Olej z pestek dyni – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni. By Wolf32at (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Olej z pestek dyni. By Wolf32at (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Olej z pestek dyni to prawdziwa bomba antyrodnikowa, a jednocześnie przepyszny dodatek do potraw wytrawnych i słodkich. Uważa się, że olej z pestek dyni można stosować profilaktycznie w celu zapobiegnięcia takim schorzeniom, jak nadciśnienie, dysfunkcje prostaty czy choroby pasożytnicze. Takie same właściwości przypisuje się samym nasionom dyni, z których olej ten jest wytłaczany.


Olej z nasion dyni – na słono czy na słodko?


Pestki dyni to popularny obecnie dodatek do potraw. Najchętniej dorzucamy je do sałatek, zup, musli i pieczywa. Zawierają minerały, takie jak magnez, cynk, selen, mangan, żelazo i fosfor, a także duże ilości witamin z grupy B oraz witaminę E. Obecne w nich kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na skórę i jej przydatki. Medycyna ludowa wykorzystuje je ponadto jako lek na pasożyty oraz naturalny suplement wspomagający prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Z pestek dyni produkuje się mleko oraz olej o zastosowaniach kulinarnych i kosmetycznych.



Produkcja oleju z pestek dyni

Do produkcji oleju z pestek dyni zużywa się około 2,5 kg nasion, co stanowi zawartość około 30 dorodnych dyń. Olej ten tłoczy się na zimno lub poprzez ekstrakcję z udziałem ditlenku węgla. Obie metody pozwalają na uzyskanie pełnowartościowego, zdrowego produktu, bogatego w substancje naturalnie występujące w nasionach.


Olej dyniowy – wartości odżywcze

Olej z pestek dyni wyróżnia się na tle innych olejów głównie barwą. Cechuje go klarowna konsystencja i zielone zabarwienie z domieszką barwy czerwonej lub pomarańczowej. Smak i aromat to mieszanka nut orzechowych i owocowych, co powinno nas zachęcić do kosztowania go na zimno. Spośród pozostałych olejów jest zdecydowanie jednym z najsmaczniejszych, jeśli nie najsmaczniejszym!

46% zawartości oleju z pestek dyni stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym głównie kwas linolowy. Ponad 30% to kwasy jednonienasycone. W składzie znajdziemy też kwasy tłuszczowe nasycone w ilości około 19%. Frakcja nietłuszczowa oleju z pestek dyni obejmuje z kolei sterole, fosfolipidy, skwalen (należący do grupy węglowodorów), tokochromanole, a także chlorofile oraz karotenoidy, które decydują o zielonkawo-pomarańczowej barwie produktu. W skład oleju wchodzą również kwasy fenolowe: kawowy, ferulowy oraz syrynowy, które cechują się silny działaniem antyrodnikowym i przeciwzapalnym. Te same właściwości przypiszemy zresztą karotenoidom i chlorofilom, a przede wszystkim tokochromanolom, czyli związkom witamino-E aktywnym.

Kwasy fenolowe działają ponadto żółciopędnie i przeciwbakteryjnie. Tokochromanole zaś przeciwdziałają miażdżycy oraz agregacji płytek krwi. Olej z pestek dyni zawiera również magnez oraz tryptofan, przez co można uznać go za produkt polepszający samopoczucie. Magnez decyduje bowiem o sprawnym funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, z kolei będący aminokwasem tryptofan bierze udział w produkcji serotoniny i warunkuje dobrej jakości sen.

Bogata aktywność biologiczna oleju z pestek dyni czyni go ważnym orężem przeciwko chorobom cywilizacyjnym.


Olej z pestek dyni jest wrażliwy na wysokie temperatury, nadaje się więc tylko do podawania na zimno. By kernoel.cc (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy