Olej z ostropestu – właściwości i działanie. Jak stosować olej z ostropestu?

 Olej z ostropestu jest naturalnym produktem bogatym w witaminy (A, D, E, F i inne) i minerały. Tajemnicą oleju z ostropestu jest unikalnych właściwości leczniczych jest wysoka zawartość sylimaryny, która wspiera regenerację wątroby oraz chroni przed kamieniami żółciowymi i marskością wątroby. Z tego powodu zalecany jest szczególnie osobom borykającym się z problemem alkoholowym.



Olej z ostropestu ma udowodnione lecznicze działanie na wiele poważnych schorzeń, fot. shutterstockOlej z ostropestu ma udowodnione lecznicze działanie na wiele poważnych schorzeń, fot. shutterstock
  1. Olej z ostropestu - pozyskiwanie, pochodzenie i przechowywanie
  2. Olej z ostropestu - właściwości lecznicze
  3. Jak stosować olej z ostropestu?
  4. Olej z ostropestu dla urody
Poza wyjątkowo korzystnym wpływem na wątrobę, olej z ostropestu jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są koniecznym elementem diety, ponieważ odpowiadają za pracę serca i mózgu. Olej z ostropestu aktywnie wpływa na stymulację i ustabilizowanie systemów odpornościowego i nerwowego. Dzięki swoim przeciwzapalnym właściwościom łagodzi podrażnienia skóry i problemy z trądzikiem.

Przez różnorodne cechy oleju może być stosowany zarówno w kuchni, jako dodatek do dań, jak i w łazience, jako produkt kosmetyczny.

Olej z ostropestu - pozyskiwanie, pochodzenie i przechowywanie

Olej tłoczony jest na zimno z nasion ostropestu, dzięki czemu zatrzymuje wszystkie prozdrowotne właściwości. Ostropest to roślina roczna lub dwuletnia i pochodzi z południowej Europy oraz niektórych części Azji (z wielu regionów Iranu). Obecnie uprawiana jest w wielu miejscach świata – tam, gdzie jest sucho i słonecznie.

Historycznie olej z ostropestu najczęściej wykorzystywany był do leczenia przewlekłych stanów zapalnych, marskości wątroby i… depresji. Współczesne badania wciąż odkrywają nowe możliwości medycznego zastosowania oleju, a te są naprawdę imponujące.

Z czasem olej z ostropestu zaczęto także stosować zewnętrznie, jako zastępnik lub dodatek do kremów i odżywek do włosów. Olej z ostropestu dystrybuowany jest w ciemnej butelce. Należy trzymać go szczelnie zamkniętym, w temperaturze pokojowej, w suchym, ciemnym miejscu. W takich warunkach produkt powinien nadawać się do użycia nawet do 36 miesięcy.
Olej tłoczony jest na zimno z nasion ostropestu, fot. shutterstock

Olej z ostropestu - właściwości lecznicze

Przede wszystkim sylimaryna - to ten szczególny składnik odpowiada za wyjątkową zdolność oleju z ostropestu do regeneracji wątroby. Osłania ją przed szkodliwym działaniem alkoholu, metali ciężkich, produktów przemiany materii i innych toksycznych substancji. Stymuluje produkcję żółci i chroni przed powstawaniem kamieni żółciowych. Odnawia komórki i tkanki, dzięki czemu leczy nawet zaawansowane dysfunkcje tego organu.
Substancja ta działa również antyhiperglikemicznie, co szczególnie zainteresuje osoby z cukrzycą i insulinoopornością. U osób przyjmujących sylimarynę zaobserwowano spadek glukozy we krwi, a także spadek poziomu insuliny u badanych na czczo. Sugeruje to możliwości regulacji produkcji insuliny o osób, które cierpią na choroby zaburzające ten proces.

Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, olej z ostropestu doskonale sprawdza się także przy leczeniu egzemy, zmian trądzikowych, wszelkiego rodzaju podrażnień skóry, a nawet przy wypadaniu włosów. Jego działanie detoksykacyjne zapewnia skórze świeży, zdrowy wygląd, a antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek i innych oznak starzenia się skóry. Olej z ostropestu stymuluje powstawanie nowych komórek, dzięki czemu cera pozostaje na dłużej młoda i zdrowa, a włosy zachowują blask i sprężystość.

Tym wyjątkowym olejem warto namaszczać skórę nie tylko w celach leczniczych, ale także prewencyjnych. Chroni bowiem przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego przyda się i na wakacjach, i na co dzień w wyjątkowo ciepłe dni.  Sklepowe kremy z filtrem, poza wyposażaniem skóry w warstwę ochronną, często wprowadzają do organizmu substancje chemiczne, które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Olej z ostropestu jest produktem naturalnym, który nie tylko osłoni ciało w trakcie jego ekspozycji na słońce, ale także odżywi je i nawilży.

Przeciwzapalne działanie tego roślinnego produktu, wpływa korzystnie nie tylko na skórę, ale także na układ krążenia. Przy regularnym stosowaniu olejku wzmacnia się odporność, a ryzyko powstawania stanów zapalnych zmniejsza się. Dzięki temu maleje także prawdopodobieństwo zachorowania na zapalenia mięśnia sercowego, które często wywołują infekcje wirusowe bądź bakteryjne. Dodatkowo olejek z ostropestu oczyszcza krew, usuwając z niej toksyny, a także, co potwierdziły badania, zmniejsza stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów.  

Olej z ostropestu hamuje zbyt obfite krwawienia menstruacyjne, które mogą skutkować anemią. Pomoże także przy krwotokach z nosa lub z pękających żylaków.
Opracowanie własne na podstawie https://balcho.bg

Jak stosować olej z ostropestu?

Olej z ostropestu można stosować zarówno wewnętrznie, jak i  zewnętrznie. Jego lekko ziołowy smak świetnie wzbogaci sałatki, a także inne dania zimne i ciepłe. Należy pamiętać, że nie nadaje się do smażenia - zaleca się spożywać go jedynie na zimno. W celu profilaktyki chorób można także przyjmować olej samodzielnie. Polecana dawka to dwie łyżeczki oleju o dowolnej porze dnia.
Olej z ostropestu można spożywać, jak i stosować jako kosmetyk, fot. shutterstock

Olej z ostropestu dla urody

Kilka kropel oleju z ostropestu spotęguje odżywcze i nawilżające właściwości kremów. Olej można dodawać każdorazowo, przed nałożeniem kosmetyku na twarz lub przygotować wcześniej gotową mieszankę. Taki wzmocniony krem można stosować i rano, i wieczorem, w zależności od ilości dodanego oleju. Na noc można pozwolić sobie na więcej kropel, gdyż skóra ma wiele godzin na wchłonięcie tłustego specyfiku. Rano, kiedy preferowane są lżejsze, szybciej wchłaniające się produkty, lepiej nie przesadzać z jego ilością. Jeśli natomiast olej z ostropestu ma posłużyć do ochrony przed promieniowaniem UV, wtedy można nałożyć większą ilość, rozprowadzając wcześniej na dłoni.
 W celu ochrony włosów przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, należy jedną kroplę oleju wmasować we włosy i pozostawić, nie spłukiwać. Trzeba uważać z ilością, gdyż zbyt dużo oleju zaaplikowanego na włosy, może sprawić, że będą wyglądały na tłuste. Osoby z tendencją to przetłuszczania się włosów, najlepiej, aby stosowały ten produkt, omijając nasady włosów. Tym, którzy mają trudności z rozczesywaniem kołtunów po myciu, nałożenie niewielkiej ilości olejku z pewnością w tej czynności pomoże.  

Ci, którzy borykają się z chorobami skóry głowy, powinni stosować olej z ostropestu przed jej myciem. Na 10 minut przed planowanym zabiegiem, należy wmasować olej w głowę i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie, zmyć szamponem według planu.

Olej z ostropestu, mimo że wciąż w Polsce mało stosowany, ma udowodnione lecznicze działanie na wiele poważnych schorzeń. Jego medyczne właściwości są wciąż odkrywane, a lista chorób, których terapię olej wspiera, stale się wydłuża. Dotąd kojarzony był przede wszystkim z imponujących rezultatów przy regeneracji nawet bardzo dysfunkcyjnych wątrób, teraz ma obiecujące wyniki przy leczeniu cukrzycy i insulinooporności. Sprawdza się nie tylko jako lek, czy środek prewencyjny na choroby, ale także jako kosmetyk. Świetnie zastępuje odżywki do włosów, a dodawany do kremów, potęguje ich odmładzające i odżywiające działanie. Jest też naturalnym słonecznym filtrem, dlatego zamiast kupować balsamy ochronne z podejrzanym składem, lepiej sięgnąć po ten naturalny pewny produkt. Swoje miejsce znajdzie i w spiżarni, i przy codziennych zabiegach pielęgnacyjnych. Regularne stosowanie oleju z ostropestu przysłuży się zdrowiu i urodzie.
Aleksandra Fudalej

Bibliografia

  1. “Pure Oils”; data dostępu: 2019-07-22
  2. “Milk thistle benefits: Holy, Holy thistle”; data dostępu: 2019-07-22
  3. Sabrina Perkins; “Milk Thistle Oil, Natural Sunscreen for Your Hair & Skin”; data dostępu: 2019-07-22
  4. Bahram Fathi-Achachlouei, Sodeif Azadmard-Damirchi ; “Milk Thistle Seed Oil Constituents from Different Varieties Grown in Iran”; data dostępu: 2019-07-23
  5. “Perfect Press Milk Thistle Oil”; data dostępu: 2019-07-23
Ocena (4.0) Oceń:
Pasaż zakupowy