Olej z pestek dyni – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni to prawdziwa bomba antyrodnikowa, a jednocześnie przepyszny dodatek do potraw wytrawnych i słodkich. Uważa się, że olej z pestek dyni można stosować profilaktycznie w celu zapobiegnięcia takim schorzeniom, jak nadciśnienie, dysfunkcje prostaty czy choroby pasożytnicze. Takie same właściwości przypisuje się samym nasionom dyni, z których olej ten jest wytłaczany.



Olej z pestek dyni. By Wolf32at (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsOlej z pestek dyni. By Wolf32at (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
  1. Olej z pestek dyni – na słono czy na słodko?
  2. Olej z pestek dyni – wartości odżywcze
  3. Olej z pestek dyni na potencję
  4. Olej z pestek dyni – wykorzystanie w kuchni
  5. Olej z pestek dyni w żywieniu dzieci
  6. Olej z pestek dyni na skórę i włosy


Olej z pestek dyni – na słono czy na słodko?

Pestki dyni to popularny obecnie dodatek do potraw. Najchętniej dorzucamy je do sałatek, zup, musli i pieczywa. Zawierają minerały, takie jak cynk, fosfor, magnez, mangan, selen i żelazo, a także duże ilości witamin z grupy B oraz witaminę E. Obecne w nich kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na skórę i jej przydatki. Medycyna ludowa wykorzystuje je ponadto jako lek na pasożyty oraz naturalny suplement wspomagający prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Z pestek dyni produkuje się mleko oraz olej o zastosowaniach kulinarnych i kosmetycznych.



Produkcja oleju z pestek dyni

Do produkcji oleju z pestek dyni zużywa się około 2,5 kg nasion, co stanowi zawartość około 30 dorodnych dyń. Olej ten tłoczy się na zimno lub poprzez ekstrakcję z udziałem ditlenku węgla. Obie metody pozwalają na uzyskanie pełnowartościowego, zdrowego produktu, bogatego w substancje naturalnie występujące w nasionach.


Olej z pestek dyni – wartości odżywcze

Olej z pestek dyni wyróżnia się na tle innych olejów głównie barwą. Cechuje go klarowna konsystencja i zielone zabarwienie z domieszką barwy czerwonej lub pomarańczowej. Smak i aromat to mieszanka nut orzechowych i owocowych, co powinno nas zachęcić do kosztowania go na zimno. Spośród pozostałych olejów jest zdecydowanie jednym z najsmaczniejszych, jeśli nie najsmaczniejszym!

46% zawartości oleju z pestek dyni stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym głównie kwas linolowy. Ponad 30% to kwasy jednonienasycone. W składzie znajdziemy też kwasy tłuszczowe nasycone w ilości około 19%. Frakcja nietłuszczowa oleju z pestek dyni obejmuje z kolei sterole, fosfolipidy, skwalen (należący do grupy węglowodorów), tokochromanole, a także chlorofile oraz karotenoidy, które decydują o zielonkawo-pomarańczowej barwie produktu. W skład oleju wchodzą również kwasy fenolowe: kawowy, ferulowy oraz syrynowy, które cechują się silny działaniem antyrodnikowym i przeciwzapalnym. Te same właściwości przypiszemy zresztą karotenoidom i chlorofilom, a przede wszystkim tokochromanolom, czyli związkom witamino-E aktywnym.

Kwasy fenolowe działają ponadto żółciopędnie i przeciwbakteryjnie. Tokochromanole zaś przeciwdziałają miażdżycy oraz agregacji płytek krwi. Olej z pestek dyni zawiera również magnez oraz tryptofan, przez co można uznać go za produkt polepszający samopoczucie. Magnez decyduje bowiem o sprawnym funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, z kolei będący aminokwasem tryptofan bierze udział w produkcji serotoniny i warunkuje dobrej jakości sen.

Bogata aktywność biologiczna oleju z pestek dyni czyni go ważnym orężem przeciwko chorobom cywilizacyjnym.
Olej z pestek dyni jest wrażliwy na wysokie temperatury, nadaje się więc tylko do podawania na zimno. By kernoel.cc (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Pestki dyni i wytłaczany z nich olej chronią prostatę oraz wspomagają potencję. Fot. pixabay.com

Olej z pestek dyni – uzupełnij kwasy omega-3!

Olej z pestek dyni zawiera obfitość kwasu linolowego, należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Niestety tłuszczu tego jest w nim znacznie więcej niż kwasów z rodziny omega-3, co tworzy niekorzystne proporcje tłuszczowe. Kwasy omega-6 podawane w zbyt wysokich ilościach mogą nasilać powstawanie stanów zapalnych w organizmie i sprzyjać namnażaniu się wolnych rodników. Kompozycja tłuszczowa tego oleju nie zachęca więc do jego częstego stosowania. Bez wątpienia jednak jest to produkt bogaty w wiele innych wartości odżywczych, jak chociażby wspomniany cynk, witaminy oraz fitosterole i inne substancje antyoksydacyjne.


Olej z pestek dyni na potencję

Pestki dyni i wytłaczany z nich olej chronią prostatę oraz wspomagają potencję. Zwolennicy naturalnych sposobów radzenia sobie z męskimi dolegliwościami traktują pestki dyni i tłoczony z nich olej jako nietoksyczny lek na dysfunkcje narządów płciowych. Garść pestek lub surowy olej działają jak tabletka na erekcję. Można by podejrzewać, że to zasługa jakiejś niezwykłej substancji zawartej w pestkach. Tymczasem za owo działanie odpowiada przede wszystkim cynk. W 100 gramach pestek znajduje się około 13-20 gramów tego pierwiastka, który w wyniku tłoczenia pozostaje w oleju.

Cynk to nieoceniony sprzymierzeniec mężczyzn. Nie tylko wspiera libido i potęguje erekcję, ale też przedłuża żywotność plemników, bierze udział w ich tworzeniu i decyduje o ich prawidłowej budowie. Cynk jest niezbędny do prawidłowego rozwoju jąder. Koncentruje się w plazmie nasienia i w gruczole krokowym. Niedobór tego pierwiastka skutkuje zaburzeniami potencji, czego bezpośrednią przyczyną jest spadek poziomu testosteronu. Cynk jest też niebywale istotny w rozwoju życia płodowego.

Cynk reguluje nie tylko procesy hormonalne związane z życiem płciowym. Jego obecności w diecie zawdzięczamy dobrą kondycję skóry. Niedobór cynku może powodować osłabienie błoń śluzowych i osłabić zdolności regeneracyjne skóry, co w efekcie staje się przyczyną chorób dermatologicznych oraz alergii. Cynk decyduje też o stanie włosów i paznokci. Mała ilość cynku w diecie może poskutkować bielactwem paznokci oraz wypadaniem włosów.
By Wolf32at (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Olej z pestek dyni – wykorzystanie w kuchni

Pestki dyni najlepiej konsumować świeże lub prażone (prażenie przedłuża ich przydatność do spożycia), bez dodatku soli. Olej z nasion dyni powinien być zaś stosowany wyłącznie na zimno. Duża zawartość kwasów PUFA sprawia, że pod wpływem wysokiej temperatury szybko zachodzą w nim niekorzystne zmiany w składzie tłuszczowym.

Olej z pestek dyni można dodawać do sałatek, sosów, past, a także do deserów, na co pozwala jego owocowo-orzechowy posmak. Austriacy uświetniają nim przecież swój flagowy sernik wiedeński!

Olej z pestek dyni w żywieniu dzieci

Pestki dyni zawierają alkaloidy, które niszczą układ nerwowy pasożytów układu trawiennego. Ponieważ zawiera go też olej z pestek, możemy podawać go dzieciom mającym problemy trawienne. Olej z pestek dyni ma działanie oczyszczające, wzmaga apetyt i wspomaga pracę narządów trawiennych.
Pestki dyni, jak i tłoczony z nich olej chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, wspomaga skórę oraz płodność. By Sei (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Olej z pestek dyni na skórę i włosy

Olej z pestek dyni zarówno spożywany, jak i stosowany wewnętrznie ma niebywale korzystny wpływ na stan skóry i jej przydatków. Powiedzieliśmy już o cynku, który uszczelnia barierę ochronną skóry i zapobiega rozwojowi w jej obrębie stanów zapalnych. Nie chodzi tu wszak wyłącznie o poważne schorzenia skóry.

Cynk łagodzi również trądzik, wspomaga gojenie się ran, ogranicza ekspansję zaskórników i zapobiega nadmiernej suchości skóry. Olej z pestek dyni zawiera też skwalen – istotny element lipidowy skóry, chroniący ją przed działaniem promieniowania UV i procesami oksydacji. Podobne właściwości wykazuje zresztą witamina E.

Olej z pestek dyni wspomoże skórę suchą, o lichej barierze hydrolipidowej. Warto go stosować również na wysokoporowate, zniszczone włosy i wcierać w łamliwe paznokcie.

Olej z pestek dyni jest wyjątkowo popularny głównie w krajach Europy południowo-wschodniej, zwłaszcza w Austrii i Słowenii. W kulinariach wykorzystuje się go wyłącznie na zimno, zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Zawiera znaczną ilość cynku, tokoferoli, kwasów fenolowych i innych substancji silnie antyoksydacyjnych. Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, wspomaga skórę oraz płodność.
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

1. „Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą”, B. Kropka, Wydawnictwo Znak 2016.
2. Cynk – pierwiastek zdrowia, M. Szcześniak, B. Grimling, J. Meler, w: „Aspekty Zdrowia”, t. 70, nr 7 2014, Uniwersytet Medyczny Wrocław, str. 363-366.
3. Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, A. Antoniewska, A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska, w: „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2017, 98(1), str. 17-22.

Ocena (4.4) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy