Olej z nasion bawełny - właściwości i działanie. Jak stosować olej z nasion bawełny?

Przewiewne, wygodne i trwałe tkaniny to nie wszystko, co zawdzięczamy uprawom bawełny. Z nasion tej rośliny użytkowej produkowany jest również olej o cennych walorach kosmetycznych. Niebywałe właściwości nawilżające oraz regenerujące oleju z nasion bawełny skutecznie poprawią wygląd suchej skóry i uzdrowią zniszczone, porowate włosy.



Olej z nasion bawełny, fot. shutterstockOlej z nasion bawełny, fot. shutterstock
  1. Bawełna – tkanina wszech czasów
  2. Olej z nasion bawełny - spożywczy czy kosmetyczny?
  3. Olej z nasion bawełny - walory pielęgnacyjne

Bawełna – tkanina wszech czasów

Bawełna to surowiec znany i wykorzystywany od zamierzchłych epok. Najstarsze odnalezione zapisy na jej temat pochodzą sprzed ponad trzech tysięcy lat, ale najprawdopodobniej bawełnę znano już kilkanaście tysięcy lat przed naszą erą. Pierwsze ubrania i tekstylia bawełniane powstawały na obszarach klimatu tropikalnego. Bawełna umożliwiała uszycie lekkiego i chłonnego odzienia, które idealnie nadawało się do noszenia w wysokich temperaturach. Do dziś pozostaje najbardziej popularną tkaniną, numerem jeden w przemyśle tekstylnym. Cechuje się dużą wytrzymałością i dobrze absorbuje wilgoć. Za sprawą wyjątkowo wysokiej chłonności, włókien bawełnianych używa się również do produkcji materiałów opatrunkowych.

Pomimo tego, że bawełna jest typową rośliną użytkową, trudno przejść obojętnie obok jej walorów estetycznych. Kwiaty bawełny przybierają kolor żółty, kremowobiały lub intensywnie różowy i podobne są do kwiatów hibiskusa, co wynika zresztą z dość bliskiego pokrewieństwa tych dwóch roślin. Najciekawiej bawełna (zwana też bawełnicą) przekształca się jednak po kwitnieniu, kiedy to pękają jej torebki nasienne. Każda z torebek zawiera około 25 nasion, a ich łupiny pokryte są długimi na kilka centymetrów, białymi włóknami, tworzącymi nieregularne puszyste kłębki. Nas najbardziej interesuje jednak to, co można pozyskać ze wspomnianych nasionek. Bawełnicy nie wykorzystuje się bowiem jedynie do produkcji tkanin.
pixabay.com

Olej z nasion bawełny - spożywczy czy kosmetyczny?

Olej z nasion bawełny powstaje w procesie tłoczenia na zimno. Jest jasnożółtą cieczą, pozbawioną charakterystycznego zapachu. W przeciwieństwie do wielu innych olejów, chociażby  czy popularnej oliwy z oliwek, olej z nasion bawełny jest stosunkowo lekki, co uprzyjemnia zabiegi kosmetyczne z jego udziałem.
Produkt ten wykorzystuje się również w przemyśle spożywczym i może być stosowany w kuchni, ale wyłącznie w formie rafinowanej (także w przypadku stosowania na zimno). Rafinacja jest konieczna z uwagi na zawartość gossypol. Jest to
Na co pomaga olej bawełniany?
Olej bawełniany poza tym, że dogłębnie regeneruje i nawilża, działa również przeciwzapalnie oraz uelastycznia i zmiękcza skórę. Co istotne, nie zapycha porów. Możemy więc regularnie olejować nim skórę twarzy, bez obaw o to, że stanie się przyczyną powstawania zaskórników i innych zanieczyszczeń cery.
związek fenolowy, który nadaje olejowi żółty kolor i chroni roślinę przed owadami. Dlatego nierafinowany olej z nasion bawełny jest czasami używany jako pestycyd. Toksyna ta była również powiązana z niepłodnością i uszkodzeniem wątroby.

Nietrujący, rafinowany olej z nasion bawełny jest powszechnie stosowany w produkcji przetworzonej żywności ze względu na jego zdolność do przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Niektóre z tych produktów obejmują: chipsy, ciasteczka i krakersy, majonez czy sosy do sałatki. Jako osobny produkt spożywczy pojawia się jednak rzadko, a jego wykorzystywanie w przemyśle spożywczym budzi pewne kontrowersje z uwagi na fakt, że uprawy bawełny (poświęcanej wszak głównie na produkcję tkanin) w wysokim stopniu skażone są chemikaliami.

Olej z nasion bawełny ma również wiele zastosowań niespożywczych. W XIX wieku olej bawełniany był głównie używany w lampach olejowych i do produkcji świec. Obecnie stosuje się go w środkach owadobójczych, detergentach do prania i kosmetykach
pixabay.com

Olej z nasion bawełny - walory pielęgnacyjne

Olej z nasion bawełny pozostaje jednak bardzo interesującym produktem kosmetycznym. To jedno z jego zastosowań, które nie jest kontrowersyjne. Olej z nasion bawełny składa się w głównej mierze z nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego i oleinowego, których łączna zawartość może wynosić nawet ponad 75%. Niemniej, olej ten bogaty jest również w kwas palmitynowy, który nadaje mu większą stabilność, niż w przypadku innych olejów o wysokim stężeniu kwasów nienasyconych. W jego skład wchodzi też mieszanina tokoferoli, silnych związków antyoksydacyjnych, czyli najskuteczniejszych naturalnych substancji, służących zachowaniu młodego wyglądu. Kwas linolowy, który jest jednym z kwasów tłuszczowych w oleju z nasion bawełny, jest częstym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry. Jest również stosowany w szamponach przeciwłupieżowych i kremach po opalaniu ze względu na jego właściwości przeciwzapalne.

Olej z nasion bawełny w pielęgnacji włosów

Olej z nasion bawełny nakładajmy na suche włosy, obficie powlekając nim kosmyki aż po same końce. Olejowanie najlepiej przeprowadzić przed pójściem spać, a rano dokładnie umyć włosy szamponem. Nieco oleju możemy dodać również do maseczki lub odżywki proteinowej. Zabieg z użyciem oleju bawełnianego stosujmy najlepiej co 2-3 mycia. Surowiec ten jest dość wydajny, a przede wszystkim niedrogi. Cena za 100 ml to nie więcej niż kilkanaście złotych.



Olej z nasion bawełny zawiera duże ilości witaminy E, która jest przeciwutleniaczem o wielu udowodnionych korzyściach dla skóry, w tym szybszym gojeniu się ran. Wykazano również, że witamina E ma pozytywny wpływ na owrzodzenia skóry, łuszczycę i inne schorzenia i urazy skóry.

Olej z nasion bawełny polecany jest przede wszystkim do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej, na której pojawiły się już pierwsze oznaki starzenia. To kosmetyk bezpieczny dla alergików i idealny dla tych, których skóra potrzebuje gruntownej regeneracji oraz nawilżenia. Można stosować go z innymi olejami kosmetycznymi, zwłaszcza tymi, które mają dość ciężką formułę, np. z olejem rycynowym.

Olej z nasion bawełny poza tym, że dogłębnie regeneruje i nawilża, działa również przeciwzapalnie oraz uelastycznia i zmiękcza skórę. Co istotne, nie zapycha porów. Możemy więc regularnie olejować nim skórę twarzy, bez obaw o to, że stanie się przyczyną powstawania zaskórników i innych zanieczyszczeń cery. Najlepiej jednak olej z nasion bawełny wykorzystamy, nakładając go na włosy. Już po pierwszej aplikacji, przekonamy się, że nie istnieje odżywka, która skuteczniej poprawiałaby wygląd porowatych i zniszczonych kosmyków. Inne oleje (migdałowy, arganowy, z orzechów makadamia) również wspaniale regenerują suche i nastroszone włosy. W ich przypadku uzyskanie zadowalającego efektu wymaga jednak co najmniej kilku olejowań. Tymczasem olej z nasion bawełny przynosi wręcz natychmiastowy rezultat – włosy stają się wyraźnie gładsze, a rozdwojone końcówki są domknięte.



Problemy, na które pomoże olej z nasion bawełny:
  • rozdwojone końcówki
  • przesuszone, porowate włosy
  • suche skórki wokół paznokci
  • odwodniona, mało elastyczna skóra
  • cera sucha i wrażliwa
  • stany zapalne skóry
  • zmarszczki
  • zaskórniki

Jest jednym z najpopularniejszych olejów stosowanych kuchniach świata. Chociaż jego kulinarne wykorzystanie budzi wiele kontrowersji, to bez obaw można go włączyć do codziennej pielęgnacji urody. Olej z nasion bawełny nawilża i regeneruje podrażnioną skórę, polecany jest do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Jest wydajny, wielozadaniowy, efektywny – czego chcieć więcej?
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

  1. KMEC Engineering; “Cottonseed Oil Processing”; data dostępu: 2019-06-15
  2. Dinesh K. Agarwal i in.; “Cottonseed Oil Quality, Utilization and Processing”; data dostępu: 2019-06-15
  3. Kathleen E. Davis i in.; “Consumption of a Diet Rich in Cottonseed Oil (CSO) Lowers Total and LDL Cholesterol in Normo-Cholesterolemic Subjects”; data dostępu: 2019-06-15
  4. Jinan Banna; “Is Cottonseed Oil Healthy?”; data dostępu: 2019-06-15
  5. Savanam Chandra Sekhar, Bhaskara Rao; “Cottonseed Oil as Health Oil”; data dostępu: 2019-06-15
Sonda
Czy stosujesz kosmetyki z wyciągiem z olejku z bawełny?
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy