i opóźnia powstawanie nowych. Natomiast witamina H i krzem wzmacniają strukturę włosów, tym odbudowując i zatrzymując utratę włosów. Olej z awokado zawiera również skwalen, czyli substancję pochodzenia lipidowego, która wspomaga odporność. Dostarcza także spore ilości potasu, który pozytywnie wpływa na komunikację międzykomórkową. Ma również korzystny wpływ na lipidogram, który obniża stężenie cholesterolu LDL i poprawia stan oraz funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Olej z awokado a zdrowie

Dzięki obecności kwasów tłuszczowych roślinnego pochodzenia, olej z awokado ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz obniża poziom ciśnienia krwi i „złego” cholesterolu.

Luteina, która jest składnikiem narządu wzroku i odpowiada za jego prawidłową pracę, nie jest naturalnie wytwarzana przez organizm. W związku z tym, musimy ją dostarczać razem z dietą. Spożywanie produktów z wysoką zawartością luteiny zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Olej z awokado to doskonałe źródło luteiny, a dzięki regularnemu dostarczaniu tej substancji nasz wzrok będzie dobrze funkcjonował.

Stosowanie oleju z awokado  pomaga w leczeniu artretyzmu. Ekstrakty z zawartością tego drogocennego oleju (oraz oleju sojowego) zmniejszają ból i sztywność stawów u osób zmagających się z chorobą zwyrodnieniową związaną ze stanem zapalnym i niszczeniem chrząstki stawowej.
Olej z awokado skutecznie pomaga w leczeniu zapalenia dziąseł oraz uzębienia, które objawiają się przekrwieniem i krwawieniem dziąseł, niszczeniem kości i tkanek wokół zębów, efektem czego jest ostateczna utrata zębów. Ekstrakt pozyskiwany z awokado blokuje białko powodujące stany zapalne i jest główną przyczyną chorób przyzębia.

Kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały znajdujące się w oleju z awokado znakomicie nawilżają i wygładzają skórę. Pomagają także zmniejszyć rozstępy i blizny oraz przyspieszają gojenie ran.
Olej z tego egzotycznego owocu jest rozchwytywany pośród osób interesujących się zdrowym żywieniem i naturalnymi kosmetykami. Fot. pixabay.com

Olej z awokado a uroda

Tłoczony na zimno olej z awokado jest popularnym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry oraz włosów. Jest on doskonałą alternatywą dla olejków i balsamów do pielęgnacji ciała, a także zastępuje oliwkę do natłuszczania i regeneracji struktury włosów. Istotną informacją jest, że olej z awokado bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy, tak jak inne oleje.

Regularne stosowanie oleju z awokado na skórę twarzy sprawia, że staje się ona gładka, tym samym możemy cieszyć się jedwabistą cerą. Wszystko za sprawą witaminy E, która skutecznie chroni skórę przed stanami zapalnymi i swędzeniem, pomagając w ten sposób utrzymać jej zdrową kondycję i piękny wygląd. Z kolei występujące w oleju antyoksydanty znakomicie łagodzą wszelkie podrażnienia i lekkie oparzenia słoneczne.
Olej z awokado pozbawiony jest wszelkich silikonów, parabenów i innych chemicznych ulepszaczy, dlatego też skuteczniej wnika w głąb skóry, a tym samym nawilża ją lepiej niż inne kosmetyki. Jego nawilżające właściwości sprawiają, że skóra staje się bardziej miękka i napięta. Oprócz dogłębnego nawilżenia, również skutecznie koi skórę i wyrównuje jej koloryt. Zapobiega również nadmiernemu przesuszaniu. Można go stosować przy wszystkich rodzajach cery, ale osoby z przesuszona i szorstką skórą mogą odczuwać lepsze efekty jego działania.

Jedną z najcenniejszych zdolności tego drogocennego oleju jest opóźnianie procesów starzenia skóry. Olej z awokado skutecznie chroni przed szkodliwym i niszczącym działaniem wolnych rodników, które powodują utratę jędrności, matowienie i powstawanie zmarszczek. Regularne używanie naturalnego olejku z awokado zapobiega skutkom niszczących procesów komórkowych.

Olej z awokado znakomicie sprawdza się w przypadku leczenia uporczywego trądziku. Dzięki temu, że przenika w głąb skóry, doskonale łagodzi stany zapalne spowodowane przez zatkane gruczoły łojowe. Poza tym pomaga pozbyć się nadmiaru sebum, a także usuwa martwy naskórek. Łagodzi swędzące krostki i wyrównuje koloryt skóry.

Jest to bez wątpienia jeden z najbardziej naturalnych kosmetyków, który zapewnia zdrową kondycję i koloryt skóry. Olej z awokado działa również jako organiczny i efektywny filtr przeciwsłoneczny, chroniący skórę przed szkodliwymi promieniami UV. Dzięki niemu skóra nie ciemnieje i nie staje się matowa. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości dobrych monotłuszczów nasyconych, które tworzą na skórze warstwę ochronną.
Olej z awokado wykazuje działanie nawilżające, regenerujące, a dodatkowo zapobiega utracie wody ze skóry. Fot. pixabay.com

Olej z awokado w kuchni

Olej z awokado ma ciemnozieloną barwę i lekko orzechowy smak. Doskonale nadaje się, by ubarwić smakowo wiele potraw. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wolno smażyć i podawać obróbce termicznej oleju z awokado tłoczonego na zimno. Wtedy bowiem traci on swoje wszelkie cenne właściwości prozdrowotne.

Olej z awokado śmiało możemy stosować w rozmaitych potrawach, ponieważ jest produktem uniwersalnym. Znakomicie sprawdzi się jako składnik dressingów do sałatek ze świeżych warzyw, dodatek do makaronów, włoskich pierożków ravioli czy gotowanych na parze warzyw. Może zastąpić masło do polania pełnoziarnistego pieczywa czy tez oliwę służąca do przyrządzenia ziołowego pesto ze świeżych ziół. Doskonale nadaje się również jako składnik marynat do mięs, ryb czy warzyw.
Jeśli jednak chcemy użyć oleju z awokado do smażenia, pieczenia czy grillowania, trzeba wybrać olej otrzymany w wyniku tłoczenia na gorąco i następnie poddany oczyszczaniu w procesie rafinacji.

Czy warto stosować olej z awokado?

Olej z awokado jest cennym produktem, który skrywa w sobie wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym, że wpływa pozytywnie na stan naszego zdrowia, dba również o nasz wygląd. Wykazuje działanie nawilżające, regenerujące, a dodatkowo zapobiega utracie wody ze skóry. Poza tym, ma ciekawy smak, który może urozmaicić naszą codzienna dietę. Olej z awokado jest wartościowym produktem, który warto regularnie stosować, nie tylko po to, by poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, ale przede wszystkim by wzbogacić organizm o cenne składniki odżywcze.
Klaudia Kwiatkowska
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy